USA 2024

Ekspert: - Redd for å tape

Om Donald Trump (75) stiller til valg i 2024, vil det bare motivere Joe Biden (79) til å gjøre det samme. USA-ekspert tror på «omkamp» mellom de to rivalene.

VALGKAMP: Daværende president Donald Trump og presidentkandidat Joe Biden avbildet under den siste debatten under fjorårets valgkamp. Foto: Brendan Smialowski og Jim Watson / AFP / NTB
VALGKAMP: Daværende president Donald Trump og presidentkandidat Joe Biden avbildet under den siste debatten under fjorårets valgkamp. Foto: Brendan Smialowski og Jim Watson / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden (79) bekrefter nok en gang at han planlegger for å stille til gjenvalg i 2024. Og om hans tidligere rival Donald Trump skulle finne på å stille til valg selv, vil det motivere Biden ytterligere.

I et ferskt intervju med ABC News får Biden spørsmål om han vil stille til gjenvalg. Svaret er ja, imidlertid med et «men».

- Men jeg har stor respekt for skjebnen. Skjebnen har grepet inn i livet mitt mange, mange ganger. Hvis jeg er i formen jeg er i nå, ved god helse, ville jeg stilt igjen.

- Og om det betyr en omkamp med Donald Trump?

- Du prøver å friste meg nå, sier Biden og ler.

- Sikkert. Hvorfor ville jeg ikke stilt mot Donald Trump hvis han ble nominert? Det ville ha styrket utsiktene til å stille, fortsetter presidenten.

OVERRASKER: Joe Biden kom med en sjelden takk til hans forgjenger, under en tale om vaksinering tirsdag 21. desember. Vis mer

- Ekstraordinære omstendigheter

Trump (75) har på sin side gitt gjentatte hint om at han vil stille som presidentkandidat for Republikanerne. Men han har foreløpig ikke offisielt kunngjort noen planer.

På spørsmål om det er realistisk at de begge vil stille til valg i 2024, er Hilmar Mjelde - USA-ekspert og forsker ved Norwegian Research Centre (NORCE) - klar i sin tale:

- Ja, definitivt. I Bidens tilfelle fordi han er sittende president. Det 22. grunnlovstillegget fra 1951, som begrenser presidentperioden til åtte år, gjorde det til en politisk «lov» at presidenter tar gjenvalg, sier Mjelde til Dagbladet.

USA-eksperten viser til Lyndon B. Johnson, som var den siste som ikke tok gjenvalg.

- Det skal ekstraordinære omstendigheter til for at presidentene ikke tar gjenvalg. Men helse og alder kan jo nettopp være en slik omstendighet.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Publisert i april 2021. Vis mer

Omkamp?

- Hva er sjansen for en «omkamp» mellom Trump og Biden?

- Sjansen for en omkamp er den høyeste siden 1956, da Adlai Stevenson tapte for andre gang på rad mot general Eisenhower, slår Mjelde fast.

Republikaneren Dwight D. Eisenhower seiret over demokratenes presidentkandidat Adlai Stevenson ved valgene i 1952 og 1956.

Samtidig er Mjelde usikker på om Trump «tør å tape enda en gang».

- Trump er en ekspresident i politisk eksil. Gitt primærvalg-systemet, trenger han bare støtte av 30-40 prosent av partiets velgere for å sikre seg nominasjonen.

En undersøkelse gjort av den uavhengige tenketanken Pew i høst, viste at to tredjedeler av republikanere og uavhengige som lener mot samme politiske retning, vil at Trump skal fortsette å være en stor politisk figur i mange år framover. 44 prosent sa at de ville at han skulle stille til valg i 2024.

- Hvordan leser du Trumps posisjon i det republikanske partiet nå? Tror du han snart vil bekrefte sitt kandidatur og har han støtte nok i partiet?

- Det er uvisst. Jo flere toppkandidater som stiller, dess mindre sannsynlig er det at Trump stiller, for han er redd for å tape, og han vil helst slippe strevet med å gjennomføre en reell valgkamp. Han vil ha en kroning, ikke en valgkamp.

Dårlige meningsmålinger

- Kan det være Biden vil føle seg tvunget eller forpliktet til å ta opp kampen mot Trump på nytt?

- Ja, gitt mangelen på klare etterfølgere. I USA ser man på nåværende tidspunkt på Kamala Harris slik man så på visepresident Dan Quayle. Altså som en lettvekter uten en egen velgerbase, sier Mjelde.

Visepresident Kamala Harris (57) ble tidligere ansett som en sterk kandidat til å etterfølge Biden, men det spekuleres i om det fortsatt er tilfellet. I en meningsmåling forrige måned svarte over halvparten at de var misfornøyd med innsatsen hennes.

- Men Biden har god tid på å snu dette rundt. Bill Clinton mer eller mindre vaklet helt fram til 1995. Men han gruset Bob Dole i 1996, fortsetter Mjelde.

Ei heller Biden, som ennå ikke er ferdig med sitt første år som president, har scoret bra på meningsmålingene den siste tiden. I begynnelsen av presidentskapet var rundt 54 prosent fornøyde og bare 35 prosent var misfornøyde. Nå er 51 prosent misfornøyde med Biden, mens 43 prosent er fornøyde, ifølge FiveThirtyEight.

Til sammenlikning lå Trump på 42 prosent misfornøyde og 45 prosent fornøyde da han tok over i januar 2017. Da han var ferdig i jobben i januar i år, var hele 57 prosent misfornøyde med Trump, mens 38 prosent var fornøyde.

VISEPRESIDENT: Kamala Harris og Joe Biden under innsettelsen i januar i år. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
VISEPRESIDENT: Kamala Harris og Joe Biden under innsettelsen i januar i år. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

Bidens såreste punkt

Bidens høye alder har ført til spekulasjoner om han er skikket til å være president, og alderen er tidligere omtalt som Bidens såreste punkt.

Men i slutten av november slo Bidens lege fast at presidenten er skikket til å utføre sine plikter.

Etter den årlige helsesjekken, som var rett før presidentens bursdag, sa dr. Kevin O'Connor i en uttalelse at Biden «er en sunn og sprek 78-åring».

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

I 2024 fyller Biden 82 år, mens Trump blir 78 år. Da de ble valgt var de allerede de eldste presidentene i USAs historie.

- Hvorfor er det slik i USA at de setter sin lit til politikere langt over pensjonsalder?

- For det første gir embetet fordeler, for eksempel at folk kjenner deg. Sittende politikere er derfor vanskelig å slå, og kan derfor bli gamle i jobben. For det andre er det tradisjon og dermed kulturelt akseptert at politikerne er gamle. Notoriske Strom Thurmond satt i Senatet til han fylte 100 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer