Ekspert: - Derfor kan økt innsats i Syria gjøre Europa sikrere

Men advarer mot å kun sverge til krig.

 FORBEREDT PÅ MER KRIG:  Ledere i G20 møttes i Tyrkia i dag. Der skal Barack Obama og Vladimir Putin ha diskutert Syria.  Foto: RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP
FORBEREDT PÅ MER KRIG: Ledere i G20 møttes i Tyrkia i dag. Der skal Barack Obama og Vladimir Putin ha diskutert Syria. Foto: RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag angrep sju terrorister slo til mot seks forskjellige steder og drepte minst 129 mennesker i Paris, en terroraksjon som IS i etterkant har hevdet å stå bak

Foruten lovnader om nådeløs hevn fra fransk side, har USAs president Barack Obama sagt at innsatsen for å utslette IS-nettverket skal dobles.

Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte i går at svaret må være å fortsette den militære kampen mot IS.

- Krig er ikke løsningen Disse utspillene har ikke kommet uten motreaksjoner.

Den amerikanske journalisten Charles Pierce skrev igår at løsningen ikke lå i militære angrep, men i å stoppe pengestrømmen til den fundamentalistiske bevegelsen - en pengestrøm han mener kommer fra den politiske eliten til land som Saudi-Arabia.

- Dette er noen få ting som ikke kommer til å løse den forferdelige situasjonen som skapte angrepene fredag natt. Et 242-skip kommer ikke til å hindre en fanatiker i å rette maskingeværet sitt mot vinduene til en folksom restaurant. Et F-35-fly kommer heller ikke til å stoppe fanatikere fra å detonere bomber utenfor et fotballstadion, skriver Pierce for Esquire.

Ekspert positiv til økt innsats Artikkelen til Charles Pierce har i ettertid blitt delt nesten 100 000 ganger. Likevel er ikke alle like negative til en forsterket innsats i Syria.

Kommandørkaptein og leder for FHS mediegruppe, Per Christian Gundersen, mener det er positivt om kampen mot IS intensifiseres, også med tanke på forebygging av terror.

Også han advarer likevel mot å tro at en kan vinne mot IS og andre grupper som driver med terror kun ved hjelp av militære virkemidler. Særlig tror han vestlige styrker vil vegre seg mot en omfattende bakkeinnsats i Syria.

- Dette kommer av at IS er en visjon for mange av medlemmene. De har en tanke om å etablere denne staten og uten den tanken hadde de vært en terrorgruppe på lik linje med for eksempel Al-Qaida, sier Gundersen til Dagbladet.

- Svekket IS i Midtøsten kan gjøre Europa sikrere Gundersen sier til Dagbladet at det er bevegelsens visjon og bruk av sosiale medier som gjør at isolerte celler i Europa kan handle på vegne av organisasjonen, uten at medlemmene selv har fått en direkte ordre fra toppledelsen.

Likevel mener Midtøsten-eksperten at en forsterket kamp mot IS på syrisk og irakisk jord kan føre til et tryggere Europa.

- Hvis IS taper terreng i Midtøsten, så vil de også miste momentet sitt. Da vil de også svekkes som en global bevegelse, sier Gundersen.

Han legger vekt på at kampen mot IS må føres både militært og gjennom mykere virkemidler som humanitær bistand og diplomatisk arbeid.

- Da kan en vise at det finnes bedre alternativer. Det har også vært et stort problem at viktige stater i Midtøsten ikke har vært helhjertede i sin kamp mot IS, sier Gundersen og tenker med det særlig på Tyrkia.

- Må avslutte regionalt maktspill Ifølge Gundersen har Tyrkias regionale maktspill vært en av grunnene til at IS har vokst seg så sterke, både militært og rent ideologisk, som de har gjort.

- Tyrkia har gjennom borgerkrigen vært en pådriver for regimeskifte. De har latt opprørsgrupper bruke grenseområdene til smugling av ammunisjon, våpen og fremmedkrigere, noe som har bidratt til IS sin vekst. Assad-regjeringens kamp mot mer moderate styrker i krigens første fase har, samt Russlands bombing av andre grupperinger for å hjelpe Assad, har også bidratt til dette, sier Per Christian Gundersen til Dagbladet.

På spørsmål om NATOs tidligere kriger i området har bidratt til å gjøre IS til den organisasjonen de er i dag, svarer Gundersen følgende:

- Det er få som ser på krigen i Irak i 2003 som en klok avgjørelse. Når det gjelder IS, så tror jeg situasjonen ville vært enda verre om ikke land som USA hadde begynt sine luftangrep på sensommeren i fjor.