Ekspert- dommen:

Dagbladet har bedt tre samfunnsforskere vurdere budsjettforliket som valgkampdokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frank Aarebrot:

- Dette er et godt valgkampbudsjett for alle bortsett fra Høyre, SV og Venstre. Ved å utsette en del problemer, har Ap og sentrumspartiene gitt seg selv albuerom gjennom valgkampen. For Ap er det å beholde regjeringsmakten i seg selv et godt poeng. For Frp er budsjettforliket godt fordi partiet kan fokusere på budsjettkameratene. SV og Høyre vil komme litt utenfor det politiske bildet, og Venstre har ikke fått gjennomslag for noen stor sak.

Bernt Aardal:

- For Ap var det viktig å få til et budsjett, slik at partiet nå blir i stand til å få gjennomført ting. En kaotisk politisk situasjon skaper nemlig uro. Budsjettforliket vil drive Høyre og Frp nærmere sammen, noe som vil skape problemer for Ap og sentrum. Men det er ikke uproblematisk å stå utenfor budsjettforliket. Verken SV, Høyre eller Frp er på vippen, og kan lite gjøre med det Ap og sentrum er enige om.

Trond Nordby:

- Budsjettforliket vil trolig bidra til en polarisering. Ap vil være den ene polen, Høyre og Frp den andre. Med landsmøtet bak seg og budsjettforliket i boks, ser situasjonen lysere ut for Ap. Sentrumspartiene vil få problemer med å markere seg i Ap's skygge. Mens Stoltenberg har lyktes i å markere seg som Frp's hovedmotstander.