Få kjenner landets lover bedre enn professor emeritus Jan Fridthjof Bernt.
UiB-professoren følger nøye med på debatten rundt oppløsning av Kristiansand kommune, og en eventuell folkeavstemning.
Han sier regjeringen ikke behøver en folkeavstemning for å løse opp Kristiansand kommune.
- Det må ikke foreligge en folkeavstemning i Søgne og Songdalen for at regjeringen eller Stortinget kan behandle spørsmålet om en oppdeling av kommunen, sier Bernt til Dagbladet.

- Men statsforvalteren må utrede spørsmålet om oppdeling. Det kan statsforvalteren gjøre på flere vis, legger han til.
Fra før er det kjent at regjeringen vil ha folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot.

Tas i forsvar: - Det var dråpen
Regjeringens løsning
Den politiske ledelsen i Kristiansand motsetter seg en løsrivelse fra de gamle kommunene Søgne og Songdalen.
Denne uka innrømmet kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) at han ikke kan tvinge Kristiansand til å gjennomføre en folkeavstemning.
Null problem, ifølge professor Bernt. Han sier Gjelsvik og co. da har to muligheter.

Kaos kan ende i 10 000 telefonsamtaler
- Regjeringen kan enten be Kristiansand komme med all relevant informasjon, og så treffe en beslutning om oppløsning. Eller regjeringen kan finne ut hva kommunene mener, i dette tilfellet Søgne og Songdalen.
Dagbladet kunne mandag fortelle at regjeringen ikke kommer til å vektlegge resultatet av en eventuell folkeavstemning i hele Kristiansand.
En måte å finne ut hva befolkningen i Søgne og Songdalen faktisk mener, er å ringe alle innbyggerne med stemmerett, kunne Dagbladet i går fortelle.

- Høl i hodet
En egen folkeavstemning
Staten har alle muligheter til å organisere sin egen folkeavstemning, dersom Kristiansand kommune ikke vil spille ball, slår professor Bernt fast.
- Å be statsforvalteren organisere en folkeavstemning er ikke komplisert juridisk sett. Man har valgregister liggende, og kan innkalle til avstemning. Så ber man om separat opptelling i delkommunene Søgne og Songdalen, og eventuelt i gamle Kristiansand, sier Bernt.
- Er det gitt at folkeavstemning er det beste valget?
- Det vil bare være ett moment i helhetsvurderingen; regjeringen og eventuelt Stortinget er ikke bundet av resultatet av en folkeavstemning, sier Bernt.

Vil ikke lytte til Kristiansand
Ikke stat mot kommune
Han utdyper:
- Regjeringen skal ta stilling de hva de mener er den beste løsning alle hensyn tatt i betraktning, med bakgrunn blant annet i det man vet om hva innbyggerne mener i de tre gamle kommunene, eventuelt slik det kommer til uttrykk i en folkeavstemning.
Bernt understreker dermed at spørsmålet om å dele opp Kristiansand er et rent politisk spørsmål, slik han ser det.
- Dette er ikke spørsmål om å overkjøre eller ikke overkjøre kommunalt selvstyre i Kristiansand. Dette er et spørsmål om lokalt selvstyre i Kristiansand mot lokalt selvstyre i Søgne og Songdalen, ikke om lokalt selvstyre versus staten. Her må regjeringen, eller i ytterste konsekvens Stortinget, foreta en avveining av motstående hensyn, sier Bernt.