Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksos truer verdensperle

Økt cruise-trafikk skaper pusteproblemer i Geiranger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cruiseskipene som besøker Geirangerfjorden legger igjen et teppe av eksos. Turistene melder om pusteproblemer.

Barbro Gustavsson er bekymret over økte eksosutslipp. Hun har vært reiseleder i Geiranger i en årrekke, og mener det lukter diesel over hele den idylliske fjorden som tilhører verdensarvlisten.

– Det burde vært renere her siden det er et verdensarvområde. For hvert år jeg har vært her, har det blitt flere turister og flere skip. Det merker jeg også på lufta. Eksosen ligger som et lokk over Geiranger.

-Jeg skjønner at folk vil reise hit, men det er viktig å ikke forstyrre dette unike stedet mer enn nødvendig, sier Gustavsson til Sunnmørsposten.

Den tyske turisten Torsten Liebe har også merket eksosen.

– Det er veldig vakkert her, men ubehagelig å trekke pusten, sier han.

Røykteppe over bygda

Håvard Kalvatn som er daglig leder ved suvenirbutikken Audhild Viken, har også merket seg problemet.

– Du kan lett se røyken ligge som et teppe over bygda. Jeg tror de fleste turister vil merke det. De høye fjellene gjør at det blir lite sirkulasjon i lufta. Når det er fint vær, er det lett å se eksosen. (ANB).

SOUND OF SONJA: Dronning Sonja slår ut armene i begeistring over Geiranger i sommer. Det var 12. juni dronningen avduket et merke over den vakre vestlandsbygdas notering på UNESCOS verdensarvliste.Men økt trafikk av cruiseskip legger grå og illeluktende skyer over idyllen.