Eksklusiv krabbejakt

TROMSØ (Dagbladet): Fiskerne slåss om å få fange kjempekrabba fra Russland som nå invaderer kysten fra Finnmark og sørover. Fiskerne får 37 kroner kiloet for fangsten - på brygga i Bergen må du betale 400 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Noen gjør gode penger på denne butikken, det er unormalt stor verdiøkning, mener fisker Bjarne Hansen i Bugøynes i Sør-Varanger.

Den største krabba han sjøl har fanget målte halvannen meter mellom klørne og veide åtte kilo. Kjempekrabba er svært etterspurt i Japan og i mange land i Europa, men i Bugøynes har folk etter hvert fått et svært avslappet forhold til nykommeren på havbunnen.

Bare 16 båter får lov til å ta kvoten på 25000 kamsjatkakrabber, den eksklusive giganten som er etterspurt over hele verden. - De som plages mest av denne krabba får ikke lov til å delta i fisket, forteller fisker Bjarne Hansen.

Sjøl er han krabbeveteran og en av de håndplukkede som mandag starter jakten på dyret med de lange, kjøttfulle klørne. Kamsjatkakrabba ble i sin tid satt ut på Kola-kysten. Sakte men sikkert kryper den vestover og sørover; nå er den observert langt sør i Troms.

Krabba er en delikatesse på lunsjbordene, men en pest og en plage for fiskerne.

Sværingen går seg fast i garn og lenker, og den ødelegger redskaper for store summer. Men alle fiskere utenom de 16 utvalgte er pålagt å kaste den etterspurte kjempekrabba over bord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer