Coronavirus:

Ekspert: Norge kan rakne

NTNU-professor Steinar Westin sier at dersom Oslo ikke klarer å slå ned smittespredningen, så vil resten av landet rakne.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kunngjorde Oslo kommune og Bergen kommune særdeles strenge tiltak mot spredningen av covid-19. I Oslo omtalte byrådsleder Raymond Johansen det som en «sosial nedstenging».

- Mange av oss har vært urolige for det vi har sett av smittetrykk i Oslo. Det er avgjørende for Norge at Oslo greier å holde smitten nede. Dersom de ikke klarer det, så rakner resten av landet også. Det er helt avgjørende, men det er muligens for seint, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet og fortsetter:

- Da vi stengte Norge i mars, så hadde folk fått med seg at coronaviruset var farlig og potensielt dødelig. Alle forsto alvoret. Nå har det stadig blitt formidlet at unge sjeldnere blir alvorlig syke med covid-19. Dermed er det nå mye vanskeligere å bevare disiplinen blant dem.

Ikke for tidlig

Tiltakene ble innført etter at regjeringen torsdag kunngjorde nye nasjonale tiltak. Bergen har klart å slå ned lokale utbrudd en gang før, mens Oslo har slitt med vedvarende smitteøkning siden august.

- Disse tiltakene kom ikke én dag for tidlig. Den siste uka har smittetallene økt i stor fart. Nå er det ramme alvor, sier Westin og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer