Ekspert om blogginnlegg: - Problematisk

Fredag erklærte FHI-overlege Preben Aavitsland at «frihetens øyeblikk nærmer seg». Professor Ørjan Olsvik mener det er problematisk at han publiserer informasjon som ikke er i samsvar med det FHI står for.

NÆRMER SEG? Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener at alt snart kan åpnes. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NÆRMER SEG? Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener at alt snart kan åpnes. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag publiserte overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) et innlegg på bloggen Epidemi hvor han skriver at «frihetens øyeblikk nærmer seg». Blogginnlegget har også blitt publisert som kronikk i Fædrelandsvennen under tittelen «Frihet, likhet og beredskap».

I innlegget skriver overlegen blant annet at «Frihetens øyeblikk nærmer seg. Det kan bli en frihet fra coronatrusselen, coronafrykten og coronatiltakene», og «alt kan åpnes, så kan folk heller bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg».

Aavitsland er også kommuneoverlege i Arendal og Froland og professor ved Pandemisenteret på Universitetet i Bergen. Han understreker at han i sin kronikk skriver på sine egne vegne. Dagbladet har vært i kontakt med Aavitsland, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Et problem

Blogginnlegget kommer omkring et halvt år etter at Aavitsland skrev følgende på Twitter: «Det var den pandemien».

Innlegget fikk massiv oppmerksomhet og førte til at FHI skrev en dementerende pressemelding med tittelen «Pandemien er ennå ikke over i Norge». Også tidligere helseminister Bent Høie (H) reagerte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.