Ekspert advarer mot «sikre metoder»

- Det eneste som nytter for å avsløre om brennevinet inneholder metanol, er kjemisk analyse. Alle andre «metoder» er ubrukelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier instituttsjef Jørg Mørland ved Rettstoksikologisk institutt til Dagbladet. Han avkler myten om at hvermannsen selv kan avsløre metanol (giftig tresprit) i etanol (drikkesprit) :

  • «Vanlig sprit brenner med blå flamme - metanol med gul flamme.»

Mørland: - Ikke engang i rene former ville jeg stolt på at metanol brant med gult og vanlig sprit med blått.

  • «Det skummer i en metanolholdig flaske når du rister på den.»

Mørland: - Husk at andre eventuelle tilsetningsstoffer, for eksempel essens, også avgir skum. For øvrig tror jeg ikke brennevin med såpass lite som 10- 12 prosent metanol vil skumme.

  • «Jeg kan smake forskjellen.»

Mørland: - En metode som faller på egen urimelighet.

  • «Jeg lar kameraten min prøvesmake. Hvis han tåler det, tåler jeg det.»

Mørland: - Det tar minst et døgn fra man slutter å drikke til metanolen begynner å virke.

Mørlands metode for å skille metanol fra etanol og fastslå blandingsforhold, er en gasskromatografisk analyse.

- Og den utfører du ikke ved kjøkkenbordet, slår rettstoksikologen fast.