- Ekskrementene flyter

Frp vil gjøre det lettere å kaste ut rumenske tiggere.

VIL RYDDE OPP: Frp's Per Sandeberg vil gjøre det vanskeligere å være rumensk tigger i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL RYDDE OPP: Frp's Per Sandeberg vil gjøre det vanskeligere å være rumensk tigger i Norge. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittpartiets Per Sandberg tegnet et dystert bilde av Oslo under partiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren:

I parkene der anslagsvis 1000 utenlandske tiggere og lommetyver nå oppholder seg, flyter det med ekskrementer og søppel, kunne han fortelle.

- EØS-avtalen var ikke ment for å åpne for fri flyt av kriminialietet og tigging over landegrensene, sa Sandberg.

Vil kaste ut tiggere
Derfor vil partiet se på de mulighetene som finnes innenfor Schengen- og EØS-regelverket til å gjøre det lettere å kaste utenlandske tiggere og lommetyver ut av Norge.

Ifølge NRK retter Frp seg særlig mot rumenske tiggere og lommetyver. Ifølge en forslagsliste som statskanalen har fått utdelt, heter det at Frp vil: «Be justisministeren instruere om mer aktiv bruk av EØS-avtalen slik at rumenske tiggere sendes ut».

Partient vil også at «undergraving av EØS-avtalen skal bli et straffeskjerpende poeng slik at man kan holde rumenske lommetyver i varetektsfengsel inntil uttransport».

Andre som nasker, blir normalt straffet med en bot på noen tusen kroner.

Må søke arbeid
Romania ble medlem av EU 1. januar 2007, og rumenske borgere har derfor oppholdsrett i Norge.

Det betyr at de kan være i Norge i tre måneder mens de søker arbeid.

- Men da må de også søker arbeid, sa Sandberg under dagens pressekonferanse.

Frp mener at det vil la seg gjøre å kaste ut lommetyver og andre utenlandske kriminielle «som åpenbart ikke er i Norge for å søke arbeid».

- Når de har oppholdt seg under Vaterlands bro i et par måneder uten å ha løftet en finger for å skaffe seg arbeid, da er saken gangske klar, mener Sandberg. 

Jobb garanti til politiet
Sandberg avviser at forslaget stigmatiserer tiggerne:

- Dette handler ikke om at vi er ummenneskelige eller iskalde. Dette handler om vi tar et problem på alvor, og ønsker å gjøre noe med det, i motsetning til regjeringen, sa han under dagens pressekonferanse. 
 
Det gjør ikke saken bedre at politiet er underbemannenet, ifølge Frp. Sandberg registerer at justisminister Grete Faremo (Ap) har «en helt annen virkelighetsoppfatning». 

- Politiet er underbemannet i hele Norge, men i Oslo er det prekært, sa Sandberg.

Derfor vil han han at alle politistudenter skal være garantert jobb etter Politihøgskolen.

Sandberg mener det «en enorm sløsing med felleskapets ressurser» å utdanne politfolk som ikke kommer seg i jobb, fordi de må vente på at noen skal gå av med pensjon. 
       
- Det vil vi gjøre noe med, sa han.