Ekspert i strupen på de hemmelige dokumentene: - Et bestillingsverk

Juridisk ekspertise sier Luftambulansetjenesten har vridd på virkeligheten så den passer helsetoppenes egen historiefortelling.

SKANDALE: Dette ambulanseflyet har nettopp landet etter å ha utført oppdrag. Til høsten kan tjenesten ligge brakk og Nord-Norge mangle ambulansefly. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet
SKANDALE: Dette ambulanseflyet har nettopp landet etter å ha utført oppdrag. Til høsten kan tjenesten ligge brakk og Nord-Norge mangle ambulansefly. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helse- og omsorgsdepartementet har i dag besluttet å offentliggjøre dokumentene som opposisjonen har etterspurt i luftambulansesaken.

Offentliggjøringen kommer kort tid etter Dagbladet skrev at både opposisjonen på Stortinget og juridisk ekspertise krevde innsyn i dokumentene.

Robert Myhre, ekspert på offentlige anskaffelser, reagerer voldsomt på innholdet i dokumentene.

- Inntrykket man har fått den siste tida er at vurderingen ble innhentet i anledning konkurransen, men her ser vi altså for første gang at den ble gjort etter media rettet oppmerksomhet mot saken, sier Myhre, som er advokat og partner i DLA Piper.

- Et bestillingsverk

De offentliggjorte dokumentene inkluderer to juridiske vurderinger av virksomhetsoverdragelse i anbudet på luftambulansen. Den siste av dem er datert 14. mai 2018, altså mens debatten rundt anbudsprosessen raste for fullt.

- Dette er et bestillingsverk som er hentet inn i etterkant, og dermed naturligvis ikke noe som kan ha vært vektlagt under anbudet, sier han.

Myhre mener dette står i sterk kontrast til bildet Luftambulansetjenesten har gitt i media den siste tida.

Viste til EØS-lovgivning

Administrerende direktør i Luftambulanstjenesten HF, Øyvind Juell, har blant annet hevdet at myndighetene var redd for å bryte loven ved å inkludere en slik virksomhetsoverdragelse i anbudet som Babcock vant.

Han ordla seg slik overfor Stortinget i mai:

- Juristene våre anbefalte ikke å ta dette inn fordi det kunne være i strid med EØS-lovgivningen. Og et eventuelt lovbrudd ville få enorme konsekvenser, sa Juell til helse- og omsorgskomiteen.

Uenig i konklusjonen også

Jurist Robert Myhre mener også at Juell og helsemyndighetene har bedrevet en høyst selektiv tolkning av konklusjonen i de juridiske vurderingene som hittil har vært skjult for offentligheten.

Han tolker slutningene fra juristene slik at myndighetene like godt kunne valgt virksomhetsoverdragelse som å la være, slik man endte med å gjøre.

- Med formuleringene som brukes, tolker jeg konklusjonen slik at man kunne ha stilt krav om virksomhetsoverdragelse. Vurderingen sier at det kan medføre en risiko for «rettslige utfordringer», men det er ikke det samme som å være brudd på lovverket. Det er veldig mye i offentlig sektor som medfører risiko for en rettslig «utfordring», sier han.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser overfor Dagbladet at de overlater Luftambulansetjenesten HF å svare i denne saken.

Luftambulansetjenesten har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Omstridt dokument

Dokumentene som er etterlyst, er en vurdering helseforetaket Luftambulansetjenesten bestilte fra eksterne advokater om hvorvidt det kunne stilles krav om virksomhetsoverdragelse i anbudet.

En virksomhetsoverdragelse ville i så fall betydd at Babcock måtte overta Lufttransports flygere og teknikere, som ville fått samme lønns- og arbeidsvilkår som i dag. Dette ville ha rammet Babcocks muligheter i anbudet.

Ifølge administrerende direktør i Luftambulanstjenesten HF, Øyvind Juell, var myndighetene redd for å bryte loven ved å inkludere en slik virksomhetsoverdragelse i anbudet som Babcock vant.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, rømmer pilotene fra det tapende selskapet, Lufttransport AS. Årsaken er at Babcock, nettopp fordi anbudet ikke stilte krav til virksomhetsoverdragelse, tilbyr pilotene i Lufttransport dårligere vilkår for å bli i «sin egen» jobb. Resultatet er blitt en bemanningskrise som kan ende med å legge hele luftambulansen brakk i høst, dersom Lufttransport «går tom» for piloter.

Virksomhetsoverdragelse hadde trolig løst dette problemet, men kunne gjort det vanskelig for Babcock å konkurrere med Lufttransport.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer