Konflikten mellom USA og Iran

Ekspert: - Derfor kom innrømmelsen

Russland nekter fremdeles for at de skjøt ned et fly over Ukraina for seks år siden. - Vi var forberedt på et likt scenario her.

TRAGEDIE: Redningspersonell er på plass i Shahedshahr, sørvest for hovedstaden Teheran for å rydde opp etter flystyrten. I dag innrømmet Iran at de skjøt ned flyet ved en feil. Foto: Ebrahim Noorozi / Ap / NTB Scanpix
TRAGEDIE: Redningspersonell er på plass i Shahedshahr, sørvest for hovedstaden Teheran for å rydde opp etter flystyrten. I dag innrømmet Iran at de skjøt ned flyet ved en feil. Foto: Ebrahim Noorozi / Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For snart seks år siden, sommeren 2014, ble et malaysisk passasjerfly skutt ned over Ukraina. Nær 300 personer ble drept. Ingen påtok seg noen gang skylda for å ha skutt ned flyet denne julidagen, selv om en antok at Russland sto bak.

I dag innrømmet iranske ledere at de, ved en feil, skjøt ned det ukrainske flyet.

«Dette står i sterk kontrast til Russland, som seks år og utallige etterforskninger etter fremdeles hevder at de ikke skjøt ned flyet. Vi var forberedt på et slikt scenario igjen. I det minste gjør dette at familiene etter hvert kan legge saken bak seg», skriver Nick Waters, etterforsker for det uavhengige Bellingcat på Twitter.

Prestisje-slit

Professor ved NTNU, Jo Jakobsen, mener Irans innrømmelse både er overraskende - og ikke-overraskende.

- Det er overraskende fordi Iran ikke pleier å innrømme feil. Men iranerne skjønte nok at ytterligere benektelse ville gjøre at de ville få ytterligere problemer med Ukraina, Sverige og Canada. Og USA, sier Jakobsen.

Iranske myndigheter innrømmer sjelden eller aldri at de gjør noe feil. Men videoopptak av at noe faktisk traff ulykkesflyet ble vanskelig å benekte. Så også at ikke noe var galt om bord på flyet før det styrtet.

- I første fase benektet Iran det hele og forsøkte antakelig å fjerne spor. Men så skjønte de nok at det ville bli mange problemer for dem framover. Ikke minst diplomatisk og prestisjemessig. Så da besluttet de at det var bedre å innrømme det, sier Jakobsen og fortsetter:

- De har nok veid alt opp og ned og til slutt bestemt seg for å legge kortene på bordet for å ta lufta litt ut av dette presset.

Farlig situasjon

Professoren mener flynedskytingen viser hvor mye som kan gå galt når den politiske situasjonen mellom USA og Iran er så spent som den har vært de siste ukene.

- Da kan ting som dette skje. Man er på tå hev og fryktelig nervøs. Samtidig legger iranerne skylda på USA: Ja, Iran gjorde en fryktelig feil, men den ble framprovosert av amerikanerne og den spente situasjonen, sier Jakobsen.

Han er spent på om Iran vil fortsette med sin nye, og åpne linje.

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

- Det blir spennende å se i hvor stor grad de vil involvere Canada, Ukraina og Sverige i etterforskningen, men det vil neppe bli hundre prosent åpenhet rundt den, sier han.

Regimet er styrket

Professoren tviler på om innrømmelsen av at de har skutt ned flyet ved en feil vil ha noe å si for konflikten mellom USA og Iran.

- Lufta er gått litt ut av ballongen akkurat nå, men den grunnleggende konflikten mellom de to landene er der og vil ikke bli løst. Flyulykken er et grusomt eksempel på hva som kan skje år spenningene er så høye, sier Jakobsen.

SKUTT NED: Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse i dag at de sitter på bevis som tyder på at det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran ble skutt ned av en iransk bakke-til luft-missil. Video: AP Vis mer

Og konflikten mellom USA og Iran er fremdeles enorm. Hittil mener Jakobsen at det er det iranske presteregimet som har styrket seg mest på akkurat det.

- Iranske myndigheter har blitt kraftig styrket etter en problematisk periode med demonstrasjoner mot regimet i slutten av fjoråret. Nå står iranerne samlet, mot en felles fiende utenfor. USA er ennå den store, stygge ulven.

Mer bråk i vente

Når det gjelder 2020 mener Jakobsen at en kan vente «en del aksjoner fra iranerne».

- De vil gjøre bruk av sine allierte i regionen: Sjiamilitsen i Irak, Hizbollah i Libanon og hutiene i Jemen. De er allierte av Iran, og når de utfører aksjoner, er det litt vrient å spore dette direkte til Iran. Iranerne har behov for å vise at det presset de er under vil få konsekvenser for amerikanerne, sier Jakobsen og fortsette:

- Spørsmålet er hvordan amerikanerne vil svare på dette. Så den grunnleggende konflikten mellom de to landene er den samme som i 2019. Ikke noe har endret seg.

Derfor vil verden i 2020 oppleve «dager og uker hvor vi må holde pusten».

- Det er mye som kan gå galt. Iran må ut av den pressede situasjonen de er i, og har ingen interesse av å gjør som USA sier, nemlig å trekke seg ut av Syria, Irak og Jemen. Dermed vil det oppstå kriser i tida framover også, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer