<strong>HAR SNUDD:</strong> Joachim Bernhardsen (foran t.h.) og Nordea Markets venter nå en tydelig heving av rentebanen. Foto: Iván Kverme
HAR SNUDD: Joachim Bernhardsen (foran t.h.) og Nordea Markets venter nå en tydelig heving av rentebanen. Foto: Iván Kverme Vis mer

Rentemøte torsdag

Ekspert før rentemøtet: - Vi er ved et vendepunkt

Norges Bank har senket rentebanen ni av de 14 siste gangene. Nå ligger alt an til en heving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): Førstkommende torsdag ligger alt an til første klare heving av rentebanen på tre år, skriver Finansavisen.

I praksis skjer dette ifølge avisen trolig ved at bunnpunktet i prognosen for styringsrenten fremover heves fra dagens 0,25 prosent til et sted oppunder 0,40 prosent.

Normalt vil dette tolkes som at det er en sannsynlighet på opp mot 50 prosent for at Norges Bank kutter renten en gang til, og både Nordea Markets, DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets tror på en rentebanen som indikerer 40-50 prosent sannsynlighet for et rentekutt i løpet av høsten eller vinteren.

- Holdningsendring

- Vi er ved et vendepunkt. Til nå har Norges Bank revidert stort sett revidert ned rentebanene og produksjonsgapet, og det har hele tiden vært holdningen at det trolig kommer flere kutt om litt, sier makroanalytiker i Nordea Markets., Joachim Bernhardsen, til Finansavisen.

Han tror Norges Bank på torsdag vil bevege seg bort fra det.

- Nå vil det være sannsynlighetsovervekt for at renten blir holdt uendret, selv om Norges Bank trolig vil angi en sannsynlighet på under 50 prosent for at det kan bli et kutt til. Vi tror denne sannsynligheten maksimalt blir 40 prosent, sier Bernhardsen til avisen.

- Dette indikerer en holdningsendring fra at det hele tiden har vært klart at man før eller senere måtte kutte videre, til at rentekutt ikke er særlig aktuelt lenger, påpeker makroanalytikeren.

Ikke hverdagskost

Under rentemøtet før sommeren finjusterte Norges Bank litt på rentebanen. Det resulterte ifølge avisen i at renteanslagene på ethvert tidspunkt fremover ble hevet noen få promille, og fortsatt slik at rentebanen «med sikkerhet» varslet et rentekutt i høst.

Ifølge Finansavisen er det ikke hverdagskost at rentebanen jekkes opp.

Sist gang rentebanen ble hevet så mye at det slo ut i endrede prognoser for når neste renteendring ville finne sted var i september 2013. Men selv da senket Norges Bank rentebanen på litt lengre sikt.

Flere nyheter:

Aksjer er inn, renter litt ut
Gir kundene evigvarende ungdomsrente
Tok opp lån med rente på 414 prosent

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer