Han har jobbet internasjonalt med over 500 saker om falske tilståelser. Den verdenskjente professoren i rettspsykologi, Gisli Gudjonsson, er viden kjent for sitt arbeid, langt utenfor fødelandet Island.
I 1998 ble han koblet inn i Birgitte Tengs-saken av Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin. De var da i full gang med arbeidet med å få Tengs' fetter, som på tidspunktet hadde blitt dømt for drapet på sin kusine, frikjent.
- Privatetterforsker Harald Olsen kom til London for å møte meg om saken. Han overtalte meg til å se på den som uavhengig ekspert, og så ble jeg seinere hentet inn som sakkyndig av retten. Møtet med Harald Olsen ble et vendepunkt i saken, forteller Gudjonsson til Dagbladet.
- Fryktelig tøft
I løpet av sitt arbeid med å evaluere tilståelsen fra fetteren, en tilståelse som kom under bruk av avhørsmetoder som seinere har blitt kraftig kritisert, møtte Gudjonsson fetteren flere ganger. Totalt tilbragte han over 13 timer sammen med ham, og gjorde det han beskriver som en grundig evaluering.
- Det hele endte med en rapport som slo fast at tilståelsen hans var falsk, sier professoren.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger