Ekspert: - En hestehandel på trappene

President Recep Tayyip Erdogan i Nato-landet Tyrkia er kritisk til svensk og finsk Nato-medlemskap. Ekspertene er delte rundt hva det kan skyldes.

KRITISK: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan støtter ikke at Sverige og Finland blir innlemmet i Nato. Foto: Adem Altan / AFP / NTB
KRITISK: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan støtter ikke at Sverige og Finland blir innlemmet i Nato. Foto: Adem Altan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

President Recep Tayyip Erdogan i Nato-landet Tyrkia sier at han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

I en uttalelse hevder han at skandinaviske land støtter militante kurdere, og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

- Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

- Ønsker seg noe

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er overrasket presidentens uttalelse. Det er ikke førsteamanuensis i Tyrkia-studier, Einar Wigen, ved Universitetet i Oslo.

- Jeg tror dette er et forhandlingsutspill. Tyrkia ønsker seg noe. De er lei av å bli tatt for gitt og vil bruke den innflytelsen de har til å oppnå noe, sier Wigen til Dagbladet.

- Hva er det Erdogan ønsker seg?

- Han ønsker seg mange ting. Hva det er snakk om nå, får vi nok vite på et tidspunkt, svarer han.

Ifølge førsteamanuensisen vil det trolig være noen store ønsker som vil være umulige å etterkomme. I tillegg tror han, basert på tidligere mønstre, at det vil bli lagt fram noen mer realistiske ønsker i lukkede kanaler, som kan løse opp situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer