Ekskona til Johan Olav Koss vil ta over Opel

Belinda Stronach (43) ser ut til å ta innersvingen på selveste Fiat i kampen om den tyske bilfabrikken.

KAN BLI NY OPEL-SJEF:   Belinda Stronach. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Canadian Press, Darren Calabrese
KAN BLI NY OPEL-SJEF: Belinda Stronach. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Canadian Press, Darren CalabreseVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERLIN (Dagbladet.no): Opel vakler mot stupet, selv om de nye modellene har slått an og salget går strykende, også utenfor Tyskland. 

Morselskapet General Motors befinner seg på randen av konkurs, og frykten er stor i Tyskland for at 28000 ansatte i Rüsselsheim, Bochum, Kaiserlautern og Eisenach skal miste jobben over natta. 

Den tyske regjeringen har forhandlet med GMs toppledelse siden tidlig på vinteren. Og frustrasjonen har vært stor i Berlin, fordi amerikanerne hele tida må tvinges til å legge konkrete tall og informasjoner på bordet.

Det ville være en katastrofe, hvis firmaet skulle gå over ende og alle fabrikkene bli lukket. En slik situasjon ville lynhurtig trekke med seg en lang rekke underleverandører i dragsuget. Så tapet av arbeidsplasser vil antakelig blir tre-fire ganger større enn antallet rene Opel-stillinger.

Frykter Fiat
Men nå er plutselig både italienske Fiat og det østerrisk-amerikanske Magna International kommet på banen. Begge baserer budene sine på at den tyske regjeringen skal gå inn med betydelige lån og økonomiske garantier.  Da italienerne og tyskerne i 90-åra samarbeidet med tanke på sammenslåing, gikk det helt galt.  Nå frykter Opel-ansatte at en italiensk overtakelse vil innebære at Opel slaktes og at de verdifulle elementene overføres til Fiats hjemland.

Både ansatte hos Opel og de ansvarlige i koalisjonsregjeringen mellom sosialdemokrater og konservative, har desidert mest lyst på Magna. Her sitter Belinda Stronach som en av de tre toppdirektørene. 

Faren hennes, Frank (77), slo seg opp fra ung innvandrer med to tomme hender i Toronto i 1957, til multinasjonal leverandør av bildeler.

Koss fra 1999 til 2003
Kvinnen som var gift med den norske skøytestjernen Johann Olav Koss fra 1999 til 2003, engasjerte seg i kanadisk politikk året etter skilsmissen. Hun ble valgt inn i parlamentet for det nystartete konservative partiet. 

«Pappas vakre pike» skiftet i 2005 overraskende til det liberale partiet, hvor hun gikk direkte inn i regjeringen som minister for menneskelige ressurser og kunnskapsutvikling.  Like uventet, trakk hun seg i fjor ut av politikken for å vende tilbake til farens firma.

Belinda Stronach er kjent som en nær venn av Bill Clinton. Tobarnsmoren blir stadig koblet til prominente navn fra det internasjonale jetsett-miljøet.

Møtte Merkel
Da «toppledere fra Magna» var på hemmelig visitt i Berlin søndag, deltok Belinda Stronach sannsynligvis sammen med faren sin og et par kolleger.  De skal ha truffet forbundskansler Angela Merkel to ganger i løpet av dagen. 

På møtene ble det fra Stronach-klanen gjort klart at det ikke kommer til å bli brukt penger på å betale dividende til eierne, før kjempelånet fra den tyske staten er betalt tilbake.

Magna tilbyr en garanti for at de fire Opel-fabrikkene blir bevart. Firmaet vil nøye seg med å spare vekk 9 000 stillinger. Budet lyder på 700 millioner euro (ca 60 milliarder kroner). Magna samarbeider med en internasjonal bank og vil også åpne for at de ansatte kjøper 10 prosent av aksjene i et nytt produksjonsfirma.

SYDNEY 2000:  Johann Olav Koss flankert av sin daværende kone Belinda, og Prinsesse Märtha Louise. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SYDNEY 2000: Johann Olav Koss flankert av sin daværende kone Belinda, og Prinsesse Märtha Louise. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer