Birgitte Tengs-saken:

Ekspert advarer: - En stor tabbe

Gisli Gudjonsson var professoren som slo fast at Birgitte Tengs' fetter feilaktig hadde tilstått drapet. Nå kommer han med en advarsel før rettssaken mot Johny Vassbakk.

PROFESSOR: Gisli Gudjonsson har i flere tiår jobbet med temaet falske tilståelser. Foto: Privat
PROFESSOR: Gisli Gudjonsson har i flere tiår jobbet med temaet falske tilståelser. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Han har jobbet internasjonalt med over 500 saker om falske tilståelser. Den verdenskjente professoren i rettspsykologi, Gisli Gudjonsson, er viden kjent for sitt arbeid, langt utenfor fødelandet Island.

I 1998 ble han koblet inn i Birgitte Tengs-saken av Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin. De var da i full gang med arbeidet med å få Tengs' fetter, som på tidspunktet hadde blitt dømt for drapet på sin kusine, frikjent.

- Privatetterforsker Harald Olsen kom til London for å møte meg om saken. Han overtalte meg til å se på den som uavhengig ekspert, og så ble jeg seinere hentet inn som sakkyndig av retten. Møtet med Harald Olsen ble et vendepunkt i saken, forteller Gudjonsson til Dagbladet.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. 17. oktober 2022 ble Johny Vassbakk tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Fryktelig tøft

I løpet av sitt arbeid med å evaluere tilståelsen fra fetteren, en tilståelse som kom under bruk av avhørsmetoder som seinere har blitt kraftig kritisert, møtte Gudjonsson fetteren flere ganger. Totalt tilbragte han over 13 timer sammen med ham, og gjorde det han beskriver som en grundig evaluering.

- Det hele endte med en rapport som slo fast at tilståelsen hans var falsk, sier professoren.

- Hvordan ser du på at fetteren nå skal trekkes inn i den nye rettssaken?

- Skal han inn og vitne? Det visste jeg ikke. Å nei, er det virkelig sant? Å trekke inn fetteren igjen nå, vil være fryktelig tøft og smertefullt. Det vil være en stor tabbe, og føles helt feil.

Møter personlig

I retten er det satt av en hel dag til fetterens vitnemål. Hans advokat, Arvid Sjødin, har allerede varslet at han vil være til stede når hans mangeårige klient skal vitne i saken.

- Han har bestemt seg for å møte i retten, for han ønsker ikke at det skal stilles spørsmål ved at han ikke møter opp. Han vil være veldig klar og presis på at han ikke har noe med dette å gjøre, har Sjødin tidligere sagt til Dagbladet.

20 år etter at han la fram sin rapport i retten, husker Gudjonsson seansen med blandede følelser. Han opplevde at det var liten respekt for hans ekspertise og vurdering.

- Jeg fikk ikke legge fram bevisene så grundig som jeg ønsket. Mitt inntrykk var at de ikke ønsket å høre på mine synspunkter. De hørte ikke på meg. De var bare interessert i noen få detaljer, og ingen kritikk mot det norske systemet, sier Gudjonsson.

NYE BEVIS: Bjørn Olav Jahr, journalist og forfatter, sier det er en glede at fetteren er ute av saken. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- Alle mente han var skyldig

Mandag morgen tar Johny Vassbakk plass på tiltalebenken i tingretten i Haugesund. Der må han svare for påtalemyndighetens påstand om at han begikk det brutale drapet på Birgitte Tengs 6. mai i 1995.

Gudjonsson ønsker ikke å kommentere tiltalen eller Vassbakk, men kommer med en advarsel og påminnelse etter forrige gang drapet var tema i en rettssal.

- Så vidt jeg kunne forstå den gang, mente nesten alle at fetteren var skyldig. Selv pressen var imot fetteren. Hele systemet tok for gitt at han var skyldig. Man må huske at folk er uskyldige til det motsatte er bevist. Retten må alltid ha et åpent sinn, se på bevisene og vurdere dem uavhengig av sakens historie. Men det vil være en tabbe å gjenintrodusere fetteren, og dra ham inn igjen i saken. Han er ute av saken, og alle bevisene peker på det, sier professoren.

ORDERUD: Professor Gisli Gudjonsson da han vitnet i Orderud-saken i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
ORDERUD: Professor Gisli Gudjonsson da han vitnet i Orderud-saken i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer

Mannen som til slutt ble en viktig brikke i frifinnelsen av fetteren, ser i dag tilbake på prosessen og arbeidet som en av sine mest interessante saker. Jo mer han jobbet med fetteren, jo sikrere ble han på at tilståelsen var falsk.

- Bevisene var overveldende. Men det viste meg hvordan en svært intelligent person kan bli overtalt til at han kan ha drept noen. Jeg var sikker da, og jeg er sikker nå - den tilståelsen var falsk, sier Gudjonsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer