Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksklusivt intervju med Märtha Louise

«Følg med, så skal dere få se hvordan en prinsesse tar på seg en genser.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvilke egenskaper må være til stede i valg av partner?

- Han kan i hvert fall ikke være allergisk mot hester, smeller det fra prinsessen.

Märtha Louise ler så det kongelige kaffeserviset danser macarena på det hvitmalte bambusbordet. Tonen er satt, og vi er inne for en halvannen times eksklusiv samtale med en prinsesse i toppslag.

- Nei, som for så mange andre, er det viktig at man har et likt livssyn. Det kan så klart gå veldig bra om man har forskjellig livssyn, men for meg tror jeg det er essensielt. Hvis vi eventuelt får barn, er det viktig å oppdra dem slik at det ikke blir så veldig konfliktfylt. Og så må vi ha lik humor. Det er også viktig å kunne prate sammen. Han må være åpen.

Savnet Norge

Det er ikke så ofte, og heller ikke så lenge av gangen, prinsessen er hjemme i Norge. Hun oppholder seg i Belgia, der hun dyrker sin hesteinteresse. Tida i England, Nederland og nå sist Belgia, har betydd og betyr mye for henne, røper prinsessen. Det var også der hun fant svar på noen eksistensielle spørsmål.

- Ja, i utlandet fikk jeg et annet perspektiv på ting, jeg så Norge på en annen måte. I tillegg fikk det å være norsk en helt annen betydning. En nordmann i utlendighet er mer norsk enn noen andre. Det var først da jeg også savnet det å være hjemme og gjøre noe for mennesker og ikke bare kjenne min rolle som tvang, slik jeg gjorde det i noen perioder. Jeg lengtet tilbake. Det var en helt ny tanke for meg.

Märtha Louise forklarer at det til tider har vært tøft å være nettopp det hun er født til å være - prinsesse.

- Men det er jo noe jeg er født inn i og ikke har hatt mulighet til å velge selv. Men det er det jo mange andre som også har opplevd, som sliter med et yrkesvalg foreldrene har trumfet gjennom. Så skjønner de plutselig at de aldri skulle ha gjort det de har gjort. Slike perioder i livet har jeg også hatt i tenårene. Jeg dro til utlandet etter russetiden, noe som var bra. Da hadde jeg fått nok av masse avisskriverier. Jeg følte det som et stort press. Mor og far har vært veldig flinke til å gi oss frihet. Hvis de hadde tvunget oss til å bare gjøre det offisielle og være prinsesse og kronprins - sagt at det er dere født til - da hadde vi fått en mye større revolt.

Den berømte finger'n

Både prinsessen og broren, kronprins Haakon, har kjempet for å finne en form som både de og vårt såkalte folkemonarki kan leve med. Det har til tider vært turbulent, nå sist gjorde Haakon noe uventet da han på tv gikk ut og forsvarte sin store kjærlighet, alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby.

Heller ikke Märtha er redd for å vise hva hun mener, det fikk en nederlandsk fotograf oppleve for noen år siden etter at han i tre uker hadde fotfulgt prinsessen. Hun viste mannen finger'n, noe som resulterte i en debatt om dette utfordret folks moral.

- Det var like mye en debatt om jeg viste fingeren. Viste jeg fingeren? Det er et godt spørsmål, sier hun og smiler lurt.

- Ja, gjorde prinsessen det?

- Ja, jeg gjorde nok det.

Blant dem som støttet Märtha i debatten, var den kjente AKP-eren Jon Michelet, redaktør i Klassekampen.

- Jeg synes det er ganske morsomt. Med en gang vi kommer i konflikt i en eller annen situasjon, er det ofte republikanerne som gir oss støtte. Det synes jeg er ganske hyggelig.

- Hva innebærer begrepet folkemonarki for prinsessen?

- Det betyr at vi er et monarki for folket. For meg er det ingen maktposisjon å være prinsesse, for meg er det en tjenende posisjon. Vi er her for å tjene folket, være her for dere. Og noe utover det er det ikke.

Hvilke egenskaper har så 28-åringen for den rollen hun skal fylle som prinsesse?

- Det er vanskelig å si. Jeg tror det er litt hva man former det til selv. Jeg står egentlig ganske fritt. Jeg føler i alle fall selv at jeg er flink til å skape kontakt med mennesker. Jeg tror det er viktig ved en slik jobb. Jeg håper folk føler seg avslappet rundt meg. Ellers så tror jeg andre folk kan uttale seg om mine kvaliteter.

Prinsessen stanser opp og tar en slurk Mozell. Spør så om hun kan få litt kaffe og lyser opp når en av de uniformskledde oppvarterne kommer ut og spør om noen vil ha nystekte vafler.

- Har vi noe nyrørt syltetøy? spør prinsessen.

Syltetøy og rømme, lekkert dandert med et mynteblad, plasseres på glassbordet. Prinsessen tar opp tråden igjen:

- Jeg er ganske god til å vinke, det har jeg god trening i. Og så kan jeg spasere ganske godt på rød løper. Jeg kan også neie og nippe til glass med fingeren ute.

- De viktige ting i livet altså?

- Ja.

Så bryter den smittende latteren ut igjen. Prinsessen ser ut til å storkose seg.

Pressens yndling

Pressen har forsøkt så godt det lar seg gjøre å nedtegne prinsessens gjøremål siden hun kom til verden 22. september 1971. Ikke alt har vært like viktig, om pressedekningen uttalte hun i 1991: «De har skrevet om meg hver bidige uke siden jeg fylte 18 år. Jeg skjønner ikke at det kan være så innmari interessant.» Da var Märtha 20 år gammel.

- Hva tror du selv er grunnen til at vi skriver om deg?

- Nei, si det, jeg må være vanvittig interessant. Ja, hvorfor skriver dere så mye om meg?

- Det er en lett måte å vri seg unna spørsmålet på....

- Dere selger kanskje flere aviser? Men jeg ser at jeg er i en unik situasjon.

- Er prinsessen glad for å være «i skyggen» av kronprins Haakon?

- Jeg føler ikke at det å være i pressens søkelys er å være i solen, og at det er å være i skyggelandet om jeg ikke er i media. Om du skjønner hva jeg mener.

- Det er altså like mye sol utenfor blitsregnet?

- For meg har det vært veldig deilig. Jeg føler at jeg har fått min store del av avisoppslag av å være prinsesse. Jeg har ikke veldig lyst til å oppleve det en gang til. Jeg føler at det er ganske bra balanse mellom det dere i pressen føler er viktig, og slik jeg vil ha det.

- Hva er du mest lei deg for av det som er kringkastet/skrevet om deg?

- Nå for tiden blir jeg ikke så veldig lei meg, jeg tar ansvar for det jeg sier, så får dere ta ansvar for det dere skriver. Det tror jeg er viktig. Jeg kan heller ikke styre det dere skriver. Jeg har blitt lei meg når det er skrevet ting om meg og kjærester. Gjennom pressen kan man aldri få et reelt bilde av meg uansett.

- Får det norske folk bare et vrengebilde av livet ditt gjennom media?

- Det kan ikke bli på noen annen måte. Det er klart når man er på offisielle oppdrag - jeg var på Elfenbenskysten og følte at de tingene jeg sa til pressen aldri kom fram til folk. Ting jeg ville bidra med og sto for, kom aldri på trykk, det ble bare skrevet om klærne mine. Det er så klart et vrengebilde av hva jeg ville profilere, men på den annen side er det vanskelig å beskrive en situasjon som den er. Det har skuffet meg en del ganger. Det har gått mer i hatter, klær og slikt enn den jobben jeg gjør.

- Hva er det vi ikke har fått dvele ved i ditt liv?

- Det skulle dere gjerne visst. Det tror jeg bare får ligge. Det er mange morsomme ting det, skjønner du.

Og like etter er hun varm og fotoklar.
ÅPENHJERTIG: En Åpenhjertig Märtha Louise sier til Dagbladets Harald Haave at oppholdene utenlands ga henne nye perspektiver.
LEKEN: Etter halvannen times intervju er prinsessen litt kjølig og klar for fotografering..
.. hun skal bare trekke en ekstra genser over hodet og utbryter humoristisk: -Følg med, så skal dere se hvordan en prinsesse tar på seg en genser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media