Eksminister skjelles ut: - Usmakelig

Tidligere FN-leder og klimaminister Erik Solheim får huden full fra flere hold etter at han delte en video fra et fruktpakkeri. Solheim tar selvkritikk.

FÅR KRITIKK: Norges tidligere utviklings- og miljøminister, og tidligere miljøsjef i FN, Erik Solheim, har nylig delt denne videoen på Twitter. Nå får han kritikk. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Jeg er sjokkert! Solheim er så blind på vår tids måte å produsere mat på at han ikke gjenkjenner slaveliknende arbeid når han ser det, sier Anja Bakken Riise, leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Hun sikter til videoen Erik Solheim torsdag delte på Twitter.

Han har tidligere vært utviklings- og miljøminister i Norge, og var miljøsjef i FN mellom 2016 og 2018.

Videoen viser en kvinne som i et forrykende tempo kaster seg fram og tilbake mens hun fordeler sitrusfrukter fra et samlebrett og over i kurver på rekke og rad.

«For en artist! Folk jobber veldig hardt for å gi oss mat på bordet», skrev Solheim da han torsdag delte videoen på Twitter.

Det falt mildt sagt ikke i god jord hos alle.

- Kritikerne har sikkert rett i at jeg var for rask med å legge ut denne videoen, svarer Solheim blant annet.

Les hele svaret lenger ned i artikkelen.

Erik Solheim var Norges utviklings- og miljøminister i den andre Stoltenberg-regjeringen mellom 2007 og 2012.
Erik Solheim var Norges utviklings- og miljøminister i den andre Stoltenberg-regjeringen mellom 2007 og 2012. Vis mer

- Horrible forhold

Framtiden i våre hender jobber mye med arbeidsforhold i globale leverandørkjeder.

- Vi vet at det ofte er helt horrible forhold i den globale matproduksjonen, og at mange arbeidere utsettes for et umenneskelig arbeidspress, sier Bakken Riise.

Det samme har vært dokumentert for sesongarbeidere hjemme i Norge, understreker hun. I fjor konkluderte for eksempel Økokrim med en økning i utnyttelse av utenlandske arbeidstakere i det norske arbeidslivet.

- Det Solheim så usmakelig harselerer med her jobber vi derfor knallhardt for å få satt en stopper for. Blant annet gjennom vårt arbeid med å få på plass og styrke Åpenhetsloven, sier Bakken Riise.

Denne loven pålegger selskaper å ha kontroll på om egne underleverandører sikrer at alle arbeidere har anstendige arbeidsforhold.

LEDER: Anja Bakken Riise har vært leder av Framtiden i våre hender siden 2017. Foto: Mariam Butt / NTB
LEDER: Anja Bakken Riise har vært leder av Framtiden i våre hender siden 2017. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

- Det går vel an å hylle hennes ferdigheter, og samtidig mene at arbeidsforholdene er kritikkverdige?

- Jeg kjenner ikke til hvor denne videoen er filmet og vet ikke hvordan forholdene ved denne aktuelle fabrikken er. Det jeg vet er at krav om ekstremt høyt arbeidstempo er vanlig i denne sektoren. Med mindre Solheim kan utelukke at dette er en kvinne som jobber under et voldsomt tidspress, synes jeg det er umusikalsk at han velger å rose hennes evne til å jobbe raskt, svarer Bakken Riise.

«Blir utnyttet»

«Var ikke du i SV en gang i tida? Og nå feirer du utnyttelse av arbeidere», skriver én under Solheims innlegg på Twitter.

«Dette er ikke en artist, dette er en arbeider som blir utnyttet under brutale forhold og risikerer helsa si», skriver en annen.

Også Oslos finansbyråd, Einar Wilhelmsen (MDG), reagerer.

Han har delt Solheims innlegg og sender et tydelig stikk til den tidligere ministeren:

«Altså, ærlig talt. Hva ser du i filmen? Jeg ser et farlig arbeidsmiljø, en svært stressende jobb, og en jobb som nesten garantert gir yrkesskade. Skal det feires?»

- Ikke helsefremmende

Overfor Dagbladet utdyper Wilhelmsen:

- For meg ser det ut som en arbeidsplass som ikke er helsefremmende for de ansatte. Som byråd med ansvar for arbeidsmiljøet i Oslo er jeg ekstra oppmerksom på dette.

- Jeg tolker deg som at du reagerer på framstillingen til Solheim av videoen?

- Jeg er spørrende og synes i hvert fall ikke dette er noe å feire, det ser ut som en forferdelig slitsom jobb å ha over lang tid, svarer Wilhelmsen, som samtidig understreker at han ikke kjenner omstendighetene for videoen.

- Noen vil innvende at det er bedre at de har en jobb enn ikke. Hva vil du si til dem?

OPPGITT: Finansbyråd Einar Wilhelmsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OPPGITT: Finansbyråd Einar Wilhelmsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Da ville jeg først ha spurt om de har hatt en manuell jobb og våknet opp med smerter i kroppen, eller blir ufør i ung alder fordi du har en jobb som gjør deg syk. Vi skal ikke basere verdensøkonomien og vår velstand på at folk jobber seg syke i andre land, sier byråden.

- Du og Solheim er medlem av samme parti, kommuniserer ikke MDG med dette ulike narrativer?

- Nei. Solheim har ikke noen sentrale verv og uttaler seg ikke på vegne av partiet.

Solheim: - Selvsagt ikke holdbart

I et skriftlig svar til Dagbladet tar Solheim selvkritikk:

- Kritikerne har sikkert rett i at jeg var for rask med å legge ut denne videoen.

Han tilføyer at han «var imponert over artisteriet kvinnen viser i sitt arbeid», og at han «beundrer folk som er gode i jobben de gjør».

- Men hvis dette er hennes normale arbeidssituasjon er det selvsagt ikke holdbart. Jeg jobber intenst for anstendige arbeidsforhold for alle mennesker, avslutter Solheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer