Ekskongens store triumf

Han ble konge som seksåring, men flyktet fra Bulgaria da han var ni. Nå - 55 år seinere - har Simeon II igjen gått til topps i hjemlandet, som valgets seierherre og trolig statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men for mange bulgarere er han fortsatt konge.

- Vi vil ha kongen, vi vil ha kongen, ropte folk i hovedstaden Sofia, ifølge NTB, da ekskongen hilste på velgerne etter søndagens valg som ga Nasjonalbevegelsen Simeon II 43,2 prosent av stemmene.

64 år gamle Simeon stilte imidlertid ikke selv til valg. Likevel kan han bli landets nye statsminister. Etter grunnloven i Bulgaria kan Simeon bli statsminister uten sete i parlamentet, men politiske iakttakere har sagt at han kan foretrekke å lede fra en mer tilbaketrukket rolle. Konge kan han ikke bli uten å endre grunnloven.

- Vi snakker ikke om min politiske framtid. Noe enestående og hittil ukjent har skjedd, er alt Simeon vil svare når han blir spurt om sin rolle.

- Bevegelsen håper å danne en regjeringskoalisjon med de politiske kreftene som deler de grunnleggende tankene i vårt program: Økonomisk vekst, rask integrasjon i EU og NATO, frelse Bulgaria fra korrupsjonen, ansvarlighet fra de styrende og stødig lovgiving etter europeisk målestokk, forklarte Simeon etter valget.

Brokete gjeng

Det er en brokete gjeng i parlamentet Simeon II skal stå i spissen for. En tryllekunstner, en fordums skjønnhetsdronning, en idrettsstjerne og en del forretningsfolk er blant de innvalgte som vil støtte ekskongen.

Til tross for den klare valgseieren har president Petar Stojanov oppfordret Simeon til å danne en regjerende koalisjon med andre, og ikke gjenta «feilene» fra de to foregående regjeringene som begge hadde reint flertall i parlamentet.

- Vi har ennå ikke krysset reformenes elv, som er dyp. Børa må bæres på flere skuldrer. Uansett om du kan regjere aleine, er det bedre å bruke framgangen, kreftene og erfaringene til andre politiske krefter og andre personer, sa president Stojanov i en tale til folket.

Avgående statsminister Ivan Kostov fra Unionen av demokratiske krefter (UDF), sier da også at nederlaget skyldes stor slitasje etter upopulære vedtak. Han forsøkte å få landet ut av den økonomiske krisa fra 1996- 1997 og samtidig gjennomføre reformer.

- Vi ønsket at velgerne skulle betale en høyere pris enn de var beredt til, uttalte Kostov.

UDF fikk 18 prosent, mens Sosialistpartiet fikk 17 prosent og Bevegelsen for Rettigheter og Frihet nær sju prosent av stemmene.

Flyktet

64 år gamle Simeon Borisov av huset Saxen-Koburg ble konge seks år gammel i 1943, men flyktet sammen med mora, Juana, da Bulgaria avskaffet monarkiet i 1946. Etter først å ha bodd i Egypt, kom han til Spania i 1951. Etter femti år i Spania snakker han et slags «gammelbulgarsk», fritt for ord og vendinger som har kommet til det siste halve hundreåret.

Han utdannet seg i Spania og giftet seg med adelige Margarita Gsmez-Acebo y Cejuela. De har fem barn, alle med bulgarske navn som begynner med K: Kardam, Kyril, Kubrat, Konstantin og Kalina.