Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville heller ha folk fra Norge enn «drittland»

Ekskona nekter for at Donald Trump er rasist. Han er bare «litt forvirret»

- Noen ganger sier han ting som er tullete, og som han egentlig ikke mener.

Tar eksen i forsvar: President Donald Trumps første kone, Ivana, tar eksmannen i forsvar og sier at han ikke er rasist. Foto: Bill Swersey / AFP / NTB Scanpix
Tar eksen i forsvar: President Donald Trumps første kone, Ivana, tar eksmannen i forsvar og sier at han ikke er rasist. Foto: Bill Swersey / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump har nok en gang havnet i hardt vær, etter det som oppfattes som rasistiske og nedsettende kommentarer om land og folkegrupper fra den amerikanske presidenten.

Da det under et møte i Det ovale kontor på torsdag ble foreslått å gjenopprette beskyttelsen for innvandrere fra Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land i innvandringsavtalen, skal Trump ha sagt at han heller vil ha folk fra Norge, enn fra «drittland».

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra drittland komme hit, spurte Trump ifølge Washington Post, og siktet til de ovennevnte landene.

Så skal han ha kommet med sitt eget forslag: USA bør heller ta imot flere folk fra land som Norge.

Uttalelsen førte til kraftige reaksjoner. Siden torsdag har 54 land krevd en unnskyldning fra den amerikanske presidenten, og FN har kalt drittland-kommentaren rasistisk. Sist ut var Sør-Afrika som i dag varslet at de vil kreve en forklaring fra amerikanske myndigheter, ifølge CNN.

«Jeg er ikke rasist», svarte Trump selv på spørsmål om hva han tenker om at han har blitt kalt rasist som følge av «drittland»-kommentaren.

- Jeg er den minst rasistiske personen du noen gang har intervjuet. Det kan jeg fortelle deg, sa Trump da han søndag møtte journalister på sin golfklubb i West Palm Beach i Florida.

- Blir litt forvirret

Mandag morgen fikk han også støtte fra en av sine ekskoner.

- Jeg synes ikke Donald er rasist i det hele tatt. Noen ganger sier han ting som er tullete, og som han egentlig ikke mener - men han er definitivt ikke rasist. Det er jeg sikker på, sier Ivana Trump til Good Morning Britain.

FROKOST-TV: Ivana Trump forsvarte ektemannen da hun mandag morgen gjestet TV-programmet Good Morning Britain. Foto: Ken McKay / ITV / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
FROKOST-TV: Ivana Trump forsvarte ektemannen da hun mandag morgen gjestet TV-programmet Good Morning Britain. Foto: Ken McKay / ITV / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Hvorfor sier han disse tingene?

- Hvem vet? Han har så mange folk som kommer fra alle kanter og forteller ham hva han skal si. Noen ganger så blir han kanskje forvirret. Jeg vet ærlig talt ikke, sier hun videre.

Fra 1977 til 1992 var Donald Trump gift med sin første av sine tre koner, Ivana Trump (68). Sammen fikk de barna Ivanka (35), Eric (33) og Donald Trump jr. (39)

Det er langt fra første gang at Ivana Trump, som var gift med USAs nåværende president fra 1977 til 1992, kommenterer eksmannens rolle som president.

- Ville Ikke vært noen uten meg

I et intervju med CBS News i oktober i fjor snakket hun ut om forholdet med Donald. Og på spørsmål om hvem eksmannen ville vært uten henne i livet, kommer hun med et svar som kanskje overrasker mange.

- Han ville ikke ha vært noen uten deg?

- Det er helt sikkert, sa Ivana, som også skrøt av deres felles barn - som hun hevdet hun selv oppdro.

Hun sa videre at hun hadde ukentlig kontakt med eksmannen, og hevdet at det var hun som først oppfordret Donald Trump til å benytte Twitter for å spre budskapet sitt.

IVANA TRUMP: President Donald Trumps første kone, Ivana, tar på seg æren for eksmannens Twitter-bruk. - Han spør meg fortsatt om råd, sier hun i et intervju med CBS. Video: CBS via CNN Vis mer

- Husker ikke kommentaren

Fem av politikerne som var til stede på møtet kommenterte Trumps uttalelse på lørdag. De to republikanske senatorene, Tom Cotton og David Perdue, som lenge har vært enige i Trumps innvandringspolitikk, husker ikke engang at presidenten kom med kommentaren.

- Vi kan ikke huske at han kommenterte saken på den måten. Det vi husker er ubalansen i vårt eget innvandringssystem, som ikke beskytter amerikanske arbeidere og våre nasjonale interesser, sa de i en pressemelding.

Den republikanske senatoren, Lindsey Graham, sier derimot at han husker presidentens uttalelse, og sier i en pressemelding at USA defineres av landets idealer, ikke av innbyggerne.

- Det amerikanske idealet er beriket av folk over hele verden. Mangfold har lenge vært vår styrke, ikke svakhet. Det er avgjørende at vi ikke mister disse amerikanske idealene når vi gjør endinger i innvandringspolitikken, sier han.

Senator Dick Durbin var den eneste demokraten på møtet, og bekreftet fredag morgen at han syntes Trumps kommentarer var «hatfylte, ekstremt ubehagelige og rasistiske». Det skriver CNN.

- Jeg tviler på at noen annen president i USAs historie noen gang har sagt de tingene som jeg personlig hørte presidenten si i går.

Avviste ikke uttalelsene

I etterkant av møtet benektet Trump at Washington Post har gjengitt hans ordvalg på en presis måte.

Pressekontakt for Det hvite hus, Raj Shad, avviste ikke at uttalelsene hadde forekommet, men svarte med å forsvare presidenten ved å si at Trump alltid vil kjempe for det amerikanske folket.

Nyheten kom samme dag som Norge var et hett tema i amerikansk presse, etter at statsminister Erna Solberg var på besøk.

«SHITHOLE COUNTRY»: Donald Trump ønsker seg flere immigranter fra Norge og færre fra «shithole countries» som Haiti. CNN-anker Anderson Cooper reagerer sterkt på presidentens uttalelser - åtte år etter jordskjelvet på Haiti. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!