Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulanseflybråket

Ekspert har gjennomgått prosessen: - Konkurransen var rigget slik at Babcock skulle vinne

SV tar varsler at de tar saken til kontrollkomiteen, mens Rødt mener dette gir grunnlag for å annullere kontrakten med Babcock.

BRÅK OG ATTER BRÅK: Siden det ble kjent at Babcock hadde bindinger inn til Marianne Telle i Helse-Nord, har det vært voldsomt bråk rundt anbudsprosessen i luftambulansen. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet
BRÅK OG ATTER BRÅK: Siden det ble kjent at Babcock hadde bindinger inn til Marianne Telle i Helse-Nord, har det vært voldsomt bråk rundt anbudsprosessen i luftambulansen. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser, kommer med en analyse som slår ned som ei bombe i det pågående spillet om anbudet i luftambulansen.

Myhre har gjennomgått all offentlig informasjon om anbudet og mener hele prosessen ser ut til å være skreddersydd for at Babcock skulle vinne. Anbudet var verdt 2,6 milliarder av skattebetalernes kroner.

- Konkurransen var, slik jeg ser det, nærmest «rigget» for at Babcock skulle vinne, sier Myhre til Dagbladet.

Han har tidligere jobbet med offentlige anskaffelser i Nærings- og handelsdepartementet og er i dag advokat og partner i DLA Piper. Han var den første innen juridisk ekspertise som krevde offentliggjøring av de omstridte dokumentene Bent Høie til slutt valgte å publisere.

Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, avviser Myhres vurdering av lovverket. Hans kommentar til saken er å lese i sin helhet nederst.

- Enkelt å underby

Myhre reagerer spesielt på at Lufttransport, selskapet som tapte anbudet, måtte gi fra seg informasjon om lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte.

Denne informasjonen ble så gitt videre til Babcock, som ga selskapet en enorm fordel i anbudet, ifølge Myhre.

- Dersom det hadde vært stilt krav om virksomhetsoverdragelse, ville dette vært et korrekt krav til Lufttransport. Dette fordi Babcock da må overta de ansatte, og for å kunne beregne sin pris i tilbudet, må de kjenne til hvilke kostnader som kan påløpe for Babock når de skal utføre arbeidene. Men her var det ikke stilt krav om virksomhetsoverdragelse, og dermed var det heller ikke behov for Babcock å få denne informasjonen, sier Myhre.

Babcock vant anbudet på pris og tilbyr pilotene betydelig lønnsreduksjon for å «beholde» jobbene sine.

Flere piloter har derfor sagt opp stillingene sine. Det er, som Dagbladet har fortalt tidligere, stor fare for at tjenesten ligger helt brakk til høsten.

REAGERER PÅ ANBUDSPROSESSEN: Robert Myhre i DLA Piper mener mye tyder på at prosessen var rigget. Foto: DLA Piper
REAGERER PÅ ANBUDSPROSESSEN: Robert Myhre i DLA Piper mener mye tyder på at prosessen var rigget. Foto: DLA Piper Vis mer

- Hvordan har dette hjulpet Babcock med å vinne anbudet?

- Når det ikke var krav om virksomhetsoverdragelse, vil derimot Babcock få vite kostnadsnivået til konkurrenten sin, og dermed lettere kunne beregne hvilken pris Lufttransport vil tilby, og hvor smertegrensen vil gå. Det blir da enkelt å underby Lufttransport i forhandlingene.

Kontrakten Babcock vant er verdt 2,6 milliarder kroner. Siden det ikke var krav om virksomhetsoverdragelse, er det blitt kaos i luftambulansen og fullstendig uvisst om dagens Lufttransport AS makter å stille nok fly i beredskap ut kontraktstida. Konsekvensene kan gå på liv og helse løs, ifølge medisinsk ekspertise.

Kunne presse lønninger

Det har lenge vært kjent at Babcock vant anbudet på pris, ikke kvalitet. Det er også kjent at Babcock har tilbudt piloter og teknikere i Lufttransport et betydelig lønnskutt for å «beholde» sine nåværende jobber.

I forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser, er det krav om at det offentlige skal stille krav om at de ansatte som utfører arbeidene skal ha lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med landsomfattende tariffavtale. Denne forskriften er absolutt.

Myhre sier han har sett gjennom dokumentene, uten å finne noe krav til dette.

- Jeg har også snakket med Lufttransport, som sier at de heller ikke har sett noe slikt krav. Dette innebærer et brudd på forskriftene, samtidig som det medfører at det ikke er noe klart «gulv» for lavt Babcock kan gå med hensyn til å ansette folk på lave lønninger.

- Umulig for Lufttransport å vinne

Konklusjonen Myhre kommer med, er nedslående lesning for helse- og omsorgsminister Bent Høie og ledelsen i Luftambulansetjenesten, som ledet anbudsprosessen.

- Når man så kombinerer disse to, ser vi at dette var en konkurranse som det nesten er umulig for Lufttransport å vinne. De må gi fra seg informasjon om lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. Dette er kostnader som Lufttransport er bundet av, og som vil diktere hvor lav pris de kan tilby. Denne informasjonen gis til Babcock, som dermed kan anta hvilke priser Lufttransport vil tilby, og kan dermed underby disse, sier Myhre.

Skandalen rundt anbudet i luftambulansen tiltok for alvor da det ble kjent at tidligere styreleder i Helse-Nord, Marianne Telle, hadde kontrakt med Babcock om å rekruttere for selskapet. Kontrakten var med Telles selskap Bedriftskompetanse.

- Samtidig er det ingen krav til lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, slik at Babcock står nokså fritt til å kunne «shoppe» ansatte til lønnsvilkår godt under det Lufttransport må tilby sine ansatte. Dermed kan Babock enkelt underby Lufttransport, og vinne konkurransen, sier Myhre.

Opposisjonen i harnisk

Blant opposisjonen på Stortinget er reaksjonene sterke på den juridiske vurderingen fra Robert Myhre.

- Dette er veldig oppsiktsvekkende, for å si det mildt. Mange har jo lenge mistenkt at anbudet var rigget for at Babcock skulle vinne kontrakten, og her ser vi en juridisk vurdering som tilsier dette. Dersom dette skulle være riktig, vil det bety at myndighetene kan annullere kontrakten med Babcock uten videre kostnader. Bent Høie har opptrådt som Babcocks bedriftsadvokat gjennom hele prosessen. Han skal få noe å stri med nå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

REAGERER VOLDSOMT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) varsler umiddelbart at Myhres vurdering skal tas opp i kontrollkomiteen.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
REAGERER VOLDSOMT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) varsler umiddelbart at Myhres vurdering skal tas opp i kontrollkomiteen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Det er tidligere anslått en kostnad på 300 millioner kroner dersom staten nå går inn og annullerer kontrakten som er inngått med Babcock.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) varsler at han vil ta denne saken videre. Også Fylkesnes er opprørt.

- Dette kommer jeg til å melde inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen på tirsdag, for dette er noe Stortinget må se videre på umiddelbart. Det er på høy tid at Stortinget får klare svar på hvordan og hvorfor anbudet ble utformet som det ble. Dersom Babcock fikk så klare fordeler i anbudet, så er det en forferdelig sak, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!