Krigen i Ukraina:

Ekspert: Kan bli «evigvarende»

Krigen i Ukraina ligger an til å bli definerende for en hel generasjon, og kan bli en «evigvarende» konflikt, mener britisk forsvarsekspert. Norsk ekspert gir ham rett i det førstnevnte.

INGEN UTVEI: Krigen i Ukraina kan vare i flere tiår, mener ekspert, som ikke ser noen ende på konflikten. Foto: Mykola Synelnykov / Reuters / NTB
INGEN UTVEI: Krigen i Ukraina kan vare i flere tiår, mener ekspert, som ikke ser noen ende på konflikten. Foto: Mykola Synelnykov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette blir trolig en generasjonskamp. La oss si at det kommer til å vare i 30, 40 eller 50 år, sier Michael Clarke, professor ved King's College i London og ekspert på forsvarsstudier.

Uttalelsen kom under en spørsmålsrunde med Sky News' lesere.

- Dette handler om en eksistensiell kamp. Russland mener at Ukraina ikke har noen rett til å eksistere, og de vil ikke endre mening i nær framtid.

Clarke mener derfor at krigen i Ukraina kan bli en «evigvarende konflikt» fram til noe endrer seg enten i europeisk sikkerhet, eller i Russland.

- Kan Ukraina vinne denne krigen? Ja. Men de må leve med en bevæpnet fred og med en nabo ti ganger større enn dem som ikke ønsker dem noe godt.

KAPITULERER: Soldaten strekker hendene i været og overgir seg til ukrainske styrker. Flere ønsker å gjøre det samme, ifølge ukrainske myndigheter. Video: Dagbladet TV/AP/REDDIT. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Allerede generasjonskamp

Professor Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, sier til Dagbladet at det er umulig å si noe sikkert om hvordan verden ser ut om ett år, og langt mindre om 50 år.

- Det er så mange ukjente faktorer i verden, at ingen har evnen til å forutse det. Men en generasjonskamp, det er dette allerede.

Holtsmark poengterer at Russlands krig mot Ukraina har avsluttet en epoke i Europas historie. Den lange etterkrigstida er over.

- Vi vet at vi går inn i noe nytt, men vi vet fortsatt ikke hva det er, sier han.

FLERE ANGREP: Russland gjennomførte mandag denne uka flere angrep mot ukrainske byer. Blant annet ble hovedstaden Kyiv truffet av missiler. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB
FLERE ANGREP: Russland gjennomførte mandag denne uka flere angrep mot ukrainske byer. Blant annet ble hovedstaden Kyiv truffet av missiler. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Vis mer

En generasjonskamp er et uttrykk som brukes om noe som former og er bestemmende for en hel generasjons virkelighetsopplevelse - på samme måte som andre verdenskrig ble en bestemmende opplevelse for alle generasjonene som levde under den krigen, forklarer Holtsmark.

- Det beskriver en skjellsettende opplevelse for veldig mange. Historiske begivenheter som former en hel generasjon. Og jeg er ikke i tvil om at det vi nå ser er slutten på noe. Men framfor alt er dette starten på noe som vil være det viktigste referansepunktet for de europeiske generasjonene som lever i dag.

SKYTES NED: Det russiske jagerflyet har en prislapp på 380 millioner kroner og er Russlands mest moderne kampfly. Video: NTB/AP/KAMERAONE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Mange konsekvenser

Holtsmark tror Europa vil se tilbake på perioden vi nå er inne i, som en periode hvor det skjedde fundamentale endringer i vår verdensdel. Sikkerhetsanordningen som har eksistert etter Helsinki-avtalen fra 1975, som konstaterte at Europas grenser er ukrenkelige, er skrotet av Russland.

- Den har vært en viktig pilar i etterkrigstidas Europa. At den nå har brutt sammen og forsvunnet vil få mange påfølgende konsekvenser. Vi kan for eksempel allerede konstatere at Europas energiforsyning i overskuelig framtid ikke vil ha samme basis, sier Holtsmark.

PROFESSOR: Sven G. Holtsmark, Institutt for forsvarsstudier. Foto: Forsvarets Høgskole
PROFESSOR: Sven G. Holtsmark, Institutt for forsvarsstudier. Foto: Forsvarets Høgskole Vis mer

- Kan pågå i tiår

Å spekulere på krigens varighet, vil han imidlertid ikke begi seg ut på.

- Men det er ingenting i veien for å tenke seg at vi har en krigstilstand mellom Ukraina og Russland i uoverskuelig framtid. Det er fortsatt formelt krig mellom Sør- og Nord-Korea, og det er jo flere tiår siden den krigen var en daglig, varm krig. Men krigstilstanden er der fortsatt. Og vi vet jo også hvor lenge konflikten mellom Israel og palestinerne har vart, sier han og legger til:

- Så slike konflikter kan pågå i tiår etter tiår, men da er vi inne i ei framtid vi ikke vet noen ting om.

Vi vet for eksempel ikke hva slags regime det vil være i Russland om noen år, eller hvordan den politiske utviklingen i USA blir, påpeker professoren.

- Det er utallige ukjente faktorer. Det eneste vi vet, er at før eller seinere vil denne krigen og konflikten ta en vending som ingen nå kan forutse.

VIL ALDRI AKSEPTERE NEDERLAG: Russlands president Vladimir Putin vil aldri kunne akseptere en ukrainsk seier i krigen, mener professor Sven G. Holtsmark. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
VIL ALDRI AKSEPTERE NEDERLAG: Russlands president Vladimir Putin vil aldri kunne akseptere en ukrainsk seier i krigen, mener professor Sven G. Holtsmark. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer

Ser ingen ende

I likhet med den britiske professoren, ser heller ikke Holtsmark noen umiddelbar ende på krigen. Dette gjelder også om Ukraina skulle vise seg å presse Russland tilbake til start på slagmarken.

- Ukrainas vilkår, som et abslutt minimum, vil være å få tilbake alle områder som Russland har erobret siden 24. februar. Putin valgte å stenge døra for denne løsningen da han for et par uker siden inkorporerte fire ukrainske fylker i Russland. Så det er vanskelig å se for seg hvordan Russland kan akseptere en ukrainske seier, i den betydning at den fører til en form for avslutning av krigen på Ukrainas vilkår.

TAR INNPÅ: Ukraina har de siste ukene gjennomført det som later til å være en vellykket motoffensiv, og har gjenerobret flere områder fra russiske styrker. Her fra da Slangeøya igjen var i ukrainske hender i juli. Foto: Ukrainian Armed Forces / Reuters / NTB
TAR INNPÅ: Ukraina har de siste ukene gjennomført det som later til å være en vellykket motoffensiv, og har gjenerobret flere områder fra russiske styrker. Her fra da Slangeøya igjen var i ukrainske hender i juli. Foto: Ukrainian Armed Forces / Reuters / NTB Vis mer

Derfor kan man se for seg at Russland presses tilbake til sine grenser, men at krigen vil fortsette, nettopp fordi en fredsslutning ikke er mulig for Russland, forklarer han.

- Det eneste som kan avslutte denne krigen nå, er en russisk seier. Men det vil ikke Vesten tillate, for det ville bety at Ukraina forsvinner som selvstendig stat, så heller ikke der ligger det en mulig avslutning, sier Holtsmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer