QAnon-splittelsen:

Ekspert: Kan bli farligere

Konspirasjonsriket QAnon er splittet etter at «profetien» ikke ble oppfylt. Nå blir teoriene villere.

STORMET KONGRESSEN: QAnon-tilhenger Jake Angeli var blant dem som ledet an angrepet på Kongressen 6. januar. Her er han avbildet under stormingen, i pelskostymet og med flagg. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
STORMET KONGRESSEN: QAnon-tilhenger Jake Angeli var blant dem som ledet an angrepet på Kongressen 6. januar. Her er han avbildet under stormingen, i pelskostymet og med flagg. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

QAnon har blant annet hevdet at demokrater, høytstående embetsmenn og skuespillere i Hollywood driver en satanistisk pedofiliring som dekkes over av det statlige sikkerhetsapparatet - den såkalte «dypstaten».

Det var «profeten» Donald Trump som skulle avsløre, fengsle og henrette medlemmene av pedofiliringen, og mange mente dette skulle skje 20. januar i år.

Det som i stedet skjedde, var at Joe Biden ble tatt i ed som USAs 46. president.

- Det var uenigheter fra før, men det er mengder av det nå. Den 20. januar var det i en periode som en hønsegård full av hodeløse høns, sier professor Asbjørn Dyrendal ved institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

Hør mer om hva QAnon er i Dagbladets podcast «Rett På»:

- Det er over

Dyrendal forklarer at dette «konspirasjonsriket» er et nettverk av personer med forskjellige fokus og interesser. QAnon har noen spesifikke trekk, men integrerer også alt annet av konspirasjonsteorier.

- Fordi det er så skjørt med denne typen forbindelser, er det større sjanse for at det trekker i ulike retninger. Når profetiene ikke inntreffer, vil noen falle fra og andre trekke i nye retninger. Noen vil også radikaliseres, forklarer han.

EKSPERT: Asbjørn Dyrendal er ekspert på konspirasjonsteorier. Foto: Jon Eeg / NTB
EKSPERT: Asbjørn Dyrendal er ekspert på konspirasjonsteorier. Foto: Jon Eeg / NTB Vis mer

På sosiale medier som Telegram tok flere til orde for å gi opp.

- Biden er vår president. Det er på tide å logge av datamaskinene og mobilene våre og komme tilbake til virkeligheten, skrev en tilhenger, ifølge CNN.

- Det er over. Vi ble lurt, skrev en annen, ifølge BBC.

Ron Watkins, en av de mest sentrale skikkelsene, var blant dem som hang med hodet.

- Vi gjorde alt vi kunne. Nå må vi opp med haken og gå tilbake til livet vårt så godt vi kan, skrev han til sine 120 000 tilhengere på Telegram, ifølge Huffington Post.

TATT I ED: Her blir Joe Biden USAs 46. president. Video: AP. Vis mer

Kommer nye teorier

Dyrendal påpeker at det gjenstår å se hvilken retning Watkins tar.

- Han sier gjerne én ting og gjør en annen. Hva det er og hva det blir, gjenstår å se, sier professoren.

Han forklarer:

- Den 20. januar sa de at «nok er nok» og at de ikke skal ha noe med dette å gjøre. Så var de tilbake igjen seinere. De går fram og tilbake. De setter dette i nye sammenhenger.

STØTTER TRUMP: QAnon-bevegelsen har fulgt Trump på flere valgkampmøter under valgkampen. Foto: Rick Loomis / AFP / NTB
STØTTER TRUMP: QAnon-bevegelsen har fulgt Trump på flere valgkampmøter under valgkampen. Foto: Rick Loomis / AFP / NTB Vis mer

Nå fremmes nye tolkninger. Blant de villere er at det ikke var Biden som ble innsatt som president, men at dette egentlig var Trump med Bidens ansikt.

En annen er at Biden vil fortsette med Trumps agenda. Det er en teori som blir skutt i filler av en av fraksjonene i QAnon.

- Spørsmålet er hvilke typer omtolkninger som får størst oppslutning.

- Kan bli mer vold

Ifølge professoren finnes det ingen grenser for hvor langt konspirasjonsteoriene kan strekke seg, men han påpeker at du gjerne mister flere, jo lengre fra det felles narrativet du går.

- Når teoriene blir villere, kan de bli farligere?

- Noen av dem vil kunne radikaliseres til mer håndfast ekstremisme. Det at «Trump er president og har all kontroll» har holdt dem relativt harmløse. Tatt i betraktning at frelsesnarrativet har så sterke voldsfantasier, har mengden voldshandlinger vært svært liten. Det kan endre seg nå.

Dyrendal forklarer:

- Det har hele tida vært trekk fra antisemittisme og nazistiske voldfortellinger i QAnon. Enkelte vil kunne trekke lenger i den retningen - få, men kanskje nok til at vi vil se flere som griper til vold.

Faller fra

Som følge av innsettelsen av Biden, faller også mange fra denne konspirasjonsteorien. Men det er vanskelig å si om dette kan svekke QAnon-miljøet vesentlig.

- De har aldri vært store. Det er en optisk illusjon. De bygger på konspirasjonsteorier med større utbredelse i den amerikanske befolkningen og det spesielle med Q-profetiene har gitt dem ekstra oppmerksomhet, sier Dyrendal.

Han understreker samtidig at denne splittelsen skaper et rom for å få folk ut av konspirasjonen.

- Nå er det mulighet for å hjelpe noen ut og få dem til å kvitte seg med tankevanene. Før de omtolker dette og får samlet seg rundt en ny omtolkning, sier han.

Fakta om QAnon

  • Det første QAnon spådde, var at en pågripelse av Hillary Clinton var nært forestående og at hun ville prøve å rømme landet. De har også varslet at en avslørende video om Clinton ville dukke opp i februar 2018.
  • QAnon mente Trump planla en hendelse kjent som «Stormen», der tusener av dem som står bak pedofiliringen og sammensvergelsen mot Trump, skulle pågripes. Dette skulle skje i november 2017.
  • Mark Zuckerberg ville trekke seg fra Facebook og rømme landet. Han leder fortsatt selskapet.
  • Pave Frans skulle bli pågrepet og anklaget for alvorlige lovbrudd.
  • Det har også vært en rekke varsler om at «noe stort» skulle skje eller at sannheten skulle komme for en dag, uten at spådommene har gått i oppfyllelse.
  • Kim Jong-un er en marionett CIA har plassert for å lede Nord-Korea.
  • Mueller-etterforskningen av mulig russisk innblanding i det amerikanske valget var egentlig en operasjon for å dekke over en større etterforskning av Demokratene.
  • Ifølge Faktisk.no har QAnon også fått fotfeste i Norge, og facebook-grupper har blant annet bidratt til å spre konspirasjonsteorier om koronapandemien og vaksiner.


Kilder: BBC, CBS; Wikipedia, Faktisk.no

(NTB)

«Sjamanen»

Twitter har, i tillegg til å utestenge Donald Trump, stengt over 70 000 kontoer tilnyttet QAnon etter angrepet på Kongressen 6. januar.

Blant Trump-tilhengerne som stormet Capitol Hill, var QAnon-lederskikkelsen Jacob Anthony Angeli Chansley, også kjent som «QAnon-sjamanen».

Han ble lett gjenkjent på bilder på grunn av antrekket, som besto av en stor pels trukket over hodet, horn, ansiktsmaling, bar overkropp og slitte bukser.

«Sjamanen» var blant dem som ledet an opprøret, som har ført til en ny riksrettssak mot Trump.

To QAnon-tilhengere er også valgt inn i Kongressen. Republikanerne Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert ble i november valgt inn i Representantenes hus.

Donald Trump har ikke uttrykt direkte støtte til QAnon, men har gjengitt innhold på Twitter som deler budskapet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer