Ekspert om bråket på Gazastripen: - Kan smelle voldsomt

- Palestinerne skjønner selv at en ny krig vil være kollektivt selvmord, sier midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Demonstrasjonene i dag og i morgen har vært varslet, sier midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved PRIO.

I dag er det åpning av USAs ambassade i Jerusalem. Samme dag meldes det om opptøyer. Minst 22 palestinere er drept på Gazastripen av israelske skarpskyttere. Over 1000 er skadd, ifølge Al Jazeera.

Opptil 35 000 demonstranter har tatt oppstilling på flere steder langs grensegjerdet mellom Gaza og Israel. Al Jazeera melder at de drepte blant andre er en 14 år gammel gutt som ble skutt øst for Bureij sentralt på Gaza.

Ifølge Waage har ulike scenarioer vært skissert for hvordan dagene rundt 15. mai vil utspille seg. Datoen er spesiell av flere grunner:

- I år markerer Israel at det er 70-år siden staten Israel ble proklamert. I den anledningen har Palestinas politiske myndigheter, både Hamas og andre grupper bestemt seg for å ha en større markering på forhånd, sier Waage.

Den siste måneden har unge palestinere løpt mot grensegjerdet mellom Palestina og Israel en gang i uka. Over 50 mennesker er blitt drept i sammenstøtene. Mange 100 er blitt skadd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer