Toppmøte mellom Putin og Kim

Ekspert: - Begrenset hva han kan få til

Putin og Kim har sitt aller første møte i Vladivostok.

TOPPMØTE: Toppmøte mellom russiske president Putin og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un skjer i den russiske byen Vladivostok. Video: AP Vis mer

Russlands president Vladimir Putin landet torsdag i Vladivostok, der han skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for aller første gang, skriver NTB.

De to statslederne møttes like over klokka 6 i dag, norsk tid, poserte for fotografene og vekslet noen ord seg imellom, før de gikk inn i universitetsbygningen hvor toppmøtet skal finne sted.

Takket

Kim takket Putin for å ta imot ham i en «veldig travel tid».

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

- Jeg tror det vil være et møte som vil være veldig gunstig for å konstruktivt utvikle relasjonen mellom våre to nasjoner som har en lang historie, sier Kim Jong-un.

Putin har også høye forventninger til møtet, ifølge CNN.

- Jeg er sikker på at besøket ditt i Russland også vil bidra til å utvikle våre bilaterale relasjoner og hjelpe oss med å forstå hvordan vi kan bidra til å løse situasjonen på Koreas halvøy, hva som kan gjøres sammen, hva Russland kan gjøre for å støtte de positive prosessene som er i gang nå, sier Russlands president.

- Begrenset

Det har fortsatt ikke kommet noen rapporter om hvordan møtet har foregått, sier professor Vladimir Tikhonov i Korea-studier ved Universitetet i Oslo.

Professoren sier til Dagbladet at han tror Kim Jong-un håper at møtet med Putin vil kunne bidra til at FNs sikkerhetsråd formidler eller avskaffer sanksjonene mot landet.

PROFESSOR: Vladimir Tikhonov er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo.
PROFESSOR: Vladimir Tikhonov er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Vis mer

- Putin kan forsøke å følge en slik anmodning, men det er begrenset hva kan faktisk kan få til, sier Tikonov.

Et annet tema under møtet tror Korea-prosessoren at er nordkoreansk arbeidskraft i Russland.

- Nord-Korea har hatt 39 000 arbeidere i Russland, men som følge av sanksjonene er tallet nå redusert til 10 000, og i prinsippet må alle arbeiderne forlate landet før året er omme, sier han.

- Nord-Korea ønsker å sende flere arbeidere til Russland, og Russland ønsker mer arbeidskraft fra Nord-Korea, fortsetter han.

- Hvorfor det?

- Russland trenger arbeidskraft fra Sentral-Asia, og alternativet til koreanerne er kinesere – som er mye dyrere og politisk belastende.

Kom i går

Kim Jong-un kom med tog til byen onsdag, og torsdag skal de møtes under fire øyne på Russkijøya, som er forbundet med Vladivostok med ei bru.

Byen er base for den russiske Stillehavsflåten, og ligger bare rundt 130 kilometer fra den korte grensen mellom Nord-Korea og Russland. skriver NTB.

Vladimir Putin forteller verdenspressen i 8.30-tida norsk tid at han og Kim har hatt «grundige en-til-en-samtaler».

Ifølge nyhetsbyrået AP sier presidenten at Russland gjerne vil være til støtte i arbeidet med å løse atomproblematikken, og at Russland gjerne vil bidra til normaliseringen av Nord-Koreas forhold til USA.

Det er første gang de to lederne møtes, men Putin har tre ganger tidligere møtt Kims far og forgjenger Kim Jong-il.

FØRSTE MØTE: Kim Jong-un og Vladimir Putin møttes for første gang i Vladivostok i dag. Foto: AP
FØRSTE MØTE: Kim Jong-un og Vladimir Putin møttes for første gang i Vladivostok i dag. Foto: AP Vis mer

Sist en russisk president og en nordkoreansk leder møttes, var da Dmitrij Medvedev møtte Kim Jong-il for åtte år siden.

Putins rådgiver Jurij Usjakov sa tidligere i uka at hovedtema for torsdagens møte blir Nord-Koreas atomprogram.

– Fokuset vil være på en politisk og diplomatisk løsning på atomproblemet på Koreahalvøya. Russland er innstilt på å gjøre alt for å styrke en positiv utvikling, sa Usjakov.