Ekspert kritisk til Wuhan-teori

Immunolog Anne Spurkland har satt seg inn i teoriene om coronavirusets opprinnelse, og stiller seg kritisk til teorien om at coronaviruset kan ha lekket ut av et laboratorium i Wuhan.

WUHAN: Wuhan er storbyen hvor de første coronatilfellene ble registrert i desember 2019. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
WUHAN: Wuhan er storbyen hvor de første coronatilfellene ble registrert i desember 2019. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig har interessen for coronavirusets opprinnelse blusset opp igjen. Dette blant annet på grunn av at USAs president Joe Biden har bedt om mer opplysninger om dette. Immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo er krystallklar på hva hun mener at er mest sannsynlig.

- Jeg tror fortsatt at coronaviruset opprinnelig har kommet fra flaggermus, og på en eller annen måte smittet over til mennesker, sier Spurkland til Dagbladet og fortsetter:

- Spørsmålet er om viruset har vært innom en mellomvert eller ikke, slik som var tilfellet for det forrige sarsviruset, hvor man etter hvert har gjort ganske overbevisende funn som tyder på at viruset har smittet fra flaggermus til mennesker via sivettkatter.

Lekkasjeteorien

Det er blant andre Wall Street Journal som har meldt at amerikanske myndigheter i 2020 skal ha mottatt en etterretningsrapport hvor det konkluderes med at det ikke kan utelukkes at coronaviruset kan ha lekket ut fra forskningsinstitusjonen Wuhan Institute of Virology sitt laboratorium, og at det er behov for ytterligere undersøkelser.

Rapporten er gradert, og det er knyttet usikkerhet til dens innhold og pålitelighet. Men det skal gå fram av etterretningsopplysninger at man har grunn til å tro at flere forskere ved forskningsinstitusjonen hadde symptomer på luftveisinfeksjon høsten 2019, som samsvarer med symptomer på covid-19. Tre av forskerne skal ha blitt såpass syke at de oppsøkte helsevesenet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer