Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alexander Vindman

Eksoffiser om Trump:
- Som tyranner

Oberstløytnant Alexander Vindman ble et nøkkelvitne i riksrettssaken mot USAs president Donald Trump. Nå tar han et flammende oppgjør med det han beskriver som Trumps autoritære regime.

VITNER: Oberstløytnat Alexander Vindman ankommer Kongressen for å vitne mot president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Vindman, som jobbet for USAs nasjonale sikkerhetsråd og har en 21 år lang og høyt dekorert militærkarriere bak seg, fortalte tidligere i sommer at han følte mobbet og truet ut av jobben etter å ha vitnet mot Trump. I en kronikk i Washington Post går Vindman til frontalangrep på det nåværende amerikanske regimet.

- Å stå fram endte karrieren min. Men jeg tror fortsatt at det å gjøre det rette er viktig, skriver Vindman.

Han ble selv født i Sovjetunionen og flyktet til USA med familien.

- Autoritært regime

- Våre nasjonale myndigheter de siste få åra har minnet mer om det autoritære regimet familien min flyktet fra for mer enn 40 år siden, enn det landet jeg har viet meg til å tjenestegjøre for, skriver Vindman.

I artikkelen forklarer han at han har tatt en vanskelig beslutning om å pensjonere seg etter 21 års tjeneste «fordi en kampanje av mobbing, trusler og hevn fra president Trump og hans allierte for alltid vil begrense min militære karriere».

Vindman ble et nøkkelvitne under riksrettssaken mot Trump om Ukraina-skandalen. Trump ble i fjor anklaget for å ha presset Ukraina til å grave opp møkk om Trumps antatte demokratiske motkandidat, Joe Biden, ved å holde tilbake militærhjelp. Etter å ha vitnet i saken, ble Vindman så fjernet fra stillingen i det nasjonale sikkerhetsrådet i februar og overført til en annen stilling.

VITNET: Oberstløytnant Alexander Vindman vitnet under ed i Kongressen i november i fjor. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP
VITNET: Oberstløytnant Alexander Vindman vitnet under ed i Kongressen i november i fjor. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer

- Ikke på noe tidspunkt i min karriere eller i livet har jeg følt at vårt lands verdier har vært i større fare enn i dette øyeblikk. Våre innbyggere blir utsatt for den samme typen angrep som tyranner retter mot sine kritikere og politiske motstandere, skriver Vindman.

- Veldig ulydig

Under høringen i Kongressen forsikret han faren sin, som selv opplevde regimet i Sovjetunionen:

- Ikke bekymre deg. Det går bra for jeg forteller sannheten. Til tross for Trumps hevn, er jeg fortsatt overbevist om dette. (...) Fortsatt, til tross for alt som er skjedd, fortsetter jeg å tro på den amerikanske drømmen. Jeg tror at i Amerika, så er det viktig å gjøre det rette, skriver Vindman.

Ifølge Politico var Trump rasende på vitnemålet fra Vindman. Han kom også med voldsomme angrep mot ham på Twitter før Vindman mistet jobben i februar.

- Han var veldig ulydig, beskrev innholdet i mine «perfekte» telefonsamtaler feil, og fikk forferdelige vurderinger av sin overordnede, skrev Trump blant annet før Vindman fikk sparken.

- Gjorde min plikt

Vindman sier ikke noe konkret nå om hva han vil bruke tida si på framover utover å konkludere med at han bidra til at USA «avviser hat og fordommer og returnerer til idealene som har skilt USA fra resten av verden».

I forrige uke tvitret Vindman på ettårsdagen for den berømte telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president 25. juli.

- Et år siden Telefonsamtalen. Mye har forandret seg for meg, og så mye mer har forandret seg for landet vårt. Jeg finner fred vel vitende om at jeg gjorde min plikt, skrev Vindman på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!