Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert mener henrettelsen av James Foley kan ha vært iscenesatt

Ingen fikk se selve henrettelsen.

BLE DREPT: James Foley hadde vært sporløst forsvunnet i Syria siden 2012, da han dukket opp på IS' video fra et sted trolig utenfor Raqqa-området i landet.
BLE DREPT: James Foley hadde vært sporløst forsvunnet i Syria siden 2012, da han dukket opp på IS' video fra et sted trolig utenfor Raqqa-området i landet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I videoen terrorgruppa IS publiserte forrige uke, ble 40 år gamle James Foley, en amerikansk journalist som hadde vært sportløst borte i Syria siden 2012, henrettet.

Men ikke for åpent kamera.

Kort tid etter at kniven settes mot Foleys hals - går bildet i svart. Deretter ser man at 40-åringens hode er lagt på kroppen hans, i en «beskjed til amerikanske myndigheter».

Nå har britiske The Times fått eksperter til å granske videoen. Det får én ekspert til å mene at drapet kan ha blitt iscenesatt.

- Etter å ha analysert videoen, ser man kniven skyves fram og tilbake minst seks ganger - uten at det kommer synilg blod før bildet går i svart, sier en ekspert til avisa.

MISTET SØNNEN: 24. august ble det holdt minnestund for James Foley, som ble henrettet av terrorgruppa IS. John Foley, James' far, er avibildet. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR/NTB Scanpix
MISTET SØNNEN: 24. august ble det holdt minnestund for James Foley, som ble henrettet av terrorgruppa IS. John Foley, James' far, er avibildet. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR/NTB Scanpix Vis mer

Personen ønsker ikke stå fram med navn og bilde, ifølge avisa.

Samtidig mener eksperten at en bilyd midt i Foleys tale til kameraet indikerer at journalisten måtte gjenta en setning.

- Jeg tror videoen har blitt iscenesatt. Jeg har en følelse av at henrettelsen kan ha skjedd først etter kameraet ble stoppet, sier eksperten.

Det kan bety at det kanskje ikke er riktig å jakte på den sortkledde mannen med britisk aksent, som står ved siden av Foley i videoen.

Det foregår fortsatt en klappjakt etter mannen, som mistenkes å være den britiske tidligere DJ-en Abdel-Majed Abdel Bary (23), som legger kniven på Foleys strupe.

At bildet går i svart, får eksperten angivelig til å tro at det kan ha vært noen andre i IS som tok livet at den 40 år gamle journalisten.

Videoen inneholder en rekke spor både britisk og amerikansk etterretning finkjemmer. Foleys bøddel snakker britisk aksent og holder kniven i venstre hånd.

For inntil ett år siden bodde den tidligere DJ-en sammen med sin familie i et staselig hus i Maida Vale-området i London.

Rapporten eksperten medvirker i, skal likevel ha slått fast at det er klart at henrettelsen fant sted.

LES OGSÅ: Eliot (35) mener han har funnet ut hvor journalisten James Foley ble henrettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling