Grunnvannstanden på sitt laveste noensinne:

­Ekspert bekymret: - Norge tørker

I store deler av Sør-Norge, Trøndelag og sør i Nordland er grunnvannstanden unormalt lavt og synkende, advarer NVE.

NESTEN TØRT: I Abrahamsvoll i Trøndelag ble det målt den laveste grunnvannstanden for en 1.juli i perioden 1969-2018. Daglig måles vannstanden automatisk, men noen ganger måles den også manuelt, med et målebånd. Foto: NVE/Hervé Colleuille
NESTEN TØRT: I Abrahamsvoll i Trøndelag ble det målt den laveste grunnvannstanden for en 1.juli i perioden 1969-2018. Daglig måles vannstanden automatisk, men noen ganger måles den også manuelt, med et målebånd. Foto: NVE/Hervé Colleuille Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går ble grunnvannstanden i Abrahamsvoll i Trøndelag målt til det laveste for 1. juli siden 1969, da Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) startet sine målinger på stedet.

Denne målestasjonen er langt fra alene om å være rekordtørr for årstida, opplyser hydrogeolog og seksjonssjef Hervé Colleuille i NVE til Dagbladet.

- Flere steder i Norge er grunnvannstanden nå så lav at NVE anser det som starten av en tørkeperipode, sier Colleuille.

Lite nedbør

- I Sør-Norge er det åtte målestasjoner som aldri før har hatt så lav grunnvannbestand den 1. juli, som i år, opplyser hydrogeologen.

- Grunnvannstanden vil trolig fortsette å synke. Det kreves veldig mye nedbør for at den nå skal stige igjen, sier han.

Årsaken er at det både i mai og juni kom svært lite nedbør i Sør-Norge. I tillegg har det vært unormalt varmt, som har ført til stor fordamping. Ifølge Meteorologisk institutt fikk flere steder i Sør-Norge under 25–50 prosent av normal nedbør i mai og juni.

- Vil synke mer

Colleuille i NVE erkjenner at situasjonen bekymrer ham.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Det er derfor vi går ut med denne informasjonen nå. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet lite nedbør i Sør-Norge de neste ti dagene, og grunnvannsnivået vil dermed synke ytterligere, sier han.

I verste fall kan husstander miste vanntilførselen, forteller Colleuille, som sier han ikke ser ikke bort ifra at enkelte kommuner vil se seg nødt til å iverksette enkelte restriksjoner i de kommende ukene.

NVE oppfordrer også på Varsom.no vannverkseiere til å følge nøye med på grunnvannstanden i brønner og drikkevannsmagasiner.

- Bruk mindre vann

Grunnvannsnivået er lavest i Oppland og Sør-Trøndelag, men er synkende i store deler av Sør-Norge, Trøndelag og også sør i Nordland.

Hydrogeolog Colleuille oppfordrer nordmenn i de utsatte områdene om å følge med på vannstanden, bruke mindre vann og planlegge bruken.

Ifølge NVE opplevde Norge sist tørke i 2010. Da var det Agder og Rogaland som ble rammet.

Dagbladets Karen Oline Setten tar deg med ut på den vanvittige Trolltunga. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke en dramatisk situasjon nå, men hvis dagens værtype fortsetter utover juli, uten nedbør av betydning, vil situasjonen forverres ytterligere, særlig i Sør-Norge, sier Colleuille til NTB.

Flere grunnvannsstasjoner i Sør-Norge og Trøndelag er på vei mot rekordlave nivåer for denne tiden av året. Det fører også til mindre tilsig av vann til vassdragene, slik at vannføringen i mange elver også er svært lav, skriver NTB.

Illustrasjon: NVE
Illustrasjon: NVE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer