Joe Biden og Vladimir Putin:

Ekspert: - Tydelig ukomfortabel

Putin benyttet seg av knep fra den sovjetiske propaganda-verktøykassa, mener Russland-ekspert. Biden var på sin side selvsikker og nøktern, mener USA-ekspert. Men de to er enige om én ting: Store endringer vil neppe følge av toppmøtet mellom de to presidentene.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Joe Biden og Vladimir Putin møtte onsdag pressen etter et fire timer langt toppmøte mellom de to presidentene i Genève.

- Dette var ikke et møte hvor vi ville få noen store gjennombrudd. Det var aldri aktuelt.

Det skriver USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce), i en SMS til Dagbladet.

- Dette var et møte for å etablerte et profesjonelt og produktivt arbeidsforhold, slik at man kan samarbeide om tema som atomvåpen, klima, Syria og nordområdene. Kanskje har de klart det, slik at de to landene kan ha noen produktive møter framover.

HÅNDTRYKKET: Her stiller Biden og Putin seg opp for fotografene. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko
HÅNDTRYKKET: Her stiller Biden og Putin seg opp for fotografene. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko Vis mer

- Selvsikker og nøktern

Det andre realistiske målet for møtet, mener Mjelde, var å dra i land små framskritt innenfor mindre saksområder.

- Det ser det ut til at de oppnådde, med gjenopprettelse av fulle diplomatiske relasjoner og videre konsultasjoner om cybersikkerhet, skriver Mjelde.

Dette var imidlertid bare én «episode», understreker han.

- Vi vil se om USA og Russland nå har lagt noen byggeklosser for videre dialog og samarbeid om konkrete, håndterbare problemer. Det vil ta tid før vi vet - alle de fire siste amerikanske presidentene har forsøkt å resette forholdet til Russland tidlig i presidentskapet.

Hittil har ingen lyktes, fordi USA og Russlands politiske systemer er veldig ulike, og har sterkt motstridende interesser, mener Mjelde.

- Slik vil ting fortsatt være - men det var en selvsikker og nøktern amerikansk president vi så. Det er betryggende - så langt det rekker.

- Avtalte spørsmål

Russland-ekspert og toppforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, oppsummerer Putins pressekonferanse med to ord: «som forventet».

- Putin er flink til å håndtere mediene. Mange russiske journalister stilte spørsmål som man kan regne med at var avtalt på forhånd. Det er en vanlig praksis i Russland, sier han til Dagbladet.

Den russiske presidenten fikk også spørsmål fra journalister fra flere vestlige medier. De lykkes imidlertid ikke med vippe Putin av pinnen, mener Godzimirski.

- Dem kunne han neppe avtale noe med, men han klarte seg bra. Han ble ikke tatt på senga av noen av disse spørsmålene.

Det er talende at Putin omtalte møtet med Biden i positive vendinger, mener toppforskeren.

- Han kommenterte resultatet av møtet på en mer positiv måte enn man kanskje kunne regne med. Han er kjent for å komme med spisse uttalelser, men her dempet han rett og slett spenningen veldig mye.

- Ikke komfortabel

Hakket krassere var han da han fikk spørsmål om opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, og situasjonen i Ukraina.

- Da var det veldig tydelig at han ikke følte seg veldig komfortabel. Han var kritisk, og benyttet seg av det som på engelsk kalles «whataboutisms» (hersketeknikk hvor man forsøker å tilbakevise en påstand ved å sende en anklage i retur eller henlede oppmerksomheten i en annen retning, uten å adressere anklagen direkte, red.anm.), sier Godzimirski.

Blant annet besvarte Putin et spørsmål om politiske motstandere som er blitt fengslet - eller som er døde - ved å henvise til dem som ble siktet for lovbrudd etter stormingen av Kongressen 6. januar.

I GANG: Etter en kort presseseanse, var toppmøtet i gang. Foto: Mikhail Metzel /Pool Photo via AP / NTB
I GANG: Etter en kort presseseanse, var toppmøtet i gang. Foto: Mikhail Metzel /Pool Photo via AP / NTB Vis mer

- Han henviste også til George Floyd-saken, og den slags. Det er en linje som går veldig langt tilbake i både russisk og sovjetisk propaganda. At man ikke svarer direkte på spørsmål, men viser til at andre land, gjerne USA, har tilsvarende problemer - om ikke verre, sier Godzimirski, og fortsetter:

- Han hadde blant annet en lengre passasje om hvor mange som dør på amerikanske gater om dagen. Det er veldig tydelig at han var forberedt på en del av disse spørsmålene, og at han hadde fått gode råd fra sine mediefolk.

-Unngikk personangrep

Det mest påfallende er likevel at han ikke forsøkte å underspille viktigheten av møtet med Biden, mener Godzimirski.

- Han kom heller ikke med kritiske bemerkninger om Bidens alder, eller hans evner.

Slik kunne det fort blitt, mener eksperten.

- Hadde han vært veldig misfornøyd med disse samtalene, kunne han gått til et slags personangrep på Biden. Russiske medier er veldig flinke til å fange opp alle Bidens blundere, og alt som kan brukes til å framstille ham som en person med begrensende evner, rett og slett. Men Putin valgte å ikke spille på de strengene, og det var veldig tydelig.

- Er det en indikasjon på at han snakket sant da han omtalte samtalene som konstruktive - i hvert fall etter sin egen vurdering?

- Bare det faktum at de snakket i nesten fem timer er en positiv utvikling. De har også kommet med en del konstruktive beslutninger, som å sende sine respektive ambassadører til Moskva og Washington.

«Ikke bare Russland»

Når det gjelder samtaleemnene som ble referert av Putin, var det ingen overraskelser, mener Godzimirski.

- Strategisk stabilitet, cybersikkerhet, menneskerettigheter i Russland. Da han nevnte at Biden hadde spurt ham om sistnevnte, sa han videre at det ikke bare er Russland som sliter med det. Så viste han blant annet til fengsler som CIA har opprettet i enkelte europeiske land. Han forvarte seg ved hjelp av «whataboutism»-metodene: «Det er ikke bare Russland som har svin på skogen.»

Tidlig i pressekonferansen fikk Putin et tredelt spørsmål fra CNN.

- Har du forpliktet deg til å opphøre alle cyberangrep mot USA? Har du forpliktet deg til å slutte å true Ukrainas sikkerhet? Og har du forpliktet deg til å slutte å slå ned på opposisjonen i Russland? spurte CNNs journalist.

- Tydelig bekymret

Godzimirski er tydelig på én ting: Det kan ikke forventes at russiske cyberangrep opphører med det første. Putin svarte avvisende på spørsmål om slike angrep under pressekonferansen, men åpnet samtidig for økt samarbeid om cybersikkerhet med USA.

- Det er et viktig instrument, som både Russland og andre land har brukt mange ganger. Når det gjelder Ukraina, er det veldig tydelig at Putin er bekymret for at Ukraina kan få mer støtte fra USA.

Putin viste gjentatte ganger til Minsk-avtalene, som ble inngått i 2014 og 2015 for å stanse voldshandlinger i Øst-Ukraina etter Ukraina-krisen.

- De avtalene ble inngått for å stoppe kamphandlinger, og førte til en del tiltak som ikke nødvendigvis er det Ukraina ønsker. Russland betrakter ikke seg selv som en del av denne konflikten. De omtaler den gjerne som en borgerkrig, og benekter enhver deltakelse.

LANDET: Russlands president Vladimir Putin ankommer Sveits rett før klokka 12.30. Foto: Allessandro Dellsa Valle / Pool / AFP / NTB
LANDET: Russlands president Vladimir Putin ankommer Sveits rett før klokka 12.30. Foto: Allessandro Dellsa Valle / Pool / AFP / NTB Vis mer

De tre temaene CNNs journalist henviste til er sentrale spørsmål i russisk politikk, ifølge Godzimirski.

- Man kan kanskje gjøre noen små skritt for å dempe spenningen - blant annet har det vært snakk om fangeutveksling mellom USA og Russland. Det kan være et positivt resultat, sier han.

Nevneverdige endringer vil vi imidlertid neppe se med det første, mener han.

- Da må oljeprisen havne under 20 dollar fatet, og et par andre ting, sier Godzimirski og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer