JA:  Tilhengere av løsrivelse fra Spania feirer med feirer med det katalanske flagget og EU-flagget i Barcelona. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix.
JA: Tilhengere av løsrivelse fra Spania feirer med feirer med det katalanske flagget og EU-flagget i Barcelona. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix.Vis mer

Ekspert: - Catalonia er ikke nærmere løsrivelse

Spanias forfatning må endres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om et stort flertall sier ja til at Catalonia bør løsrives fra Spania, er regionen ikke nærmere en reell løsrivelse, mener dansk ekspert.

- Først og fremst krever løsrivelse en endring av den spanske forfatningen. Derfor har valget ingen reell effekt på Catalonias løsrivelse, fastslår professor Morten Rievers Heiberg ved Københavns Universitet.

 JUBLER FOR TIDLIG?  Separatistleder og president i delstatsforsamlingen i Catalonia, Artur Mas, viser tommelen opp i natt. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix.
JUBLER FOR TIDLIG? Separatistleder og president i delstatsforsamlingen i Catalonia, Artur Mas, viser tommelen opp i natt. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix. Vis mer

- Dessuten er det også stor splittelse internt i Catalonia. Blant annet stemte hovedstaden Barcelona markant imot løsrivelse, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Søndag sikret separatistpartiene i den spanske regionen seg 72 av 135 plasser i regionforsamlingen.

 NEI:  Spanske nasjonalister bretter ut det spanske flagget på Puerta del Sol i den spanske hovedstaden Madrid i natt for å markere at de står for et samlet Spania. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM7NTB Scanpix.
NEI: Spanske nasjonalister bretter ut det spanske flagget på Puerta del Sol i den spanske hovedstaden Madrid i natt for å markere at de står for et samlet Spania. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM7NTB Scanpix. Vis mer

Begge partiene, løsrivelsesgruppen Junts pel Si og venstreorienterte CUP, har sagt at de vil erklære uavhengighet innen 18 måneder.

Her er en oversikt over andre uavhengighetskamper i Europa, fra Norges selvstendighet i 1905 og framovwer.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram