- Jeg tar ofte trikken ned til Grünerløkka for å handle frukt, grønnsaker og olivenolje, sier Eva Olsbakk og plukker handlekurven full av eksotiske ting det er heller dårlig med på Grefsen, der hun bor.
- Her er det billig, det er et kjempeutvalg, og friske, fine varer; se bare på denne ferske hvitløken. Her kan man virkelig gå amok, smiler Eva.
Hun er en av mange nordmenn som har oppdaget de fristende og fargerike innvandrermarkedene i hovedstaden.
Mer eksotiske
Salgsstatistikker viser av hvitløk og olivenolje har økt kraftig de siste åra.
Vi blir mer og mer eksotiske i våre matvaner, men gjør det oss sunnere og friskere?
Svaret er ja. Hvis vi legger vekt på sykdomsstatistikk og erfaring hos andre folkeslag, er det all grunn til å tro at slike matvarer har en helsebringende effekt. Og man behøver ikke være lege eller ernæringsfysiolog for å forstå at olivenolje er sunnere enn den «gode gamle norske Melangsjen». Nordmenns viktigste fettkilde har i en årrekke vært margarin, som i motsetning til planteoljer i stor grad består av skadelig, herdet fett.
Olivenolje brukes daglig til matlaging i land som Italia, Spania og Hellas - land der det er mye lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer enn hos oss. En av forklaringene kan være at de ikke putter i seg så mye mettet og herdet fett.
Sint sydfrukt
Også hvitløken er en selvfølgelig ingrediens i mange middelhavsland. «Sydens antibiotikum» er den blitt kalt. Hvitløk er av mange regnet som et vidundermiddel som hjelper mot det meste - så vel forkjølelse som alvorligere sykdommer. Den er brukt som medisin mot en lang rekke lidelser siden sivilisasjonens morgen.
I dag topper hvitløk det nasjonale amerikanske kreftinstitutts liste over mat som kan tenkes å forebygge kreft.
Mennesker som spiser hvitløk er mindre utsatt for å få mage- og tykktarmskreft. Eldre kvinner, som hadde spist hvitløk minst en gang i uka, var bare halvparten så utsatt for å få tykktarmskreft som kvinner som aldri spiste hvitløk. Dette framgikk av en undersøkelse av 42 000 eldre kvinner i Iowa.
Undersøkelser fra Kina og Italia viser at hvitløk- og løkspisere er halvparten så utsatt for å få magekreft som gjennomsnittsbefolkningen.
Forskningsresultater fra kreftsenteret Memorial Sloan Kettering i New York tyder på at kjemiske forbindelser i hvitløk også hindrer kreftceller i å vokse. Slik kan denne gamle medisinplanten også tenkes å hindre spredning av kreft.
Skeptisk
- Det er en interessant hypotese at hvitløk virker så helsefremmende. Men foreløpig finnes det ingen gode holdepunkter for at hvitløken i seg selv har noen effekt, sier professor Rune Blomhoff i Statens ernæringsråd.
- Men hva kan det komme av at hvitløk- og olivenoljekulturer har mindre forekomst av både hjerte- og karsykdommer og kreft?
- Det at de også spiser dobbelt så mye frukt og grønnsaker som oss kan like gjerne være forklaringen. Det er ikke så enkelt å bare plukke ut en enkelt faktor. Det er kanskje heller et samvirke av flere. Kanskje rødvinen også spiller en rolle?
- Men kan ikke de som tror på hvitløk få fortsette å gjøre det?
- Jo, så absolutt! Det er ikke skadelig, i alle fall ikke i normale mengder. Og når det gjelder olivenolje, er det jo ingen tvil om at nesten alle slags planteoljer er hjertevennligere enn vanlig margarin, sier Blomhoff.