Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert avblåser Kina-krise

Kredittanalytiker og Kina-ekspert Pål Ringholm har i tre år ventet på en finanskrise i Kina, men han tror ikke den inntreffer nå.

 Ingen krise : Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank følger tett på utviklingen i den kinesiske økonomien. Krisen vil komme, bare ikke ennå, mener han. Foto: Finansavisen
Ingen krise : Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank følger tett på utviklingen i den kinesiske økonomien. Krisen vil komme, bare ikke ennå, mener han. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Året har begynt med et bredt fall på verdens børser, ledet av tendenser til børspanikk i Kina, som på mandag falt så mye at handelen ble stoppet, skriver Finansavisen.

Oslo Børs? hovedindeks falt i går 1,7 prosent etter å ha falt 1,6 prosent på året første handelsdag. Hovedindeksen er nå 11 prosent unna børstoppen på 666,7 poeng fra april i fjor.

Kina-pessimist Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank har lenge advart om Kinas enorme gjeldsvekst etter den globale finanskrisen i 2008/2009, og er blant dem som ser for seg en såkalt «hard landing» i den kinesiske økonomien innen noen få år.

Men det seneste børsfallet i Kina skremmer ikke Swedbanks Kina-ekspert.

- Jeg har et negativt syn på Kina i utgangspunktet, men jeg er ikke mer skremt i dag enn jeg var i romjulen eller i høst. For all del: det har vært et par makrotall som forteller det vi vet fra før - at det går tregere i økonomien, sier han.

På mandag viste to forskjellige kinesiske PMI-indekser et nivå litt under 50 poeng, som betyr at innkjøpssjefene venter en svakt avtagende aktivitet i økonomien.

Myndighetene stiller opp - Jeg vil bli overrasket hvis smellen kommer nå. De klarer nok å holde hodet over vannet litt til, sier Ringholm, og peker blant annet på at den kinesiske sentralbanken setter ned rentene og gjør andre tiltak for å stimulere økonomien.

Hovedårsaken til mandagens store børsfall i Kina var fokusert rundt regelen som ble innført ved forrige store børsfall i sommer, om at store investorer ikke fikk lov til å selge seg ned i børsnoterte selskaper. Denne regelen skulle i utgangspunktet bli opphevet på fredag.

Men som en følge av mandagens børsras, signaliserer nå myndighetene at det midlertidige salgsforbudet kan bli forlenget, ifølge Bloomberg.

I tillegg støttekjøper kinesiske statskontrollerte fond aksjer, som var en del av tiltakene ved forrige børsnedtur i sommer. Fra juni til august falt Shanghai-indeksen fra over 5.000 poeng til rett under 3.000 poeng. I går var indeksen på 3.287 poeng.

- Jeg er mer redd for realøkonomien enn aksjemarkedet. Når boligmarkedet møter veggen, vil jeg virkelig bli bekymret, sier kredittanalytikeren, samtidig som han holder muligheten åpen for at nettopp et børskrakk kan være det som utløser en smell i den kinesiske realøkonomien.

Flere nyheter: Nye skrekknoteringer for oljeprisen senker børsen
Onsdagens PMI-tallskred: Her er tallene
Mer positive til egen økonomi

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media