Ekspert: Løsepenger blir betalt i det skjulte

Mange vestlige land betaler ikke løsepenger offisielt, men bak kulissene skjer det likevel, hevder den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En svensk hjelpearbeider i Leger Uten Grenser som ble kidnappet i Syria tidligere i år, skal ha blitt sluppet fri etter at det ble betalt løsepenger. Arbeideren jobbet på et sykehus nord i Syria da vedkommende ble bortført i januar i år. Den svenske statsborgeren ble holdt som gissel av Den islamske staten (IS) sammen med 22 andre utlendinger, inkludert journalister og hjelpearbeidere, i et underjordisk fengsel nær Raqqa, skiver New York Times. En av medfangene var den amerikanske journalisten Jamet Foley, som ble brutalt drept i august. IS hadde i forkant krevd løsepenger fra USA.

Millioner i løsepenger Mellom mars og juni ble 15 av fangene, blant dem den svenske, sluppet fri etter at det ble betalt løsepenger. Ifølge avisen skal det ha blitt utbetalt over 16 millioner norske kroner.

- Kidnapperne visste hvilke land som ville være mest medgjørlige. De begynte med spanjolene, sier en av dem som var bortført.

Ingen løsepenger har blitt betalt fra svensk hold, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

- Regjeringen har ikke betalt noen løsepenger. Det er vår velkjente, prinsipielle holdning, sier Johan Tegel i Sveriges UD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer