Eksklusiv krabbejakt

TROMSØ (Dagbladet): Fiskerne slåss om å få fange kjempekrabba fra Russland som nå invaderer kysten fra Finnmark og sørover. Fiskerne får 37 kroner kiloet for fangsten - på brygga i Bergen må du betale 400 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen gjør gode penger på denne butikken, det er unormalt stor verdiøkning, mener fisker Bjarne Hansen i Bugøynes i Sør-Varanger.

Den største krabba han sjøl har fanget målte halvannen meter mellom klørne og veide åtte kilo. Kjempekrabba er svært etterspurt i Japan og i mange land i Europa, men i Bugøynes har folk etter hvert fått et svært avslappet forhold til nykommeren på havbunnen.

Bare 16 båter får lov til å ta kvoten på 25000 kamsjatkakrabber, den eksklusive giganten som er etterspurt over hele verden.
- De som plages mest av denne krabba får ikke lov til å delta i fisket, forteller fisker Bjarne Hansen.

Sjøl er han krabbeveteran og en av de håndplukkede som mandag starter jakten på dyret med de lange, kjøttfulle klørne. Kamsjatkakrabba ble i sin tid satt ut på Kola-kysten. Sakte men sikkert kryper den vestover og sørover; nå er den observert langt sør i Troms.

Krabba er en delikatesse på lunsjbordene, men en pest og en plage for fiskerne.

Sværingen går seg fast i garn og lenker, og den ødelegger redskaper for store summer. Men alle fiskere utenom de 16 utvalgte er pålagt å kaste den etterspurte kjempekrabba over bord.

<B>HATET OG ELSKET:</B> Fisker Bjarne Hansen med kjempekrabba som er elsket og hatet langs kysten.