Kristiansand og Søgne

Ekspert: Kan lage egen folkeavstemning

Dersom Kristiansand ikke vil, kan regjeringen enkelt lage sin egen folkeavstemning, påpeker Jan Fridthjof Bernt. Professoren sier oppløsningen er en politisk - ikke juridisk - affære.

RIS BAK SPEILET: Trygve Slagsvold Vedum kan enkelt fikse egen folkeavstemning i sør, dersom Kristiansand kommune ikke gjør det, sier ekspert. Foto: Lise Åserud / NTB
RIS BAK SPEILET: Trygve Slagsvold Vedum kan enkelt fikse egen folkeavstemning i sør, dersom Kristiansand kommune ikke gjør det, sier ekspert. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Få kjenner landets lover bedre enn professor emeritus Jan Fridthjof Bernt.

UiB-professoren følger nøye med på debatten rundt oppløsning av Kristiansand kommune, og en eventuell folkeavstemning.

Han sier regjeringen ikke behøver en folkeavstemning for å løse opp Kristiansand kommune.

- Det må ikke foreligge en folkeavstemning i Søgne og Songdalen for at regjeringen eller Stortinget kan behandle spørsmålet om en oppdeling av kommunen, sier Bernt til Dagbladet.

LEDENDE EKSPERTISE: Professor Jan Fridthjof Bernt. Foto: Vidar Ruud / NTB
LEDENDE EKSPERTISE: Professor Jan Fridthjof Bernt. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Men statsforvalteren må utrede spørsmålet om oppdeling. Det kan statsforvalteren gjøre på flere vis, legger han til.

Fra før er det kjent at regjeringen vil ha folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot.

Regjeringens løsning

Den politiske ledelsen i Kristiansand motsetter seg en løsrivelse fra de gamle kommunene Søgne og Songdalen.

Denne uka innrømmet kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) at han ikke kan tvinge Kristiansand til å gjennomføre en folkeavstemning.

Null problem, ifølge professor Bernt. Han sier Gjelsvik og co. da har to muligheter.

- Regjeringen kan enten be Kristiansand komme med all relevant informasjon, og så treffe en beslutning om oppløsning. Eller regjeringen kan finne ut hva kommunene mener, i dette tilfellet Søgne og Songdalen.

Dagbladet kunne mandag fortelle at regjeringen ikke kommer til å vektlegge resultatet av en eventuell folkeavstemning i hele Kristiansand.

En måte å finne ut hva befolkningen i Søgne og Songdalen faktisk mener, er å ringe alle innbyggerne med stemmerett, kunne Dagbladet i går fortelle.

En egen folkeavstemning

Staten har alle muligheter til å organisere sin egen folkeavstemning, dersom Kristiansand kommune ikke vil spille ball, slår professor Bernt fast.

- Å be statsforvalteren organisere en folkeavstemning er ikke komplisert juridisk sett. Man har valgregister liggende, og kan innkalle til avstemning. Så ber man om separat opptelling i delkommunene Søgne og Songdalen, og eventuelt i gamle Kristiansand, sier Bernt.

- Er det gitt at folkeavstemning er det beste valget?

- Det vil bare være ett moment i helhetsvurderingen; regjeringen og eventuelt Stortinget er ikke bundet av resultatet av en folkeavstemning, sier Bernt.

Ikke stat mot kommune

Han utdyper:

- Regjeringen skal ta stilling de hva de mener er den beste løsning alle hensyn tatt i betraktning, med bakgrunn blant annet i det man vet om hva innbyggerne mener i de tre gamle kommunene, eventuelt slik det kommer til uttrykk i en folkeavstemning.

Bernt understreker dermed at spørsmålet om å dele opp Kristiansand er et rent politisk spørsmål, slik han ser det.

- Dette er ikke spørsmål om å overkjøre eller ikke overkjøre kommunalt selvstyre i Kristiansand. Dette er et spørsmål om lokalt selvstyre i Kristiansand mot lokalt selvstyre i Søgne og Songdalen, ikke om lokalt selvstyre versus staten. Her må regjeringen, eller i ytterste konsekvens Stortinget, foreta en avveining av motstående hensyn, sier Bernt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer