NORD-KOREAS FIENDER: Sør-Korea, USA og Japan. Her representert ved president Hwang Kyo-ahn, president Donald Trump og statsminister Shinzo Abe. Foto: Reuters/Song Kyung-Seok/AFP Photo/Jim Watson/AFP Photo/Kazuhiro Nogi/NTB Scanpix
NORD-KOREAS FIENDER: Sør-Korea, USA og Japan. Her representert ved president Hwang Kyo-ahn, president Donald Trump og statsminister Shinzo Abe. Foto: Reuters/Song Kyung-Seok/AFP Photo/Jim Watson/AFP Photo/Kazuhiro Nogi/NTB ScanpixVis mer

USAs konflikt med Nord-Korea

Ekspert om den perfekte stormen rundt Kim: Dette tjener de på konflikten

Mens Nord-Korea raser, foregår det et maktpolitisk spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har USAs forhold til Nord-Korea blitt betydelig mer fiendtlig. En av de viktigste offisielle grunnene til konflikten, er mange rakettoppskytninger gjennomført av Kim Jong-uns regime.

- Det er nå slutt på den politiske linjen med strategisk tålmodighet, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson på en pressekonferanse med sin sørkoreanske kollega Yun Byung-Se i forrige uke.

Viktig valg i Sør-Korea

Det er to av dem som har interesser i å holde konflikten oppe, mener direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen.

Nord-Korea-kjenneren tror ikke det er tilfeldig at konflikten blomstrer nå.

- I Sør-Korea står man foran et valg, og de konservative står svakt etter presidentskandalen. Jo mer aggressive de er, jo mer sannsynlig er det at partiet kan få et godt valg, sier han om kommunistregimets nabo i sør.

OPPFORDRET TIL KRIG: Under en diskusjon om atomvåpen uttalte Trump at Kina burde gå inn i Nor-Korea. Video: CNN Vis mer

USA vil ha tilstedeværelse

Når det gjelder supermakten USA peker Helgesen på det maktpolitisk spillet landet har med Kina som motpart.

Der USA tidligere hadde store militære styrker i Europa, for så å flytte fokuset mot Midtøsten, frykter Kina nå økt militær tilstedeværelse nær egne grenser.

USS CARL VINSON: Det mye omtalte hangarskipet USA truet Nord-Korea med. Video: AP Vis mer Vis mer

Det kan USA oppnå ved å trappe opp konflikten med Nord-Korea, mener Helgesen. Han viser til at landet allerede har rundt 25 000 tropper på den sørkoreanske siden av grensa, samt avansert militært utstyr.

- Dette er av nasjonal interesse for USA. De ønsker også, i motsetning til Kina, at Nord-Korea skal bryte sammen, sier Helgesen.

Les mer: Kina med «fredsforslag» til Nord-Korea, Sør-Korea og USA

- Frustrert Shinzo Abe

Forskeren trekker fram en tredje part.

- JOBBER HARDT FOR Å NORMALISERE SITUASJONEN: Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: NTB Scanpix
- JOBBER HARDT FOR Å NORMALISERE SITUASJONEN: Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter andre verdenskrig har Japan hatt en pasifistisk grunnlov som innebærer at landet skal avstå fra maktbruk i internasjonale konflikter.

Helgesen tror at dette irriterer statsminister Shinzo Abe, en mann som i realiteten styrer et land med et stort militært potensial.

- Japan jobber hardt for å normalisere denne situasjonen, sier Helgesen som mener at Nord-Korea-konflikten er en slags perfekt storm av realpolitiske interesser.

Les mer: Japan: Trusselen fra Nord-Korea er på et nytt nivå

Kina som brems

KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer

I den stormen, ser direktøren ved Nordisk Institutt for Asia-studier på Kina som en konfliktdempende part.

Kina har flere ganger bedt om en diplomatisk løsning på konflikten.

Utenriksminister Wang Yi mener det ikke finnes noen vinner ved kamphandlinger.

- Vi motsetter oss på bestemt vis enhver uttalelse eller handling som bidrar til økt spenningsnivå, og vi tar til orde for en pause i provokasjonene og truslene før situasjonen blir så ille at den ikke kan snus, sa Yi nylig.

Frykter USA

Geir Helgesen tror ikke Kina kjøper USAs forklaring angående hvorfor Donald Trumps regjering frykter Nord-Korea. Han mener heller ikke at kineserne opplever atomvåpentrusselen fra Kim Jong-un som realistisk.

- De ser på det som et selvmord å bruke den slags våpen, og tror at USA trapper opp konflikten på grunn av konkurransen med Kina, sier Helgesen og legger til at det også finnes et ideologisk samhold mellom kineserne og Nord-Korea.

Dette på tross av at forholdet de to landene mellom ikke er særlig hjertelig.

Måtte svelget kameler

Kineserne skulle, ifølge Helgesen, gjerne sett at Nord-Korea inntok en mindre bastant stilling til omverdenen og USA.

For at det skal bli virkelighet, måtte imidlertid også USA ha svelget noen kameler.

PRESS PÅ NORD KOREA: Trump vil ha Kina til å legge press på Nord Korea. Kina mener USA må snakke direkte til Kim Jong-un Video: CNN Vis mer

- For å ha vellykkede samtaler med Nord-Korea, måtte USA ha gått inn i forhandlingene uten forhåndskrav. De måtte også ha anerkjent regimet til Nord-Korea og landets selvstendighet, sier forskeren.

- Det er ikke USA villige til, ettersom de har et standpunkt der de ikke belønner dårlig oppførsel, legger Helgesen til.

Tror på mildere linje

Landet har ikke ytringsfrihet, demokrati og tidligere ble det rapportert om hungersnød. Helgesen understreker at det er gode grunner til å være kritisk til Kim Jong-uns regime.

Forskeren mener likevel at en mildere linje ville vært klokt, sett fra et humanitært ståsted.

- Jeg er overbevist om at landets befolkning hadde fått bedre leveforhold om den militære spenningen hadde gått ned, sier Geir Helgesen og legger til følgende om den politiske endringen i landet:

- Selv om Nord-Korea er et lukket land, er det et land med vekst som kommer av private markeder. Før fantes det bare partibiler, nå er det privatbiler, drosjer og en økende middelklasse. Det er også lov til å arve eiendeler.

Les mer: Slik bor Nord-Koreas elite i «Pyonghattan»