Ekspert: Dette var Bidens feilgrep

Torsdag holdt Joe Biden sin første pressekonferanse som president. USA-ekspert tror han kommer til å beklage én uttalelse.

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer
Publisert

- Overordnet så dette ganske bra ut. Han er «veldig Biden» slik vi kjenner ham, og det kommer til å komme mer av dette. Han har temperament, og han blir defensiv når han blir pressa. Det så vi glimt av i dag, sier USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke til Dagbladet.

Joe Biden holdt torsdag ettermiddag norsk tid sin første pressekonferanse som USAs president. En svært ambisiøs vaksineplan var blant temaene på agendaen.

Men seere og reporterne fikk også se Bidens temperament. Det var flere raskt ute til påpeke, deriblant CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kevin Liptak.

Løkke er enig, og mener dette er typisk for Biden - spesielt når han får tøffe spørsmål.

- «Is this a serious question?» spør han for eksempel når han ikke liker et spørsmål. Det er noe Biden har gjort veldig ofte. Det er noen som sier at jo eldre du blir, jo sterkere kommer personligheten din fram. Det vi ser nå er Biden i «rein utgave».

- Ekstremt imponerende

Alderen holder imidlertid ikke 78-åringen tilbake, mener Løkke. Han synes Biden stort sett håndterte spørsmålene fra pressen godt.

Det hjelper også at presidenten kunne presentere gode nyheter om vaksineutrullingen i USA.

Siden den begynte i desember, er det satt 130 millioner vaksinedoser. 46 millioner amerikanere har fått to doser og er fullvaksinert. Det tilsvarer 14 prosent av befolkningen.

Biden varslet at målsettingen nå er 200 millioner vaksinedoser innen 30. april, noe USA er godt i rute til. Målsettingen er dobbelt så høy som opprinnelig varslet. Delvis kan Biden ha Trump å takke for suksessen, mener Løkke.

- Det er faktisk ekstremt imponerende. Det er mye bedre enn hva vi får til i Europa. Det var også en av tingene Trump ikke gjorde veldig dårlig: arbeidet med å få fortgang i vaksineutviklingen.

- Den store forskjellen

Løkke mener Trumps «stil og form» kan ha bidratt til både vaksineskepsis og skepsis til vitenskapen generelt. Men når det kommer til de tekniske og kommersielle sidene ved vaksineutviklingen, la Trump-administrasjonen et solid grunnlag, mener han.

- Bidens helhetlige tilnærming er mye bedre. Men han har på mange måter fortsatt det Trump gjorde når det kommer til de «tekniske sidene», i mangel på et bedre ord, ved vaksineprogrammet. Biden har i tillegg en mye bedre håndtering når det kommer til munnbind, hygieneregler, alt dette Trump hadde så mange spinnville, nærmest vanvittige uttalelser om stadig vekk, sier Løkke, og legger til:

- Det slipper vi nå, og det er den store forskjellen.

- Tror Biden vil beklage

Biden snubla imidlertid ett sted, mener Løkke.

Under pressekonferansen sa presidenten at USA sender de fleste migrantfamilier fra Mexico tilbake over grensa.

Flere medier, deriblant CNN, har meldt at dette ikke stemmer. I februar ble totalt sett flertallet av enkeltpersoner som krysset grensen ulovlig sendt tilbake - men ikke flertallet av personer som kom med en «familieenhet», ifølge CNNs faktasjekkere.

Løkke tror Biden kommer til å rette opp eller beklage denne uttalelsen.

- Det er så mange av de sentrale mediene som har påpekt at dette var en usannhet, og her var det helt åpenbart at han ble tatt på senga og ikke hadde helt kontroll. Jeg vil forvente at han beklager, rett og slett fordi han ikke er Trump.

Biden har lite å tape på å beklage, mener Løkke.

- Det er ikke en stor feil, så jeg tror ikke det koster ham mye. Å satse i det lange løp på å fortelle sannheten til det amerikanske folk, og være en «straight shooter», tror jeg betyr mer Biden.

- Feilgrep

At Biden ikke er Trump, lot han oss heller ikke glemme. Under pressekonferansen kom han med flere stikk til sin forgjenger.

- Hvis enslige barn dukker opp på grensa, skal vi bare la dem sulte til døde? Ingen annen administrasjon har gjort det tidligere, med unntak av Trumps, sa Biden blant annet.

Det burde han holdt seg for god til, mener Løkke.

- Han var veldig god i valgkampen til å ikke la seg rive med, og la Trump være Trump.

GÅR HARDT UT: MDG-leder Une Bastholm går hardt ut mot Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vedum slår tilbake. Video: MDG / Dagbladet TV Vis mer

Det burde presidenten fortsette med, mener han.

- Ideelt sett burde ikke Biden gjort det, nettopp fordi han skal forsøke å skape «unity» og bringe landet sammen. Det er ikke noe som faller i veldig god jord hos de fremdeles ganske tilhengerne Trump har. Jeg vil si at det er et feilgrep. Det er unødvendig.

Han ser heller ingen politisk gevinst ved slike sleivspark.

- Jeg skjønner at det kan være fristende, men en aspirerende statsmann burde la være.

- Forventet

78-åringen røpet også at han ruger på en plan om gjenvalg i 2024. Det er første gang Biden bekrefter dette.

- Hvor overraskende er det, og hvordan vurderer du sannsynligheten for at det skjer?

- Jeg vurderer sannsynligheten som liten, og det er veldig forventet at han sier det. Hadde han ikke sagt det, hadde ødelagt hele sin politiske agenda. Alle spekulasjoner hadde handlet om 2024 allerede nå. Han må si det: det er litt som en fotballtrener som har tillit helt til han ikke har det.

Sant eller ei, Løkke tror Biden vil holde fast ved at han planlegger gjenvalg i flere år.

- Jeg tipper at cirka ett år før 2024 vil han si at han ikke stiller.

- Reality-stjerne

Også USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce), mener Biden klarte seg bra.

- Han er noe preget av alderen, men veldig komfortabel i jobben - rolig og selvsikker og kan sakene. Fordi han har 50 års erfaring. Det viser verdien av å ha den nødvendige politiske erfaringen for jobben, som hans to umiddelbare forgjengere manglet. Især Trump.

Ingen andre presidenter kan sammenliknes med Trump, mener Mjelde.

- Trump er den eneste presidenten som ikke lot seg prege av alvoret i presidentjobben. Trump oppførte seg som den realitystjernen han var. De historiske parallellene til Biden er Lyndon B. Johnson og George H.W. Bush, som også var to svært kompetente presidenter.

- Ble tatt på senga

Biden har på to måneder lykkes i å roe den politiske stemningen i USA, mener Mjelde.

- Det har stor betydning at USA nå har en president som ikke er bevisst provoserende hver bidige dag, skriver Mjelde, og legger til:

- Jeg bet meg også merke i at han snakket om den demokratiske forvitringen i verden, og hvor viktig det er å beskytte det liberale demokratiet. Det burde media fokusere mer på, for det kan bety forskjellen på krig og fred i Europa i framtida.

Han er likevel enig med Løkka når det kommer til spørsmålet om migrantfamilier.

- Biden-administrasjonen har imidlertid ikke håndtert flyktningkrisen på Mexico-grensen på særlig kompetent vis. Der ble han tatt på senga, og hadde ingen plan for å håndtere en situasjon han selv har skapt til en viss grad gjennom sin retorikk om ny innvandringspolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer