Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om bråket på Gazastripen: - Kan smelle voldsomt

- Palestinerne skjønner selv at en ny krig vil være kollektivt selvmord, sier midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Demonstrasjonene i dag og i morgen har vært varslet, sier midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved PRIO.

I dag er det åpning av USAs ambassade i Jerusalem. Samme dag meldes det om opptøyer. Minst 22 palestinere er drept på Gazastripen av israelske skarpskyttere. Over 1000 er skadd, ifølge Al Jazeera.

Opptil 35 000 demonstranter har tatt oppstilling på flere steder langs grensegjerdet mellom Gaza og Israel. Al Jazeera melder at de drepte blant andre er en 14 år gammel gutt som ble skutt øst for Bureij sentralt på Gaza.

Ifølge Waage har ulike scenarioer vært skissert for hvordan dagene rundt 15. mai vil utspille seg. Datoen er spesiell av flere grunner:

- I år markerer Israel at det er 70-år siden staten Israel ble proklamert. I den anledningen har Palestinas politiske myndigheter, både Hamas og andre grupper bestemt seg for å ha en større markering på forhånd, sier Waage.

Den siste måneden har unge palestinere løpt mot grensegjerdet mellom Palestina og Israel en gang i uka. Over 50 mennesker er blitt drept i sammenstøtene. Mange 100 er blitt skadd.

- Det har vært en sterk intensjon om fredelige demonstrasjoner fra Palestinas side. Unge mennesker som løper mot grensegjerdet er sterk symbolikk. De vet at det i realiteten er et selvmordsforsøk, sier Waage.

Spesielt spent tidspunkt

14. mai 1948 er datoen staten Israel ble proklamert. Dagen etter, 15. mai, blir 750 000 palestinere fordrevet.

DIREKTE: Palestinerne protesterer langsmed den israelske grensen mot at USA flytter sin ambassade til Jerusalem. Video: AP Vis mer

- Bare 100 000 blir igjen innenfor Israels grenser i 1948, sier Henriksen Waage.

Hvert år markerer Palestinerne «Katastrofedagen». 15. mai var dagen Palestinerne mistet sitt land og ble flyktninger. Selv omtaler de dagen som «Nakba».

Både Israels 70-årsmarkering og «Nakba» spiller en viktig rolle for hvordan dagen i dag og morgendagen vil utspille seg videre, ifølge Waage.

- Kan smelle voldsomt

Ifølge forskeren er det ulike scenarioer.

- Lufta kan gå ut av ballongen eller det kan smelle voldsomt i store opptøyer, sier Waage.

I tillegg til Israels 70-årsmarkering og «Nakba» spiller også USAs flytting av sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem en viktig rolle i å nøre opp under opptøyer.

- Vi kan kalle det å strø salt i såret. USAs president velger å legge åpningen av den nye ambassaden på samme dag så den faller sammen med en spent situasjon. Det er å be om bråk og publisitet, sier Waage.

FLYTTET AMBASSADE: En arbeider er innenfor dørene til den amerikanske ambassaden i forbindelse med forberedelsene til åpningen av ambassaden i Jerusalem 14. mai. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun /Scanpix
FLYTTET AMBASSADE: En arbeider er innenfor dørene til den amerikanske ambassaden i forbindelse med forberedelsene til åpningen av ambassaden i Jerusalem 14. mai. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun /Scanpix Vis mer

Ifølge Waage er ikke datoen for åpningen av den nye ambassaden tilfeldig. Heller ikke at han sender svigersønnen Jared Kushner, som er jøde, og Trumps egen datter Ivanka Trump, som nylig har konvertert til jødedommen.

- Det er en sterk, sterk markering av USAs ubetingede støtte mellom USA og Israel og også mellom Israel og den amerikanske presidentfamilien. Det er et like sterkt signal for palestinerne om at de har tapt. Det er nok en spiker i likkista til den palestinske staten, sier Waage.

Uforutsigbart

Ifølge Waage vet man ikke helt hvem som står bak demonstrasjonene fra Palestinsk side.

- Også Hamas og andre politiske grupper har vært med på å organisere det som i utgangspunktet skulle være fredelige, politiske markeringer. Man vet aldri hva som kan få begeret til å flyte over, sier Waage.

Waage tror imidlertid ikke at palestinerne vil gå til militært angrep denne gangen.

- Palestinerne skjønner selv at en ny krig vil være kollektivt selvmord. De var sterkere militært tidligere. De vet at det er dumt å prøve seg, men det er veldig spent. Man vet ikke hva som kan være dråpen som får begeret til å flyte over, sier Waage og viser til sommeren 2014 da tre israelske tenåringer ble kidnappet og funnet drept.

Etter det ble en 16 år gammel palestinsk gutt brent levende.

Ifølge Waage var det israelske aktivister som sto bak drapet. To 16 år gamle israelere fikk livsvarig fengsel for drapet på den palestinske 16-åringen, ifølge New York Times.

- Det var dråpen. En til to dager senere fyrte Hamas av 100 raketter og det var full krig, sier Waage.

KONTROVERSIELL: Pastoren Robert Jeffress skal lede bønnen under åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem 14. mai. Tidligere har han kommet med en rekke kontroversielle utspill om ulike religioner. Video: CNN / NTB Scanpix / AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media