Ekspert: Brøt sikkerhetsråd

Frp har spurt ti ganger, men ikke fått svar. Ekspertisen sier nå at Emilie Enger Mehls bruk av TikTok på jobbtelefonen bryter med minst tre av sikkerhetsrådene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Dette er de samme rådene Mehl har forsikret Stortinget om at hun følger.

KINA: Justisminister Emilie Enger Mehl har brukt den kinesisk-eide applikasjonen Tiktok for å nå ut til et yngre publikum. Men har hun brukt jobbtelefonen? Og hvorfor er det problematisk? Vis mer
Publisert

Dagbladet kunne nylig fortelle at Emilie Enger Mehl (Sp) hadde den kinesiske appen TikTok på jobbtelefonen sin.

Sikkerhetseksperter advarer mot appen fordi den krever inngående innsyn til private opplysninger fra telefonen, og fordi kinesiske myndigheter krever tilgang til denne informasjonen. Sensitiv informasjon fra regjeringshold kan dermed være på avveie, fryktes det.

Nylig sammenliknet MDG-leder Arild Hermstad det hele med saken som kostet Per Sandberg jobben som fiskeriminister. Hermstad kalte samtidig saken «en skandale».

Mehl har, ifølge Dagbladets opplysninger, nå begynt å bruke TikTok på en telefon som bare brukes til sosiale medier. Hun har selv ikke bekreftet Dagbladets opplysninger.

Ti forsøk

Saken har vakt stor oppsikt på Stortinget. I løpet av høsten og vinteren har Frp spurt justisministeren ti ganger om hun har hatt TikTok på tjenestetelefonen.

Spørsmålene er både sendt inn skriftlig og presentert muntlig fra Stortingets talerstol. Mehl har ikke på noe tidspunkt besvart kjernen i spørsmålet.

Også andre partier på Stortinget har stilt Mehl spørsmål om TikTok-bruk - sist i rekken representant Ane Breivik og Venstre.

Viser til NSM

I sitt hittil siste - og tiende - spørsmål svarer justisministeren ved å vise til tidligere svar. I dette svaret forsikret Mehl Stortinget om at hun fulgte de 13 rådene Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gitt om mobilbruk.

«Jeg forholder meg til gjeldende råd og retningslinjer for bruk av bl.a. mobiltelefon i tjenesten», sier Mehl i det ferske svaret til Frp's Per-Willy Amundsen, som leder justiskomiteen på Stortinget.

Spørsmålet ble besvart etter den lovsatte fristen på seks dager.

Peker på regler som brytes

Regjeringen skriver selv på sine sider at statsråders svar til Stortinget er underlagt «forbudet mot å gi uriktige eller villedende opplysninger».

Dagbladet kan nå vise til at Mehls bruk av TikTok på jobbtelefonen brøt med de samme NSM-retningslinjene justisministeren har forsikret Stortinget om at hun har fulgt.

I NSMs 13 råd heter det blant annet at man skal gi apper minimal tilgang på jobbtelefon, at bare nødvendige apper skal installeres, og at man skal skille mellom privatlivet.

Ekspert: Brudd, brudd, brudd

Alt dette har Emilie Enger Mehl brutt, ifølge Gaute Wangen, førsteamanuensis ved NTNU og ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet.

Wangen sier at TikTok på jobbtelefon er brudd på minst tre av NSMs sikkerhetsregler hvis man sitter i regjering.

- TikTok er så inngripende at den er brudd på råd 11, 12 og 13, sier Wangen til Dagbladet.

NSM er underlagt politiske styring fra Justisdepartementet Emilie Enger Mehl leder.

Wangen utdyper på hvilken måte TikTok bryter med NSMs råd.

- Punkt 11 fordi at TikTok må ha tilgang til mikrofon og kamera for å fungere, og den samler lokasjonsdata også. Punkt 12 fordi TikTok ikke er nødvendig i tjenesteutøvelse og er i utgangspunktet en sikkerhetsutfordring i seg selv. Og punkt 13 fordi TikTok egentlig hører til privatlivet og datainnsamlende apper bør holdes der. Roller slik som statsråd er utsatte posisjoner som må ta ekstra grep for å sikre seg, forteller han.

Omstridt kinesisk app

TikTok er eid av kinesiske ByteDance, og det er en åpen hemmelighet i etterretningskretser at informasjon fra ByteDance ender opp hos kinesiske myndigheter.

Justispolitikere på Stortinget er derfor oppriktig bekymret for at sensitive opplysninger fra regjeringen har havnet hos kinesiske myndigheter via jobbtelefonen til Emilie Enger Mehl.

Sikkerhetseksperter har tidligere fortalt Dagbladet at det er «hårreisende» hvis statsråder har TikTok på jobbtelefonen.

Justisministeren er forelagt artikkelen.

- Som opplyst tidligere har jeg flere digitale enheter i tjenesten til ulike formål. Av sikkerhetshensyn ønsker jeg ikke å gå inn på hvordan dette er satt opp. På eget initiativ har jeg siden i høst hatt en enhet spesielt til sosiale medier, selv om dette ikke er et krav. Utover dette har jeg ikke flere kommentarer, svarer Mehl i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer