Ekspedisjonen som fant «Titanic» var en amerikansk dekkoperasjon

Mannen som fant «skipet som ikke kunne synke» snakker ut i ny dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da den amerikanske professoren Robert Ballard var med på å finne vraket etter «Titanic» i 1985 utløste det på ny en voldsom interesse for et av verdens mest omtalte skipsvrak.

Men i en dokumentar som sendes på National Geographic Channel, avslører Ballard at det var noe helt annet enn jakten på «skipet som ikke kunne synke» som førte til funnet.

 ATOMUBÅT:  Denne ubåten, Scorpion, gikk ned i 1968. I søket etter ubåten og atomvåpnene om bord iverksatte amerikanerne et søk etter Titanic for å lure Sovjetunionen. Foto: US Navy
ATOMUBÅT: Denne ubåten, Scorpion, gikk ned i 1968. I søket etter ubåten og atomvåpnene om bord iverksatte amerikanerne et søk etter Titanic for å lure Sovjetunionen. Foto: US Navy Vis mer

Ekspedisjonen som fant «Titanic» var nemlig en dekkoperasjon, forteller Ballard. Den amerikanske hæren sto bak, og målet var å finne to amerikanske ubåter som hadde sunket.

De to ubåtene, Tresher og Scorpion, var viktige å finne for amerikanerne. Særlig «Scorpion», som fraktet atomvåpen. Dette skal være de to eneste amerikanske atomubåtene som har sunket.

 STOLTHET:  Atomubåten Scorpion var en viktig brikke for den amerikanske marinen og gikk ned da den var på vei hjem etter å ha overvåket sovjetisk aktivitet i Atlanterhavet. Her er marinesoldater i aksjon på overflaten. Foto: US Navy.
STOLTHET: Atomubåten Scorpion var en viktig brikke for den amerikanske marinen og gikk ned da den var på vei hjem etter å ha overvåket sovjetisk aktivitet i Atlanterhavet. Her er marinesoldater i aksjon på overflaten. Foto: US Navy. Vis mer

99 personer mistet livet da «Scorpion» gikk ned 5. juni 1968. «Tresher» led samme skjebne fem år tidligere. 129 personer mistet livet da ubåten gikk ned under dyptvanntstesting.

- Vi trengte en dekkoperasjon Den kalde krigen var fortsatt kald på denne tida, og amerikanerne fryktet at Sovjet skulle finne ut av hvor ubåtene og deres atomreaktorer lå. Derfor måtte søket etter ubåtene offisielt være noe helt annet: Jakten etter «Titanic».

- Mitt oppdrag var å finne de reaktorene og finne de våpnene som var om bord. Men vi ville ikke at Sovjet skulle vite hva vi gjorde, for da hadde da satt en sattellitt på oss og vi hadde ledet dem rett til ubåtene, sier Ballard i dokumentaren som i Norges sendes i helga 14-15 april.

 GIKK NED:  Titanic-ekspedisjonen var en dekkoperasjon blant annet for å finne denne ubåten, Tresher, ifølge en tidligere amerikansk etterretningstjenestemann. Foto: US Navy
GIKK NED: Titanic-ekspedisjonen var en dekkoperasjon blant annet for å finne denne ubåten, Tresher, ifølge en tidligere amerikansk etterretningstjenestemann. Foto: US Navy Vis mer

Da har National Geographic en «Titanic»-helg for å markere at det er 100 år siden skipet gikk ned.

Ballard jobbet for den amerikanske marinens etterretningstjeneste, men hadde også veldig lyst til å lete etter «Titanic». Dermed fant han den perfekte dekkoperasjonen.

 SKIPET SOM IKKE KUNNE SYNKE:  Dette bildet av Titanic ble tatt før skipet la ut på sin jomfrutur. 15. april er det 100 år siden skipet gikk ned etter å ha truffet et isfjell på vei over Atlanteren. Foto: (AP Photo/PA,Files)
SKIPET SOM IKKE KUNNE SYNKE: Dette bildet av Titanic ble tatt før skipet la ut på sin jomfrutur. 15. april er det 100 år siden skipet gikk ned etter å ha truffet et isfjell på vei over Atlanteren. Foto: (AP Photo/PA,Files) Vis mer

- Sovjet visste ikke hvor ubåtene var. Vi trengte en dekkoperasjon, og da foreslo jeg selvsagt «Titanic», fordi jeg ville finne skipet. Så gjennomførte vi oppdraget vårt før vi dro for å lete etter «Titanic», men da hadde vi bare noen dager igjen, sier Ballard.

«Hun synker om 20 minutter» Men de dagene var nok. Mer enn 73 år etter at «Titanic» hadde truffet et isfjell på jomfruturen over Atlanteren, kunne man for første gang se igjen skipet som en gang i tiden var noe av det mest storslagne folk kunne tenke seg.

I dokumentaren får vi også se øyeblikket der Ballard og teamet hans forstår at de har funnet «Titanic». Jubelen brøt løs i rommet, noe Ballard ikke er helt komfortabel med i ettertid.

 HADDE ATOMVÅPEN:  Ubåten Scorpion hadde med seg atomvåpen da den sank i 1968. 99 personer mistet livet. Foto: US Navy.
HADDE ATOMVÅPEN: Ubåten Scorpion hadde med seg atomvåpen da den sank i 1968. 99 personer mistet livet. Foto: US Navy. Vis mer

- Vi var gira fordi vi hadde funnet det, men så var det en som så på klokka på veggen og sa: «Hun synker om 20 minutter». Klokka var 2 på natta og hun sank 2.20. Da tenkte vi: «Hvorfor feirer vi?». Plutselig var ikke «Titanic» savnet lenger, hun lå rett under oss og rundt oss var vannet som så mange hadde omkommet i, og vi tenkte at vi ikke kunne gå i en begravelse og feire, sier Ballard.

Over 1500 av de 2000 passasjerene omkom da «Titanic» gikk ned på vei til New York.

Senket av egen torpedo? De to ubåtene som var målet for ekspedisjonen som til slutt fant «Titanic», var to av de mest avanserte i den amerikanske marinen. «Scorpion» hadde med seg sofistikert etterretningstutstyr og manualer, i tillegg til to atomtorpedoer.

 FANT TITANIC:  Robert Ballard har funnet en rekke skipsvrak på havbunnen. Mest kjent er han for å ha funnet Titanic. Nå snakker han ut og røper at det hele var en dekkoperasjon. Foto: (AP Photo/The Day, Tim Martin)
FANT TITANIC: Robert Ballard har funnet en rekke skipsvrak på havbunnen. Mest kjent er han for å ha funnet Titanic. Nå snakker han ut og røper at det hele var en dekkoperasjon. Foto: (AP Photo/The Day, Tim Martin) Vis mer

Det har kommet mange teorier om hva som førte til at ubåten gikk ned. I lang tid gikk spekulasjonene om hvorvidt «Scorpion» hadde blitt senket av et sovjetisk skip, og marinens rapport om ulykken var hemmelig fram til 1993.

Da Clinton-administrasjonen offentliggjorde deler av rapporten kom det imidlertid fram at granskerne konkluderte med at ubåten trolig gikk ned på grunn av problemer med en av torpedoene den hadde med seg.

 SPØKELSES-SKIP:  100 år etter at skipet som ikke kunne synke sank, ligger Titanic som et spøkelsesskip på havbunnen. Foto: (AP Photo/Ralph White)
SPØKELSES-SKIP: 100 år etter at skipet som ikke kunne synke sank, ligger Titanic som et spøkelsesskip på havbunnen. Foto: (AP Photo/Ralph White) Vis mer

Denne rapporten har imidlertid fått sterk kritikk for å være mangelfull. «Scorpions» skjebne er altså fortsatt en gåte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer