Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer i Gaza

Ekspert: - Vil se et sterkere og tydeligere Israel vokse fram

Israel møter fordømmelse fra det internasjonale samfunnet etter opptøyene på Gazastripen, men det bryr dem ikke ifølge forsker.

PROTESTER: En palistinsk demonstrant bruker en rackert for å slå tilbake en beholder med tåregass som kommer fra israelske styrker. Bildet ble tatt 11. mai. Foto: APAI Images/Scanpix
PROTESTER: En palistinsk demonstrant bruker en rackert for å slå tilbake en beholder med tåregass som kommer fra israelske styrker. Bildet ble tatt 11. mai. Foto: APAI Images/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter den arabiske våren har Israel sittet lenge på gjerdet og har vært varsomme med hva de gjør, men nå føler de seg tryggere og sterkere, sier Hanne Eggen Røislien, forsker ved Forsvaret.

Røislien har doktorgrad i religionsvitenskap og det israelske forsvaret.

Ifølge Røislien er Israel trygge på å ikke bli trukket inn i krigen i Syria i tillegg til at Donald Trump booster Israel.

- Vi vil se et sterkere og tydeligere Israel vokse fram. Det er et tegn i tiden. De er sterkere enn på lenge, sier Røislien.

Bryr seg ikke om hva verden mener

Israel fikk tirsdag knusende kritikk for sin maktbruk etter at nær 60 palestinske demonstranter ble drept på Gazastripen mandag.

Blant de drepte var det seks barn. Den yngste en baby på åtte måneder.

Israelske soldater, stasjonert ved grensa, skjøt med skarpt og brukte tåregass mot rundt 40.000 demonstranter.

- Bryr de seg om reaksjonene som kommer fra andre land?

- Det er ikke første gang dette skjer. Hva er annerledes? Spør Røislien retorisk.

- Israel er ikke spesielt opptatt av hvordan verden ser på deres handlinger, sier Røislien.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer

Ifølge Røislien er den israelske tankegangen at andre kan argumentere for sitt syn. Det bryr uansett ikke Israel.

Viktig å vise styrke

Den siste måneden har palestinere gått mot grensegjerdet mot den Israelske staten i protest en gang i uka.

Opptøyene eskalerte mandag i forbindelse med åpningen av USAs ambassade i Jerusalem og Donald Trumps anerkjennelse av byen som Israels hovedstad. Mandag var det også 70 år siden den Israelske staten ble proklamert og palestinerne måtte flykte fra sitt land.

Når det gjelder styrken i reaksjonene fra Israel og begrunnelsen av denne sier Røisli at det handler om typisk retorikk fra Israel.

- Jo sterkere og tydeligere de er i reaksjonene, jo mer mener de at de beskytter sin egen befolkning og at de stagger nye opptøyer, sier Røislien.

Fredelig utgangspunkt

- Dette startet som et spontant initiativ fra vanlige folk. Det var én person som var veldig aktiv og som fikk med seg flere. Han var ikke knyttet til Hamas, men Hamas har tatt eierskap til det, sier Jacob Høigilt, førsteamanuensis i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Høigilt er mange palestinerne på Gazastripen kritiske til Hamas. Demonstrasjonene ved grensegjerdet den siste måneden, hadde et fredelig utgangspunkt.

- Hamas er kyniske politikere som har mislyktes, men de vil gjerne stå i spissen for en populær protest. De har gått inn i den etter hvert, sier Høiglit.

Desperasjon

Han mener demonstrasjonene har en klar sammenheng med desperasjon og ønske om å få oppmerksomhet fra verdenssamfunnet.

- Blant dem som har dratt til grensegjerdet for å demonstrere er det gamle, kvinner og handikappede. Protestene henger sammen med at de lever umulige liv. Særlig lever de unge uten framtidsutsikter. Siden 2006 har hele Gazastripen og de 1,9 millionene som bor der vært stengt inne av Israel på den ene siden og Egypt på den andre. De kommer seg ikke ut og lever på sultegrensa, sier han.

Høiglit påpeker at prisen for demonstrasjonene har vært veldig høy.

- De er nok sjokkert over hvor mange som er blitt drept. Jeg tror det er mange palestinere som i dag diskuterer om prisen har vært for høy, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media