Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekskona bortførte barna til utlandet

Tommy Hoholm er tilkjent foreldreretten til Timothy (6) og Joachim (4), men slovakiske myndigheter vil ikke utlevere barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VESTERÅLEN (Dagbladet): - Innimellom må jeg klype meg i armen fordi jeg ikke kan tro at dette virkelig har skjedd meg, sier Tommy Hoholm (31). Han begynner å gråte.

-  Jeg har en rettskraftig dom som tilkjenner meg fullt foreldreansvar. Likevel kunne hun kidnappe ungene og ta dem ut av landet, uten at norske myndigheter klarer å hente dem.

Trosset forbud

I juli i fjor bortførte Tommy Hoholms fraseparerte kone deres to sønner til hennes hjemland Slovakia. Siden har han ikke sett dem. Først på nyåret i år fikk han endelig snakke med dem over telefon.

Barnas mor trosset forbudet hun var blitt gitt i et rettsforberedende møte, der det ble fastslått at hun ikke hadde lov til å ta med barna ut av landet. Resultatet ble rettssak. Tommy vant foreldreansvaret både i tingretten og lagmannsretten, før eks-konas anke ble avvist i Høyesterett.

Ifølge lagmannsrettens dom skal guttene bo hos sin far.

-  Slovakia har tilsluttet seg Haagkonvensjonen. Hovedprinsippet der er at barnet skal tilbakeføres til det landet det ble bortført fra, og at det er rettsapparatet i det landet som skal avgjøre barnefordelingen. Utover det kommenterer vi ikke enkeltsaker, sier seniorinformasjonsrådgiver i Justisdepartementet Gunnar A. Johansen til Dagbladet.

Han kan ikke kommentere hva Tommy Hoholm har i vente.

image: Ekskona bortførte barna til utlandet

-  Vi bruker mye ressurser på den type saker og jobber kontinuerlig med alle saker i håp om løsning.

Ville flytte

I 1999 ble Tommy Hoholm forelsket i den slovakiske kvinnen. I stedet for å dra hjem til Slovakia, som hun egentlig skulle, ble hun værende i Nord-Norge sammen med Tommy.

Da hun ble gravid, bestemte de seg for å gifte seg. Timothy og Joachim ble født, og familien levde sammen i Vesterålen. Men en dag slapp kona bomben.

-  Hun skulle flytte til sin bror i Irland, sa hun. Hun hadde bestilt billett til seg selv og skulle forlate meg og guttene. Jeg ble knust. Da min søster spurte om hun hadde tenkt å dra fra guttene, sa hun at de hadde det så bra sammen med meg, så det var best at de ble i Norge.

Hun dro ikke. Paret forsøkte å fortsette forholdet, men Tommy tok til slutt ut separasjon.

-  For det første truet hun meg gjentatte ganger med å ta guttene. Jeg ble så fortvilt.

I begynnelsen delte de to foreldreansvaret og samværsretten, men forholdet ble likevel mer og mer anstrengt.

 LYKKELIGE I NORGE:  - Guttene mine hadde det veldig fint sammen med meg i Norge. Det er ufattelig at moren deres kunne kidnappe dem  og holde dem borte fra meg når jeg har en rettskraftig dom som har gitt meg foreldreansvaret for Joachim og Timothy, sier Tommy Hoholm. Foto: Privat
LYKKELIGE I NORGE: - Guttene mine hadde det veldig fint sammen med meg i Norge. Det er ufattelig at moren deres kunne kidnappe dem og holde dem borte fra meg når jeg har en rettskraftig dom som har gitt meg foreldreansvaret for Joachim og Timothy, sier Tommy Hoholm. Foto: Privat Vis mer

Psykolograpport

-  Det begynte å toppe seg sommeren 2004. Vi ble ikke enige om fordelingen. Jeg mente jo at de burde være hos meg, i og med at hun hadde truet med å dra fra dem og flytte til Irland.

Saken endte hos familievernkontoret, som konkluderte med at guttene burde bo hos faren. Men i et rettsforberedende møte krevde morens advokat at guttene skulle bo hos moren. Dommeren stemte i favør av dette, men likevel hadde de delt samværsrett.

Året etter forelå en rapport fra en psykolog som hadde observert guttene over en periode. Den gikk i Tommys favør.

-  Det var nok utslagsgivende. Det var da hun stakk, sier Tommy Hoholm.

Han blir stille. Han henter permer med dokumentasjon, passene til sønnene og et eksemplar av Norske lover. Seksjonen med barneloven er merket.

-  Jeg har lest mye juss det siste året, sier han.

Privatetterforsker Ola Thune har jobbet med flere bortføringssaker. Han sier at han har hatt mange dårlige erfaringer.

-  Disse sakene er fryktelig tragiske. Til sjuende og sist er det jo barna det går ut over. Men ofte er det det aktuelle landet som blir problemet, ikke norske myndigheter. Egentlig skal jo dette være en formalitet når det dreier seg om Haag-land, men det er det ofte ikke. Jeg har inntrykk av at norske myndigheter gjør det de kan. Mange slike saker kan jo også få politiske konsekvenser, sier Thune.

Smutthull

-  Når et land bryter avtaler de har inngått, er det lite man kan gjøre med det. Jeg har sett flere saker der myndighetene i det andre landet dekker seg bak ulike smutthull i avtaler. Men det er viktig å huske at så lenge man holder barnet borte fra den som har omsorgen, begår man kontinuerlig en straffbar handling, sier Ola Thune.

Han understreker at han ikke kjenner til denne aktuelle saken.

Timothy og Joachim tilbrakte hele juni i fjor sammen men faren. De skulle være sammen med moren i juli. Da hun kom for å hente dem, stusset Tommy over at hun hadde det travelt.

-  Hun kom i full fart med blomster til moren min, og ba meg takke henne for at hun hadde tatt seg så godt av dem. Så dro de. Da jeg ringte etter et par dager for å høre hvordan de hadde det tok hun ikke telefonen. Hun skrev en sms, der hun sa at de ville ringe litt seinere.

Han begynte å ane at noe ikke stemte, og ba en kamerat om å dra til huset for å undersøke.-  Han ringte meg tilbake og var spak i stemmen. Alt han sa var at jeg burde komme opp å ta en titt.

Da Tommy kom fram var alle leker utenfor borte. Da han klatret opp og tittet inn vinduene, så han at huset var tomt.

-  Alt var borte, bortsett fra guttenes køyeseng. Jeg skjønte umiddelbart hva som hadde skjedd.

Han dro rett til politiet. Først lenge etter fikk han bekreftet at de oppholdt seg i Slovakia.-  Hennes far, søster og svoger var på bilferie i Norge da kidnappingen skjedde, og mest sannsynlig har de tatt dem med i bil over til Sverige og derfra til Tyskland, Tsjekkia og så Slovakia.

Tommy Hoholm blar gjennom sønnenes pass.

-  At de er blitt ulovlig ført ut av landet er iallfall tydelig, sier han.

Eks-kona hadde før hun bortførte ungene allerede gått til sak mot Tommy. Det ble noen tunge runder i retten. Eks-kona var representert med advokat. Tommy ble anklagd for mishandling.

-  Først anklagde hun meg for å ha dratt den ene gutten i øret. Etter hvert som saken gikk og hun tapte i tingretten og lagmannsretten, ble anklagene verre og verre. Det endte med at hun sa at jeg hadde slått henne og barna gjentatte ganger.

Mishandlingsanklagene ble avvist av tingretten.

Økonomiske fordeler

Tommy Hoholm sier trygdekontoret utbetalte bidrag til eks-kona i fem måneder etter bortførelsen. Selv blir han fremdeles trukket i barnebidrag. -  Kidnappingen var meldt fra politiet til trygdekontoret. Likevel klarte de ikke umiddelbart å stoppe utbetalingene, sier han.

I vår ble det rettssak i Slovakia. Tommy Hoholm ble representert av Justisdepartementet. Denne saken vant Tommys fraseparerte kone. Den slovakiske retten skal i dommen ha lagt stor vekt på en rapport skrevet av en slovakisk psykolog på oppdrag fra moren.

-  Denne psykologen har aldri truffet meg eller sett hvordan sønnene mine har det i Norge. I rapporten blir Timothy beskrevet som en gutt med problemer, og at dette er et resultat av at han har vært vitne til at jeg har vært voldelig mot hans mor.

Å dra til Slovakia og selv prøve å hente ut sønnene vil trolig bare skade saken hans. Han venter nå på at det skal bli utarbeidet siktelse mot guttenes mor.Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Tommy Hoholms fraseparerte kone.

PASS: Sønnenes pass er igjen hos Tommy Hoholm. Det betyr at barna må være ulovlig tatt ut av landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!