Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert etter giftangrep-intervju: - Propagandamesterstykke

Russia Todays intervju med de to mistenkte i giftattentatet mot dobbeltagrent Sergej Skripal betegnes som et mesterstykke innen propaganda. - På tide å sette foten ned, sier Russland-ekspert Iver Neumann.

- PINLIG: Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov ble torsdag intervjuet på Russia Today. De to hevder de reiste til Salisbury som turister for å se katedralen i den lille byen - men at de ble skremt av kaldt vær og mye slaps i gatene. Video: London Metropolitan Police / RT / CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den statseide TV-kanalen Russia Today publiserte torsdag et intervju med de to russerne som er etterlyst og siktet for nervegassattentatet mot eksspion Sergej Skripal i Salisbury i England.

Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov ble etterlyst forrige onsdag. Onsdag denne uka ba Putin de to - som han betegnet som sivilister - om å stå fram. Som sagt, så gjort - dagen etter var de to hovedsak hos Russia Today.

Intervjuet ble gjort av kanalens meget kontroversielle redaktør Margarita Simonjan. I intervjuet bekrefter de to at de var i Salisbury i England da forgiftningen fant sted, men sier de hadde tenkt å se steinmonumentet Stonehenge, og Salisburys katedral:

- Katedralen er ikke bare berømt i Europa, men i hele verden, sier de to.

OVERLEVDE: Sergej Skripal og datteren Julija er nå på hemmelig sted. Men britiske Dawn Sturgess døde etter at hun fant parfymeflaska der nervegiften var gjemt. Foto: Privat
OVERLEVDE: Sergej Skripal og datteren Julija er nå på hemmelig sted. Men britiske Dawn Sturgess døde etter at hun fant parfymeflaska der nervegiften var gjemt. Foto: Privat Vis mer

Skremt av slaps

Men to hardføre russere møtte sin overmann i Storbritannia i mars, skal vi tro de to.

- Besøket i Salisbury 3. mars varte bare en halvtime fordi det var så mye snø. Det var slaps overalt, sier Petrov.

Dagen etter, 4. mars, hadde snøen smeltet. Derfor reiste de to - sier de - til Salisbury for å se katedralen en gang til. Til slutt ble de to likevel tvunget til en rask retur. Tidsplanen de skisserer i intervjuet stemmer ikke med bevismaterialet til britisk politi. Nervegiften som ble brukt i attentatet, var gjemt i ei parfymeflaske av merket Nina Ricci. I intervjuet sier de etterlyste mennene:

RUSSLAND-EKSPERT: Tidligere NUPI-sjef Iver Neumann. Foto: NUPI
RUSSLAND-EKSPERT: Tidligere NUPI-sjef Iver Neumann. Foto: NUPI Vis mer

- Er det ikke litt teit at to heterofile menn skal ha med ei flaske dameparfyme? Når du går igjennom tollen, sjekker de alt du har med deg. Ville en mann hatt ei flaske dameparfyme i bagen? spør Bosjirov.

- Russisk tradisjon

Iver Neumann - direktør ved NOVA, tidligere NUPI-sjef og ekspert på russisk sikkerhetspolitikk, sier Russland har en etablert tradisjon for å nekte for alle anklager.

- Spesielt er det en russisk etterretningstradisjon å blånekte for absolutt alt. Når man blånekter så mange ganger, men gang på gang blir tatt på fersken etterpå, er det ingen grunn til å tro på Putin når han sier de ikke har noe med attentatet å gjøre, sier Neumann.

- Hva tenker du om desinformasjonseffekten ved intervjuet?

- Det er jo Russlands strategi: Å si at «alt som kommer ut er jo løgn uansett, hvorfor ikke tro på det jeg kommer med?». Denne holdningen er et angrep ikke bare på journaliststanden og avismediet men på hele informasjonsordenen som vestlig tradisjon er tuftet på. Dette rokker jo ved hele grunnordenen for samfunnet. Det er på tide å sette foten ned. Det gjør Theresa May. I disse Brexit-tider er det hyggelig å si noe positivt om henne, sier Neumann.

Han sier det forutsetter god dokumentasjon å gå ut som May har gjort i saken.

- Det er svært uvanlig at en statsminister retter en pekefinger mot spesifikke individer, sier Neumann.

Skaper støy

- Intervjuet viser at Russland rett og slett er dyktigere på propaganda enn Vesten, skriver journalist, Pulitzer-vinner og etterretningsekspert James Ball i en kronikk hos CNN.

- Intervjuet ser ved første øyekast ut som en vits. Men det gjør nytten med å så en ørliten dråpe tvil. Intervjuet spiller rett i fanget på dem som er tilbøyelige til å tro på det russiske narrativet. Allerede har enkelte påpekt at det var dårlig vær i området på de aktuelle dagene, og at katedralen i Salisbury faktisk er veldig flott. Som om det beviser noen verdens ting, skriver Ball.

Statsminister Theresa May sendte etter intervjuet en uttalelse om at intervjuet besto av løgn, som var en fornærmelse mot vanlige folks intelligens og et hån mot de etterlatte. RT-redaktør Simonjan har lansert en teori om at de to var homofile - og at det er den eneste fornuftige forklaringen på at de to, slik britisk politi har avdekket, bodde sammen på et lite hotellrom i London.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!