Ekskongens store triumf

Han ble konge som seksåring, men flyktet fra Bulgaria da han var ni. Nå - 55 år seinere - har Simeon II igjen gått til topps i hjemlandet, som valgets seierherre og trolig statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men for mange bulgarere er han fortsatt konge.

- Vi vil ha kongen, vi vil ha kongen, ropte folk i hovedstaden Sofia, ifølge NTB, da ekskongen hilste på velgerne etter søndagens valg som ga Nasjonalbevegelsen Simeon II 43,2 prosent av stemmene.

64 år gamle Simeon stilte imidlertid ikke selv til valg. Likevel kan han bli landets nye statsminister. Etter grunnloven i Bulgaria kan Simeon bli statsminister uten sete i parlamentet, men politiske iakttakere har sagt at han kan foretrekke å lede fra en mer tilbaketrukket rolle. Konge kan han ikke bli uten å endre grunnloven.

- Vi snakker ikke om min politiske framtid. Noe enestående og hittil ukjent har skjedd, er alt Simeon vil svare når han blir spurt om sin rolle.

- Bevegelsen håper å danne en regjeringskoalisjon med de politiske kreftene som deler de grunnleggende tankene i vårt program: Økonomisk vekst, rask integrasjon i EU og NATO, frelse Bulgaria fra korrupsjonen, ansvarlighet fra de styrende og stødig lovgiving etter europeisk målestokk, forklarte Simeon etter valget.

Brokete gjeng

Det er en brokete gjeng i parlamentet Simeon II skal stå i spissen for. En tryllekunstner, en fordums skjønnhetsdronning, en idrettsstjerne og en del forretningsfolk er blant de innvalgte som vil støtte ekskongen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer