Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert har brutt coronareglene

Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke (71), innrømmer å ha brutt landets coronaregler. I helga møtte han nemlig barnebarna sine.

EKSPERT: Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke, har brutt landets coronaregler. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
EKSPERT: Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke, har brutt landets coronaregler. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån Vis mer

Mandag formiddag melder Aftonbladet at Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke (71), har brutt Sveriges coronaregler. Dette innrømmer han selv i SVTs morgenprogram.

Giesecke forteller nemlig at han har møtt barnebarna sine i helga, noe han synes flere bør gjøre.

- Er barnebarna forkjølt eller syke, så kan man la være. Men jeg synes ikke at det er noe problem å møte friske barnebarn. Det gjorde jeg selv på lørdag.

FRARÅDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven forteller at regjeringen ser seg nødt til å videreføre de aller fleste tiltak som er innført i Sverige. Vis mer

Vil endres

Ifølge Aftonbladet uttalte statsepidemiolog Anders Tegnell nylig at Folkhälsomyndigheten for tida ser på retningslinjene for personer som er eldre enn 70 år. Han er ganske sikker på at de vil bli endret.

- Friske 70-åringer, og personer som er litt eldre, skal ikke måtte sitte innestengt på den måten vi har anbefalt hittil, sa Tegnell.

Beklaget

Giesecke har de siste månedene gjort seg bemerket med sine uttalelser om coronaviruset. I mars uttalte han blant annet til Dagbladet at Sveriges coronastrategi var den riktige, og at Norges var feil.

På bakgrunn av dette ble Giesecke bedt om å være mer ydmyk av fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

- Det kan ikke han vite. Han burde være mer ydmyk. Det finnes veldig mye som vi ikke vet om dette viruset, sa Forland til Svenska Dagbladet på lørdag.

Giesecke beklager overfor Forland dersom han har blitt oppfattet som arrogant.

- Jeg har vært litt slem mot Norge, og uttrykte meg kanskje litt skråsikkert. Men jeg liker virkelig Norge. Det er et favorittland, sa Giesecke.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vakte oppsikt

Giesecke står derimot fast ved en annen uttalelse som har vekket oppsikt. I april uttalte han til nettstedet UnHerd at han tror at dødstallene vil jevne seg ut etter hvert.

Per 18. mai er det registrert 3679 coronarelaterte dødsfall i Sverige. I Norge er det registrert 232 coronadødsfall.

- Jeg mener at vi ser en vanligvis ganske mild sykdom som skyller over Europa som en tsunami. Alle land håndterer den på hver sin måte, men jeg tror at vi til slutt vil se at det blir veldig liten forskjell på resultatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!