Grønlandsisen smelter:

Ekspert: - Det er helt enormt

Denne uka har det blitt registrert nye varmerekorder med opp til 20 grader på Grønland. Det har ført til at 17 milliarder tonn is har smeltet på den arktiske øya.

SMELTER: Et satellittbilde viser hvordan isen på elva Ingolf smelter på Grønland. Bildet er tatt 29. juli. Denne uka har hele 17 milliarder tonn is smeltet på Grønland. Foto: European Union /@DEFIS_EU/ NTB
SMELTER: Et satellittbilde viser hvordan isen på elva Ingolf smelter på Grønland. Bildet er tatt 29. juli. Denne uka har hele 17 milliarder tonn is smeltet på Grønland. Foto: European Union /@DEFIS_EU/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

sTirsdag og torsdag denne uka smeltet 17 milliarder tonn is på Grønland. Den danske overvåkingstjenesten Polar Portal kaller det en massiv smeltehendelse.

Det har også vært rekordvarmt i området de siste dagene med om lag 20 grader, melder The Guardian.

Forsker i Cicero, Maria Sand, sier til Dagbladet at det er urovekkende tall. Hun forklarer at man kan sammenlikne massebalansen til Grønlandsisen med en bankkonto.

- På vinteren får den penger, i form av snø, og om sommeren bruker den penger i form av at isen smelter. På slutten av året må man da se på om det har gått i null, sier Sand og legger til:

- Problemet er at de siste tiåra har det gått i minus og man kan si at det nærmer seg finanskrise. Det vil si at smelteperiodene har blitt lengre, og det smelter derfor mer is og snø hvert år. Det er også rekordvarmt, noe som vil si at isen under også kommer til å smelte.

- Ser ikke bra ut

Så langt i år har 100 milliarder tonn is smeltet på den arktiske øya, noe som er mye mindre enn rekordåret 2019, men avsmeltningen skjer over et større område, viser oversikten til Polar Portal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.