Coronavirus:

Ekspert: Norge kan rakne

NTNU-professor Steinar Westin sier at dersom Oslo ikke klarer å slå ned smittespredningen, så vil resten av landet rakne.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kunngjorde Oslo kommune og Bergen kommune særdeles strenge tiltak mot spredningen av covid-19. I Oslo omtalte byrådsleder Raymond Johansen det som en «sosial nedstenging».

- Mange av oss har vært urolige for det vi har sett av smittetrykk i Oslo. Det er avgjørende for Norge at Oslo greier å holde smitten nede. Dersom de ikke klarer det, så rakner resten av landet også. Det er helt avgjørende, men det er muligens for seint, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet og fortsetter:

- Da vi stengte Norge i mars, så hadde folk fått med seg at coronaviruset var farlig og potensielt dødelig. Alle forsto alvoret. Nå har det stadig blitt formidlet at unge sjeldnere blir alvorlig syke med covid-19. Dermed er det nå mye vanskeligere å bevare disiplinen blant dem.

Raymond Johansen svarer på spørsmål fra Dagbladet TV etter pressekonferansen. Vis mer

Ikke for tidlig

Tiltakene ble innført etter at regjeringen torsdag kunngjorde nye nasjonale tiltak. Bergen har klart å slå ned lokale utbrudd en gang før, mens Oslo har slitt med vedvarende smitteøkning siden august.

- Disse tiltakene kom ikke én dag for tidlig. Den siste uka har smittetallene økt i stor fart. Nå er det ramme alvor, sier Westin og fortsetter:

- Vi har sett tegningen, og vi burde ha dratt i nødbremsen tidligere. Signalene fra Europa har vært entydige. Ikke minst signalene fra Sverige, der mange av oss trodde at de hadde oppnådd en viss grad av immunitet etter 6000 dødsfall. Men nå går det over styr i Sverige også. Det virker som at de har mye ikke-sporbar smitte i samfunnet, og at de har gitt opp å drive effektiv smittesporing.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Verste smitteuke

I uke 44 ble det registrert omkring 3000 smittetilfeller i Norge. Det er nær dobbelt så mange som i Norges nest verste smitteuke. Hardest rammet er storbyene Oslo og Bergen med over 100 nye smittetilfeller om dagen.

- I Oslo og Bergen er smittesituasjonen problematisk. De har kommet til et vippepunkt hvor de snart ikke klarer å opprettholde smittesporingen. Det er mange dyktige kommuneoverleger i landet som har gjort en flott jobb, men vi hører at de er slitne når de nå opplever høyere smittetall uke etter uke, sier Westin og fortsetter:

- De store byene, som Oslo og Bergen, har hittil vært drivere av epidemien her til lands. Men vi har stadig mye importsmitte, og jeg mener det burde ha vært innført obligatorisk testing av personer som ankommer Norge fra røde land.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Importsmitte

I slutten av september nektet Johansen å innføre flere av tiltakene som ble foreslått av Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Under fredagens pressekonferanse uttalte Johansen at hovedårsaken til smitteøkningen er sviktende etterlevelse av tiltak blant unge og importsmitte. Johansen trakk særlig fram arbeidsinnvandrere fra Polen.

- Fram til nå har det bare vært anbefalinger. Det er tydeligvis mange av dem som ankommer Norge som bare drar rett forbi teststasjonen. Deretter kan de sette seg på flybussen og dra hvor som helst. Da vet vi heller ikke om de overholder karantenereglene. Der er det et et hull i systemet vårt, vi har ikke god nok kontroll på hvordan de overholder karantenen, sier Westin og fortsetter:

- Men nå hører jeg at det gis bøter for åpenbare brudd på karantenebestemmelsene, og det er bra. For dette har inntil nå vært et ganske stort hull i smittevernet vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer