Ekskona advarer mot Chávez\' reformer

Folket avgjør i Venezuela i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag avgjør velgerne i Venezuela om de skal godta de kontroversielle grunnlovsendringene foreslått av president Hugo Chávez. Endringene vil gi presidenten mer makt og muligheten til å kunne gjenvelges et ubegrenset antall ganger.

Den politiske stemningen i landet har vært svært spent før folkeavstemningen, og de siste meningsmålingene viser et tett løp mellom ja-siden og nei-siden.

På den siste meningsmålingen, som er utført på oppdrag fra regjeringen i Venezuela, gir Chávez -tilhengerne et klart ja. På andre meningsmålinger ligger de to grupperingene helt likt, ifølge AP. Skulle Chávez  ikke få flertall for å endre grunnloven, vil det være hans første valgnederlag. Han hadde ingen problemer med å bli gjenvalgt som president i fjorårets valg fikk han 63 prosent av stemmene.

Les også: Stygge Chávez er blitt sexy - og farlig

Hisset på seg kirken

I forkant av dagens valg, har han imidlertid hisset på seg noen av sine tidligere allierte. Han har også gått hardt ut mot den katolske kirken, noe observatører mener kan svekke hans stilling.

Etter at kardinal Jorge Urosa Savino kalte reformforslaget «moralsk uakseptabelt», svarte Chávez i en fjernsynstale med å kalle kardinalen «dum», «mentalt tilbakestående», «spyttslikker» og en forsvarer av «mørke interesser», ifølge NTB.

Chávez antydet represalier og kanskje fengsel for kardinalen, men kirken har avvist alle anklager, ifølge den amerikanske avisen Miami Herald.

CHAVEZ LIVET UT?: 
Venezuelanere står i kø for å avgi stemme i søndagens folkeavstemning om politiske reformer, der det viktigste punktet var om president Hugo Chávez skal kunne gjenvelges et ubegrenset antall ganger og dermed i praksis bli «statssjef på livstid». Foto: AFP PHOTO
CHAVEZ LIVET UT?: Venezuelanere står i kø for å avgi stemme i søndagens folkeavstemning om politiske reformer, der det viktigste punktet var om president Hugo Chávez skal kunne gjenvelges et ubegrenset antall ganger og dermed i praksis bli «statssjef på livstid». Foto: AFP PHOTO Vis mer

Les også: Jevnt og bittert foran Venezuelas avstemning

Ekskona advarer

Opposisjonen består i tillegg til de romersk-katolske lederene, pressefrihetsgrupper, menneskerettighetsgrupper og prominente foretningsledere.

Den siste som har gått offentlig ut å advart mot Chávez reformer er hans ekskone, journalisten Maria Isabel Rodriguez, melder AP.

Å godkjenne reformene vil være «et sprang ut i mørket», sier hun, som skilte seg fra Chavez i 2004.

Hun oppfordrer alle med stemmerett til å stemme fordi det vil gjøre det vanskeligere å forfalske resultatet.

Chavez livet ut 

Chávez  sier selv at hvis han får gjennomslag for å endre grunnloven vil han bli sittende i flere tiår framover, ifølge Reuters.

Han mener han trenger denne tiden for å skape det han kaller «Det 21. århundres sosialisme»

Han har stemplet sine motstandere som «forrædere», og i sin siste tale foran søndagens folkeavstemning var han svært klar:

- En stemme for Chávez er en stemme for Venezuela, en stemme mot er en stemme for USAs president George W. Bush, tordnet han ifølge Reuters.

Stemmelokalene skulle stenge klokken 21 norsk tid søndag, med en første prognose kort tid etter dette og et foreløpig resultat tre timer senere.

NY SOSIALISME: Chávez har sagt at hvis velgerne sier ja til å fjerne forbudet mot at en president kan gjenvelges mer enn en gang, vil han bli sittende i tiår framover. Denne tiden vil han benytte til å skape det han kaller «det 21. århundres sosialisme».