Ekspedisjonen som fant «Titanic» var en amerikansk dekkoperasjon

Mannen som fant «skipet som ikke kunne synke» snakker ut i ny dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da den amerikanske professoren Robert Ballard var med på å finne vraket etter «Titanic» i 1985 utløste det på ny en voldsom interesse for et av verdens mest omtalte skipsvrak.

Men i en dokumentar som sendes på National Geographic Channel, avslører Ballard at det var noe helt annet enn jakten på «skipet som ikke kunne synke» som førte til funnet.

Ekspedisjonen som fant «Titanic» var nemlig en dekkoperasjon, forteller Ballard. Den amerikanske hæren sto bak, og målet var å finne to amerikanske ubåter som hadde sunket.

De to ubåtene, Tresher og Scorpion, var viktige å finne for amerikanerne. Særlig «Scorpion», som fraktet atomvåpen. Dette skal være de to eneste amerikanske atomubåtene som har sunket.

99 personer mistet livet da «Scorpion» gikk ned 5. juni 1968. «Tresher» led samme skjebne fem år tidligere. 129 personer mistet livet da ubåten gikk ned under dyptvanntstesting.

- Vi trengte en dekkoperasjon Den kalde krigen var fortsatt kald på denne tida, og amerikanerne fryktet at Sovjet skulle finne ut av hvor ubåtene og deres atomreaktorer lå. Derfor måtte søket etter ubåtene offisielt være noe helt annet: Jakten etter «Titanic».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer