«Befrielsestjenester» i Irland:

Eksorsist søker ekstrahjelp

Den irske eksorsisten fader Pat Collins kommer med en bønn utenom det vanlige.

RELIGIØS BISTAND: Fader Pat Collins trenger ekstrahjelp for å kunne utføre såkalte «befrielsestjenester» til mennesker som ifølge Collins er undertrykt av onde ånder. Illustrasjonsfoto: Thomas Kienzle/NTB
RELIGIØS BISTAND: Fader Pat Collins trenger ekstrahjelp for å kunne utføre såkalte «befrielsestjenester» til mennesker som ifølge Collins er undertrykt av onde ånder. Illustrasjonsfoto: Thomas Kienzle/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange forbinder ordet «eksorsisme» først og fremst med William Friedkins skrekk-klassiker «Eksorsisten» fra 1973. Da den kom, var filmen en så skremmende opplevelse at den regelrett jagde folk ut av kinosalene.

Ved flere tilfeller skal ambulansepersonell ha blitt tilkalt for å ta seg av skremte og besvimte kinogjengere.

Men eksorsisme er ikke noe som er diktet opp av Hollywood.

Finnes i flere religioner

Eksorsisme er navnet på en religiøs praksis som går ut på djevel- eller demonutdrivelse. Forestillingen om eksorsisme finnes ifølge Store norske leksikon i de fleste religioner. Det inkluderer blant annet katolisismen.

Tidligere denne uka kunne man lese følgende overskrift på forsiden av Irlands største religiøse nyhetsavis, Irish Catholic:

«Eksorsist: Behov for trente team til å bekjempe onde ånder i soknene».

- Sannhets- og meningskrise

Pat Collins er en Dublin-basert prest med tilhørighet i den katolske kongregasjonen vincentinerne. I tillegg er han en framtredende eksorsist.

I intervjuet med Irish Catholic, forklarer Collins etterspørselen sin med det han beskriver som et presserende behov for «befrielsestjenester» for å kunne «hjelpe mennesker som føler seg undertrykt av onde ånder».

- Ettersom Irland har blitt sekularisert, er det en sannhetskrise og en meningskrise i landet, mener Collins som er utdannet psykolog.

- Folk går inn i alle slags ting de tidligere aldri ville ha gått inn. Resultatet er at folk er mer åpne for åndelige krefter som kan være negative.

Saken er blant annet omtalt av The Guardian, som i skrivende stund ikke har fått noen kommentar fra Collins.

Bønn for helbredelse

I Den katolske kirke er det en biskop, eller en prest som er spesielt utpekt av biskopen, som kan utøve eksorsisme.

«Befrielsestjenester» handler derimot om å tilby bønn til mennesker som føler behov for å helbrede sine emosjonelle sår.

Det inkluder også sår, som angivelig kan være forårsaket av onde ånder.

- Etterspørselen er mye større enn tilbudet, sier Collins som understreker at irske biskoper anerkjenner behovet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer