QAnon-splittelsen:

Ekspert: Kan bli farligere

Konspirasjonsriket QAnon er splittet etter at «profetien» ikke ble oppfylt. Nå blir teoriene villere.

STORMET KONGRESSEN: QAnon-tilhenger Jake Angeli var blant dem som ledet an angrepet på Kongressen 6. januar. Her er han avbildet under stormingen, i pelskostymet og med flagg. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
STORMET KONGRESSEN: QAnon-tilhenger Jake Angeli var blant dem som ledet an angrepet på Kongressen 6. januar. Her er han avbildet under stormingen, i pelskostymet og med flagg. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

QAnon har blant annet hevdet at demokrater, høytstående embetsmenn og skuespillere i Hollywood driver en satanistisk pedofiliring som dekkes over av det statlige sikkerhetsapparatet - den såkalte «dypstaten».

Det var «profeten» Donald Trump som skulle avsløre, fengsle og henrette medlemmene av pedofiliringen, og mange mente dette skulle skje 20. januar i år.

Det som i stedet skjedde, var at Joe Biden ble tatt i ed som USAs 46. president.

- Det var uenigheter fra før, men det er mengder av det nå. Den 20. januar var det i en periode som en hønsegård full av hodeløse høns, sier professor Asbjørn Dyrendal ved institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

Hør mer om hva QAnon er i Dagbladets podcast «Rett På»:

- Det er over

Dyrendal forklarer at dette «konspirasjonsriket» er et nettverk av personer med forskjellige fokus og interesser. QAnon har noen spesifikke trekk, men integrerer også alt annet av konspirasjonsteorier.

- Fordi det er så skjørt med denne typen forbindelser, er det større sjanse for at det trekker i ulike retninger. Når profetiene ikke inntreffer, vil noen falle fra og andre trekke i nye retninger. Noen vil også radikaliseres, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer