Munnbind i hjemmet

Ekspert: - Bruk munnbind hjemme

Professor mener man bør gjøre som på restaurant hvis man har besøk hjemme. - Bruk munnbind.

BRUK MUNNBIND HJEMME: Dansk professor mener folk bør bruke munnbind hjemme når man har besøk. Foto: Shutterstock
BRUK MUNNBIND HJEMME: Dansk professor mener folk bør bruke munnbind hjemme når man har besøk. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets coronapandemi og de inngripende restriksjonene legger en demper på de fleste arrangementer.

Etter smittehoppet tidligere i høst, har strenge tiltak og coronaregler igjen blitt innført over hele landet, og det har vært knyttet stor spenning til hvor annerledes julefeiringen vil bli i år.

- Jula er i utgangspunktet ei tid for nærhet, ikke avstand. Men vi må ha smittevernregler også gjennom jula, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen onsdag.

Munnbind hjemme

Da oppga hun også at myndighetene anbefaler at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår. Og en særegen juleanbefaling er at man kan ha inntil ti gjester ved to anledninger i jula.

Men likevel forventes det at mange vil møtes i jula.

Gjør man det, bør man ta de samme forholdsreglene som man tar når man er ute på restaurant, mener Jens Lundgren, som er professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Han mener at man bør bruke munnbind når man beveger seg rundt, og at man kan ta det av når man sitter ned, som er reglene som gjelder ved besøk på restaurant.

- Hvis det virker i det offentlige rom, så er det vel like fornuftig å gjøre i det private rom, sier Jens Lundgren til danske TV2.

Stigende smitte i Danmark

Oppfordringen hans kommer til det danske folk, etter de siste dagers stigende smittespredning i Københavnområde.

Smittetallet, eller R-tallet, som viser hvor mange personer en koronasmittet person smitter videre, stiger igjen i Danmark, og er nå på 1,1.

Ifølge FHI ligger Norge på 0,93.

På restauranter har bruk av munnbind vært et krav i Danmark siden september. Norge har hatt krav om bruk av munnbind ved besøk på restauranter i Oslo siden slutten av september.

For ordens skyld, myndighetenes anbefalinger om bruk av munnbind gjelder ikke i private hjem, verken i Danmark eller i Norge.

De har heller ikke kommentert professorens utspill.

- Betydelig effekt

- Jeg snakker med sunn fornuft. Det hadde vært synd om du smitter de som er invitert hjem til deg, sier Jens Lundgren.

Han mener at bruk av munnbind vil ha en betydelig effekt for å unngå smittespredning til samlinger hjemme.

Folkehelseinstituttets undersøkelser av smittested tyder på at en betydelig andel av de smittede i Norge denne høsten, har blitt smittet i private tilstelninger.

Folkehelseinstituttet i Norge anbefaler personer som er i hjemmeisolering, altså som har fått påvist eller sannsynligvis er smittet med covid-19, å benytte munnbind når de er nærmere andre husstandsmedlemmer enn to meter, dersom helsetilstanden tillater det.

Alternativt anbefales det at husstandsmedlemmer bruker munnbind når de er nærmere den smittede enn to meter.

Så mange kan feire jul sammen

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstida.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer