Valget i Storbritannia:

Ekspert: - Viktigste valget siden 1945

Intet mindre enn den britiske unionens overlevelse og brexit står på spill. Derfor er parlamentsvalget det viktigste i Storbritannia siden 1945, mener eksperten.

VALG PÅ TORSDAG: Førstelektor ved Universitet i Agder, Jan Erik Mustad, mener dette er det viktigste valget siden krigen. Slik spår han valget. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): For tredje gang på fire år skal britene velge seg et nytt parlament og dermed en ny statsminister. Men dette er ikke først og fremst et parlamentsvalg, dette er et brexit-valg.

Det er også den største grunnen til at torsdagens valg i Storbritannia er det viktigste valget siden 1945, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

VALGKAMP: Da ITVs Joe Pikes ville vise Boris Johnson et bilde, valgte statsministeren å beslaglegge telefonen hans. Video: ITV. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dagbladet møter ham i London, hvor han skal følge det britiske valget. Ved Themsens bredder på andre siden av Westminster, skisserer han to ulike utfall av torsdagens valg overfor Dagbladet.

- Skulle De konservative vinne, så vil statsminister Boris Johnson gjennomføre brexit før 31. januar. Skulle Labour vinne, så vil de forhandle en ny avtale med EU og så legge den fram i en folkeavstemning, sier Mustad.

Da kan i så fall brexit, i alle fall i teorien, bli avlyst. For hvis det britiske folket får en anledning til å ombestemme seg, viser flere meningsmålinger at de muligens vil gripe anledningen til det.

Og nettopp derfor er valget så viktig, mener Mustad.

- Dette handler om hvilken vei Storbritannia skal gå, og det er brexit som vil avgjøre det spørsmålet, sier Storbritannia-eksperten.

«Få brexit unnagjort»

På meningsmålingene har Boris Johnson hele tida ledet, men forspranget til Labour- og opposisjonsleder Jeremy Corbyn har krympet den siste tida. Like fullt er statsminister Johnson klar favoritt.

Det var stillstanden i brexit-prosessen som utløste nyvalget, som ble forårsaket av politisk kaos. Og spørsmålet kan bare løses ved et parlamentarisk flertall, og det er det statsminister Johnson søker nå.

- Det viktigste for ham, er å få flertall. Da trenger Johnson 326 seter i Underhuset. Får han ikke det, er vi egentlig tilbake der vi var før dette valget ble utløst, sier Mustad.

ROMANTISK: Boris Johnson prøvde å få flere stemmer med denne valgkampanjefilmen før nyvalget i Storbritannia den 12. desember. Reporter: Christian Wehus. Video: Conservatives Youtube. Vis mer

For i løpet av den politisk kaotiske høsten mistet Johnson sitt parlamentariske flertall etter å ha fått framforhandlet en ny skilsmisseavtale med EU.

Hans forgjenger Theresa May ble tvunget av som leder for De konservative etter ikke å ha klart å ro brexit i land. Johnson vant partiledervalget, og dermed også posten som statsminister.

Nå vil han ha et folkelig mandat i ryggen til å gjøre som han og partiet har lovet: «Get brexit done» - «Få brexit unnagjort» på norsk.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

To unioner

Med brexit-usikkerhet, har det også fulgt anstrengelser innad i unionen. Skulle brexit – endelig – bli en realitet med en valgseier til Johnson, vil skotske nasjonalister igjen få vind i sine uavhengighetsseil.

Det kan igjen få konsekvenser for andre land i den britiske unionen mellom England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

- Den britiske unionen er blitt skjørere de siste åra. Skotske nasjonalister vil ut av Storbritannia, og det ulmer også i Nord-Irland, på grunn av spørsmålet om grensen til EU. Derfor tenker nordirene nå over mulighetene for igjen å bli en del av Irland, sier Mustad.

Skulle dette mot formodning bli til realitet, vil Storbritannia ikke lenger være like stort. Med et skotsk og nordirsk farvel, vil Storbritannia i så fall bare bestå av England og Wales.

Men først: et valg

- Og det har vært altfor mange valg. Velgerne er trøtte, og det er snart jul, sier Mustad, og mener det derfor er uvisst hvor høy valgdeltakelse det blir.

Og etter valget, forhåpentligvis, en brexit-avklaring. Selv da er ikke sagaen om brexit over. Da er det klart for en overgangsperiode, hvor Storbritannia er nødt til å innrette seg etter alle EUs lover og regler, uten å ha noen stemme i EU.

- Storbritannia er enige med EU om en overgangsperiode som løper ut 2020, og Boris Johnson og De konservative ønsker ikke å utsette denne overgangsperioden. Samtidig er det litt utopisk å tro at Johnson klarer å gjennomføre forhandlinger med EU om en handelsavtale på elleve måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer