Ekspert kritisk til Wuhan-teori

Immunolog Anne Spurkland har satt seg inn i teoriene om coronavirusets opprinnelse, og stiller seg kritisk til teorien om at coronaviruset kan ha lekket ut av et laboratorium i Wuhan.

WUHAN: Wuhan er storbyen hvor de første coronatilfellene ble registrert i desember 2019. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
WUHAN: Wuhan er storbyen hvor de første coronatilfellene ble registrert i desember 2019. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Nylig har interessen for coronavirusets opprinnelse blusset opp igjen. Dette blant annet på grunn av at USAs president Joe Biden har bedt om mer opplysninger om dette. Immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo er krystallklar på hva hun mener at er mest sannsynlig.

- Jeg tror fortsatt at coronaviruset opprinnelig har kommet fra flaggermus, og på en eller annen måte smittet over til mennesker, sier Spurkland til Dagbladet og fortsetter:

- Spørsmålet er om viruset har vært innom en mellomvert eller ikke, slik som var tilfellet for det forrige sarsviruset, hvor man etter hvert har gjort ganske overbevisende funn som tyder på at viruset har smittet fra flaggermus til mennesker via sivettkatter.

IMMUNOLOG: Anne Spurkland ved UiO. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMMUNOLOG: Anne Spurkland ved UiO. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lekkasjeteorien

Det er blant andre Wall Street Journal som har meldt at amerikanske myndigheter i 2020 skal ha mottatt en etterretningsrapport hvor det konkluderes med at det ikke kan utelukkes at coronaviruset kan ha lekket ut fra forskningsinstitusjonen Wuhan Institute of Virology sitt laboratorium, og at det er behov for ytterligere undersøkelser.

Rapporten er gradert, og det er knyttet usikkerhet til dens innhold og pålitelighet. Men det skal gå fram av etterretningsopplysninger at man har grunn til å tro at flere forskere ved forskningsinstitusjonen hadde symptomer på luftveisinfeksjon høsten 2019, som samsvarer med symptomer på covid-19. Tre av forskerne skal ha blitt såpass syke at de oppsøkte helsevesenet.

Kinesiske myndigheter har ved flere anledninger avvist teorien om at coronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium i Wuhan. Forskningsinstitusjonen har også benektet dette, samt forklart at ingen av deres ansatte har fått påvist covid-19.

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

- Ingen holdepunkter

Immunolog Spurkland har satt seg godt inn i de forskjellige teoriene om coronavirusets opprinnelse. Hun forklarer årsaken til at lekkasjeteorien.

- En av hovedårsakene til teoriene om at coronaviruset kan ha lekket ut fra et laboratorium, er at det drives coronavirusforskning i Wuhan. Blant annet jobber en av de viktigste forskerne på feltet, som også har samarbeidet med amerikanere, på dette laboratoriet, sier Spurkland og fortsetter:

- Da kan man lett tenke seg at de på dette laboratoriet også kan ha skaffet seg virus fra ville dyr som så har lekket ut.

Spurkland forklarer hvorfor hun på nåværende tidspunkt ikke tror at denne teorien stemmer.

- Uansett hvilket sikkerhetsnivå man opererer med på slike laboratorier, vil det alltid eksistere en mulighet for at noen kan bli smittet, og at viruset kan lekke ut. Derfor vil jeg ikke si at det er et helt utenkelig scenario, sier Spurkland og fortsetter:

- Men på nåværende tidspunkt finnes det ingen holdepunkter for at man har hatt SARS-CoV-2 i dette laboratoriet før pandemien startet, og man må ha informasjon som støtter denne teorien for at man skal kunne konkludere med at det er det som har skjedd.

WUHAN: WHO-eksperter befinner seg i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Reporter: Madeleine Liereng. Video: AP Vis mer

- Veldig usannsynlig

I det siste har det også andre teorier blusset opp igjen, blant annet at bestemte deler av arvematerialet til coronaviruset skal indikere at det kan være konstruert av mennesker. Dette regner Spurkland som usannsynlig.

- Det er veldig usannsynlig at noen har laget SARS-CoV-2-viruset. Man har funnet et virus som er 96 prosent likt SARS-CoV-2-viruset som opprinnelig ble oppdaget i Wuhan. Fire prosent forskjell er imidlertid relativt mye, og forskjellene er såpass mange og tilfeldig spredt utover i arvematerialet, at det er vanskelig å se for seg at mennesker har konstruert det slik.

Høie vil ha kunnskap

I april uttrykte helseminister Bent Høie bekymring overfor Dagbladet om at Verdens helseorganisasjons (WHO) rapport om opprinnelsen til covid-19 kom for seint. Han opplyste også at det var uklart om ekspertgruppa fikk tilgang på alle data.

Rapporten konkluderte med at viruset sannsynlig stammer fra flaggermus, men at det trolig ble overført til mennesker via et annet dyr.

Nå sier Høie følgende til Dagbladet:

- Jeg mener at det er viktig å ha mest mulig kunnskap om hele forløpet for denne pandemien. Og det er jo derfor at Norge i WHO har vært støttende til at man skal få enda mer kunnskap om og opprinnelsen for dette viruset, uansett hvor det kommer fra.

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at coronavirusets opprinnelse er et interessant spørsmål.

- Det er jo et interessant spørsmål med tanke på læring og framtidige pandemier. Men det er ikke et spørsmål som FHI har engasjert seg mye i. Vi har hovedsakelig vært opptatt av å håndtere pandemien som har oppstått.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Uheldig, men forståelig

Spurkland synes at det er uheldig at kinesiske myndigheter ikke oppgir flere opplysninger, men sier at det samtidig er forståelig.

- For meg står denne saken på samme sted som i fjor. Rent forskningsmessig har det ikke skjedd en dramatisk utvikling. Det som har skjedd, er at det er gjort mange flere forsøk på å finne nærmeste slektninger til coronaviruset som opprinnelig ble oppdaget i Wuhan. Mange av prøvene er tatt i Wuhan, men der har man fortsatt ikke funnet det, sier Spurkland og fortsetter:

- Det er uheldig at Kina ikke forteller mer om aktiviteten på laboratoriet, men samtidig er det forståelig. Forskere kan ha ideer eller ha gjort arbeid som de ikke vil vise fram til alle andre ennå, for å unngå at noen stjeler ideen for eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer