Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert advarer katteeiere mot dette

- Dyrene kan bli frustrerte og forvirret over mangelen på fysisk kontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er det ikke lenger bare barna dine du må dele Ipaden med.

Nye apper fra Itunes skal gi gullfisker rundt om i landet en pause fra ivrige katteklør ved å tilby spesialdesignede apper som lar katten din fange fisk og mus digitalt.

Se video øverst i saken!

Ved hjelp av farger, bevegelser og tilpasset interaktivitet, vekker spillene kattens jaktinnstinkter og lekeyst ved å lure den til å tror at dyrene er ekte vare.

Slipper byttedyr på stuegulvet Etter matmor, Anfisa Polyushkevych, lastet ned den spesialdesignede appen Mouse Dart Game for Cats til katten sin Felix, har den ikke greid å holde klørne sine unna Ipaden hennes. 
Skjermen har hun beskyttet med et plastovertrekk for å unngå riper fra katten, som iherdig forsøker fange musen med labbene sine, mens den virtuelle musen løper rundt på skjermen.

Ved å jakte på den digitale musen, får Felix brukt jaktinnstinktene sine på en bedagelig måte mens eieren slipper å få døde byttedyr inn på stuegulvet.

Spillene har derfor blitt svært populære blant oppmerksomme katteeiere det siste året og Itunes utvikler stadig flere katteapper.
 
Katteatferdsekspert, Bjarne Olai Braastad, forteller at kattens interesse for Ipadspillene skyldes de digitale dyrenes likhet med virkeligheten. 

- Katten jakter ofte i mørket om natten og skimter da bare konturene av sitt bytte. Det er bevegelsen som trigger pattedyret, forteller Braastad. 

Viktig å aktivere kattelek Han mener aktiviteten som spillene setter i gang er bra for huskatten, som i et moderne hjem ligger mye stille og kjeder seg. 

- Kattedyr er glade i å leke, men de gjør det ikke av seg selv, forteller Braastad.

Han anbefaler derfor at katteeiere leker så mye som mulig med katten sin for at den ikke skal kjede seg eller føle seg ensom. 

Atferdseksperten advarer likevel mot å la Ipadspillene erstatte vanlig lek.

- Kattene behøver fysisk aktivitet og sosial omgang med eieren sin. Det er viktig å ikke la Ipaden ta over for dette, men heller la spillene fungere som et morsomt supplement til annen aktivitet.

Frustrerende spill  Braastad advarer også mot frustrasjonen det digitale spillet kan skape for kattene. 

- Hvis dyrene ser på spillet som en reell jakt, vil de oppleve frustrasjon over å aldri greie å fange byttene de ser på skjermen. De vil heller ikke oppleve den viktige mestringsfølelsen av en vellykket jakt, og bli forvirret av mangelen på fysisk kontakt når de tror de har truffet klørne sine i byttet, forteller han. 

Braastad tror likevel at mange katter etterhvert vil forstå premissene for leken og akseptere at den ikke resulterer i noen fangst. 

- I ett av spillene lager musen et pip hver gang katten får klørne sine i den, det kan være nok, mener han.