Eksotisk skiferie

CORTINA D'AMPEZZO (Dagbladet): Spennende og nærmest litt eksotisk, slik framstår Dolomittene i Italia. Norske alpinister er i ferd med å oppdage en annerledes skiverden. Først lokket den norske fjellheimen, deretter var Østerrike og Frankrike favoritter. Italia og Dolomittene kan være svaret for dem som ønsker noe nytt og helt annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 20 åra har tusenvis av nordmenn årlig reist til alpene for å stå på ski. Frankrike og framfor alt Østerrike har vært målet.

Noen få har valgt Sveits. Italia har derimot ikke vært stedet for nordmenn, men spagetti-landet i Sør-Europa har virkelig noe å by på.

Frankrike er på vei til å prise seg ut av markedet, Sveits er fortsatt dyrt. Østerrike er som det alltid har vært, så hvorfor ikke forsøke noe nytt og eksotisk? Klassiske skisteder som Val Gardena, Alta Badia, Arabba, Canazei og selve kremstedet: olympiabyen Cortina d' Ampezzo.

Skisportens «Mekka»

Dolomittene er unike, fordi fjellområdet har absolutt alt. Naturen er vill, og kan ikke sammenliknes med det vi er vant til ellers i Europa.

Dagbladet valgte den sjarmerende byen Cortina som utgangspunkt for turen til Dolomittene.

Cortina er ingen storby. I underkant av 10 000 norditalienere holder til i byen. Selvfølgelig er skibakkene det mest interessante, for vinterturistene.

Cortina byr på to store skianlegg. Både Faloria- og Tofana-bakkene spenner over alt fra lette bakker til de vanskeligste «svart»-løypene.

Samtidig er Cortina døra til nyskapningen «Superski Dolomiti»: Over 460 stolheiser, gondolbaner og noen få skitrekk - ifølge ivrige italienske markedsførere verdens største sammenhengende skisystem.

Ferrarier og pelser

Det som ved siden av selve skikjøringen gjør Cortina spesielt, er byens status. Rike italienere - og da mener vi virkelig rike - liker å vise seg fram i Cortina.

Få andre steder er tettheten av antall kvinner med dyre pelser lett slengt over kroppen, større enn på Corso Italia - byens hovedgate. Bilparken er like eksklusiv: Det står en Ferrari parkert på bortimot hvert annet hjørne i den lille byen.

Pelsene og bilene burde egentlig vitne om et prisnivå som ikke passer norske lommebøker. Det er faktisk ikke riktig. På grunn av en sterk norsk valuta, og en tilsvarende italiensk katastrofe, får du mye for kronene.

Yrende liv

Et yrende folkeliv og en folketett Corso Italia fikk oss til å frykte timelange køer, både foran skiheisene og restaurantdørene.

Kapasiteten var imponerende. Vår lengste kø var på skarve ti minutter.

Det som gjør Dolomittene og Cortina d'Ampezzo spesielt i tillegg til skikjøringen, er alt det andre en ukes ferie kan by på.

Restaurantene i skianleggene er det klasse over.

I selve byen er det mer enn nok av spisesteder. Vår favoritt ble Michelin-guide-restauranten Tivoli. En stjerne i den eksklusive guiden er ikke å forakte. En bedre middag for fire, hvor det ikke ble spart på noe, kom på vel 2400 norske kroner.

Flere muligheter

Det eneste virkelig negative med Dolomittene, sett med en nordboers øyne, er reisen. I dag har flere norske turoperatører pakketurer til de italienske skiperlene. Flyene fra Norge lander i Østerrike, der venter en nesten fem timer lang busstur.

Dersom du ønsker å dra på egen hånd, kan du reise med rutefly til enten Milano eller Venezia, og derfra ta deg videre med leiebil. Prismessig blir dette dyrere.

Et annet alternativ er å ta egen bil. Starter du på kaia i Oslo, må du beregne halvannet døgn fra båten legger til i Kiel, til du er framme.

Fristelser

Som på alle andre ferier bestemmer du selv hvor nye penger du vil bruke på en slik tur.

Kjøper du en pakketur må du regne med 5000 kroner for turen, heiskortet kommer på en drøy tusenlapp. Du lever godt for en tre fire hundre kroner om dagen.

Om det er verdt det? Ja, utvilsomt, men du bør være glad i å stå på ski. Her kan du virkelig teste egne skiferdigheter - både i løssnøen og i bakkene.

Og bakkene er noe for seg - svarte, blå og røde løyper blir som «stuegulv» når italienerne har gjort dem klare for skikjøring.

SKIOPPLEVELSE: Milevis med bakker ligger og venter i Dolomittene. Nesten 1200 km alpinbakker er det ikke mange som kan hamle opp med.