Ekskommunist vil overta Berlin

BERLIN (Dagbladet): Nesten hver tredje innbygger i Berlin ønsker ekskommunisten Gregor Gysi (53) som byens neste borgermester, 11 år etter Murens fall. Og Gysi-tilhengerne blir flere og flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare sosialdemokraten Klaus Wowereit (47), som for ei uke siden overtok som regjeringssjef i den kriserammede tyske hovedstaden, ligger foran med en oppslutning på 33 prosent, mot 29 for Gysi, ifølge en meningsmåling som er offentliggjort i dagsavisa Der Tagesspiegel. Langt bak med 21 prosents tilslutning ligger den fargeløse kristelig-demokratiske kandidaten Frank Steffel, som ble nominert takket være intrigespill fra gamlekansleren Helmut Kohl.

Karismatisk

Gysi strutter av selvtillit foran slaget om Berlin.

Knapt noen tysk politiker kan måle seg med skrankeadvokaten og politikeren Gysi på talerstolen. Han er suveren i TV-talkshow - vittig og slagferdig.

Alle beskyldninger om at han som advokat for østtyske dissidenter sladret til det hemmelige politiet Stasi, har prellet av. Med et smil forteller han historien om borgersønnen Gregor som ble tvangsproletarisert av kommunistregimet, til griserøkter. Først som godt voksen fikk han ta artium og starte jusstudiene.

Nazi-mord

Han vokste opp i en velstående bydel i Vest-Berlin. Mange i den jødiske familien ble myrdet av nazistene. Familien flyttet til øst, der faren ble minister for kultur og kirkespørsmål.

- Hvor ville jeg vært i dag om vi hadde forblitt i Vest-Berlin? - spøker Gysi.

Gysi dyrkes som en avgud blant velgerne til Partiet for demokratisk sosialisme (PDS), som er en fortsettelse av Erich Honeckers Sosialistiske enhetsparti (SED).

Gysi overtok kontrollen med partiet i ukene etter Berlinmurens fall.

Ulv i fåreklær

Etter at han trakk seg som PDS' leder i Forbundsdagen, hadde han tenkt å vie sin tid til advokatkontoret, familien og skrivingen av bestselgerbøker. Men sagmuggen lokket sirkushesten.

- Han er en venstreekstremistisk populist, en ulv i fåreklær, hevder hans motstandere i det kristelig-demokratiske partiet (CDU). Men selv mange CDU-velgere ønsker Gysi som borgermester. Hver tredje grønne velger og hver femte liberale og sosialdemokratiske velger vil ha ham.

PDS har sin styrke i det tidligere Øst-Berlin med rundt 40 prosent av stemmene, men oppslutningen øker også i vest.